Стрелките, стрелките се гонят, но... спират! Чудесна новина или?

Доц. Кирил Карамфилов и Ани Алашка за ползите от решението пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 11:00, Анисия Иванова
122

Смяната на стрелките води до много вреди върху здравето на хората. Увеличават се и рисковете за получаване на инфаркт на миокарда. Смяната влияе и върху кръвното налягане и съня, нивата на различни хормони, които се регулират от нервната система. Това обясни доц. Кирил Карамфилов, началник на отделение по инвазивна кардиология" в Александровска болница, в "България сутрин".

В речта си вчера пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща смяната на времето да бъде премахната, а всяка държава членка да реши сама кое часово време да приеме. По думите му в бъдеще стрелките на часовниците няма да се сменят два пъти в годината. Темата от години е сериозно обсъждана.

Още по темата
Стресът от смяната на работното време може да не се усеща от хората, но той съществува и се отразява силно върху нервната система, допълни доц. Карамфилов.

"Някои хора имат по-трудна адаптация и именно затова е безсмислена тази смяна на времето. Всички изследвания казват, че промените на стрелките се отразяват неблагоприятно върху човешкия организъм. Няма значение дали ще запазим лятното или зимното часово време. Това е една добра вест за здравословния начин на живот", смята докторът.

По думите на Ани Алашка от Българската стопанска камера новината е добра и за бизнеса, но тя се съмнява, че промяната ще стане толкова бързо с оглед на бавните процедури в европейските институции.

"В икономически план ще се преодолеят много негативи, които до момента съществуват заради смяната на стрелките. Имаме загуби от некачествена продукция, трудов травматизъм, пътна безопасност. Икономическите вреди от смяната на времето са несъизмерими - енергийните ползи пък са нищожни и недоказани", подчерта Алашка пред Bulgaria ON AIR.

Новината, че Еврокомисията най-сетне узря за тази мярка, е прекрасна, обощи тя и допълни, че у нас трябва да се направи една добра преценка кое време ще изберем - лятното или зимното.

По думите й у нас има логика да се запази лятното часово време, както избра и Турция заради туризма си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
от морето преди 5 години
Преди 7-8 год плавахме от сев. Европа до Индия с кораб и капитан беше един твърдоглавец-българин. Не смени корабното време, докато не пресякохме океана. В последните дни си беше екстремизъм, съмваше рано, рано след полунощ /корабно време=центр европейско/, закуска и моряците по палубата да работят. Радваше се като дете, че щяли да разберат, че всичко е относително и да разберат що е то часова зона. Интаресно, че някой наистина не бяха се замисляли преди това и идваха на мостика да разпитват!
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всички коментари които прочетох абсолютно никой не се замисли върху факта, че има часови пояси на тази планета. Замислете се какво ще стане, ако в цяла Европа всяка държава избере свое време (астрономическо или лятно), ще стане пълен хаос с времето, а това определено ще бъде най - глобалния стрес на всички които се занимават с пътуване и транспорт. Трябва да има едно време за всички страни в Европа без значение кое ще е (астрономическо или лятно) , защото всичко е до нагласа.
112
2
 
7
 
! Отговори
X преди 5 години
Лятното е по-удачно.Слънцето е здраве
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм за ЗИМНОТО (Астрономическо) време, а не измисленото лятно
110
0
 
4
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До 98492 108 *** и календара ли са мръднали с две седмици напред? Баси мамата!
109
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 100 Ей , браво. Как се сети ? Ставаш за министър.
108
0
 
1
 
! Отговори
мдаааа преди 5 години
До Анонимен 103 Правило ли ти е впечатление , че Испания са само !!!! час назад спрямо нас , а трябва да са 2!!!!Ама наврмето Мусолини искал да са в крак с Хитлер и Германия и воала . Питал ли е някой хората , ми не
107
1
 
0
 
! Отговори
98492 преди 5 години
До Анонимен 103 Точно , ако някой реши , в Европа да бъдем на един часови пояс , ще ставаш 2 часа преди изгрев - и хоро ще играеш освен , ако не спретнем въоръжена съпротива . ПИтал ли е някой хората , когато са мръднали календара с две седмици напред - НЕ .
106
0
 
0
 
! Отговори
999999 преди 5 години
До ХРОНОС 105 не е баш тъй фърли едно око https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_time
105
0
 
1
 
! Отговори
да допълня преди 5 години
До Анонимен 99Нали ,не мислиш ,ч е Земята е плоска ????Според теб Земята се върти около оста си и около слънцето по вълшебен начин Един ден се върти за 23:56:04 , а на другия за 24:04:00 и хоп всичко си е намясто . приеми го - >>>> 24-часовото денонощие е за наше удобство , както и високосната година
104
4
 
13
 
! Отговори
ХРОНОС преди 5 години
Има само едно истинско часово време - АСТРОНОМИЧЕСКОТО !!!!
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Аз ли грешно съм написал , ти ли грешно си разбрал Денонощието се определя от въртенето на Земята около оста си , нали ?????Как въртенето на Земята около Слънцето влияе върху продължителността на деня ????И в този контекст, не те ли притесняват високосните години - нещо изкуствено създадено за удобството на хората прочети нещо / ако искаш/ https://nauka.offnews.bg/news/Fizika_14/Zemiata-zabavia-varteneto-si-visokosniiat-den-e-na-pat-da-izchezne_39105.html
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 93Тогава само часовниците ще са еднакви, но не очаквай някъде да стават 2 часа преди изгрева, заото някой на 2000 км от там, така е решил.
101
5
 
3
 
! Отговори
волен вятър преди 5 години
нашето време,трябва да е такова,каквото е в русия.Не за друго ами да сме готови за следващата смяна на времето-като минем на руско.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТъпанарИмте ти е доста описателно. Работното време не се въвежда със закон, а е според нуждите на бизнеса.
99
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, голямо умуване, голямо нещо. Толкова ли не може да се бутне с половин час и така да се направи едно средно време, което ще е удобно за всеки сезон.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да си кажа23:56:04 e периодът на въртене на Земята около оста й. Обаче Земята обикаля около слънцето, така че тази разлика се балансира от това и не се натрупва. Реално, разликата достига максимум около +30 секунди около 22 Декември и после се изчиства около равноденствията на 26-ти Март и 16-ти Септември. Учи, човеко, не повтаряй наготово неща, които някой неук е споделял в профила си във фейса.
97
7
 
14
 
! Отговори
чекист преди 5 години
Астрономическото време трябва да остане.
96
8
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Което и време да се остави, ще е неудобно. Ако оставят зимното, зимата в 17 часа, ще е тъмно. Ако оставят лятното, зимата в 8:30 сутринта ще е още тъмно. Май по-добре ще е да въведат лятно работно време - от 9 до 18 да речем и зимно работно време - от 10 до 17
95
6
 
13
 
! Отговори
апелирам преди 5 години
стига сте спорили - Оставяме ЛЯТНОТО време , до 2 седмици ще сте забравили