Диктатура на ЕП или битката на Виктор Орбан срещу либералите

Проф. Боян Чуков и Петър Волгин с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 сеп 2018 14:43 | 14 сеп 2018 14:30, Анисия Иванова
121

В Европарламента се наблюдава сблъсък между евродепутати либерали глобалисти и евродепутати етатисти и патриоти, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения проф. Боян Чуков по повод атаката срещу Унгария.

Евродепутатите гласуваха да се задейства член, който може да лиши Унгария от право на глас в общността. Сред мотивите за искането са нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. В същото време Орбан заяви, че причината е отказа на страната му да приема мигранти.

Още по темата

"Всеки депутат, както и евродепутат трябва да гласува по съвест, т.е. така, както смята, че би било най-добре, а не да изпълнява партийни повери. За съжаление обаче и в България, и по целия свят те гласуват според решението на политическото им семейство", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин.

По думите му е жалко, че Европейският парламент именно по такъв начин се възползва от правото си на инициатива.

"Недоверието на гражданите към институциите става все по-силно, различията между структурите стават по-големи. С това гласуване евродепутатите за пореден път разшириха делението между себе си и обществото", допълни още Волгин.

Проблемът на Европейския съюз е, че решенията, които Брюксел взима, трябва да бъдат легитимирани чрез вота на народа. Оказва се обаче, че те не са, подчерта още проф. Чуков.

Според Волгин поводението на ЕП не е само удар срещу Орбан и Унгария, а е насочено срещу всички държави, които си позволяват да водят независима от Брюксел политика. Това са обвинения към всяка държава, която се опита да излезе извън либералния консенсус, което е консенсус на брюкселския елит.

Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР).

След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна.

В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко 4/5 от членовете на съвета.

Според Волгин при предстоящите евроизбори сблъсъкът ще бъде между партиите, защитаващи интересите на народа, и тези, защитаващи интересите на елита, като победата ще бъде за първите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AzПич...... Чехия е *** така ли? *** в Прага и ми говори пак, сравни Прага със София и ми кажи къде ще ти е по-добре. А що се отнася до Орбан........ той е един от много малкото които посмяха да се опълчат на Брюксел и аз заставам твърдо зад неговата позиция за "бежанците". За останалите теми не съм компетентен да говоря но във видеото засегнаха и корупцията - ако Брюксел използва този показател срещу България сигурно трябва да ни изхвърлят директно от ЕС а не просто да ни забранят глас!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе....... дали все пак Англия не се оказа права с решението за Брекзит? Диктатурата на Брюксел тук (в Англия) изобщо не е на почит!
43
16
 
2
 
! Отговори
Az преди 5 години
Писна ми от тоя Орбан. На всички, които си мислите, колко е велик мога да ви кажа, че Унгария е пълна дупка и е доста по-зле за живеене от България. Същата *** е и в Чехия. Ако не вярвайте пробвайте да поживеете там. Наеми 10 пъти по-високи от тук, доходи по-ниски от България. Да, по-ниски - нищо, че ви разправят друго и нищо, че минималната заплата е по-голяма. Тези страни за клозета на ЕС в момента.
42
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Сорос да не му спретне някоя унгарска пролетНикой не може да ти направи това, което сам си причиняваш. Нека Унгария пак да е с визи и гранични пунктове и ще видиш как унгарците пак ще хукнат на Запад, като през 1956 г.
41
7
 
5
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Диктатура било в ЕС, ама не ходитеУ Русия.... Хахахааааа... ЩО, бе...???!!Щото там за лаене не плащат, нали...?
40
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отсега е ясно, че Унгария няма да напусне ЕС. О(бр)ан ще търси начин да излезе с достойнство от ситуацията, защото кинтите, които му осигурява ЕС, са просто твърде много. Ще си поиграе на трагичен герой и ще бъде забравен скоро след това.Явно дори самият той не очакваше толкова рязко и категорично да му отворят вратата.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Сорос да не му спретне някоя унгарска пролет...
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Методите ви са същитеМнда, сигурно са пратили танкове и са убили премиера, за да остане Унгария в ЕС. Откъде ви намират такива...
37
9
 
2
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Орбан се усра.СЕГА ОСТАВА БЕЗ ДЕПУТАТИ В ЕП.ЩО НЕ НАПРАВЯТ ТАКА И НАШИТЕКОМУНЯГИ?НАЛИ ГО ХАРЕСВАТ?!!!
36
1
 
21
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ДРАГИ РЕДАКТОРИ НА САЙТА, ДО КОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ И ЩЕ МЪЛЧИТЕ ЗА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ , КОИТО БИЛИ АРЕСТУВАНИ ОТ ПОЛИЦИЯТА, ЗА ДА СЕ ПРИКРИЯТ ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО УЛИЧАВАТ БАШ ВОЖДА НИ В КОРУПЦИЯ ЗАЕДНО СЪС ДРУГАРЯ МУ ЗЛАТЕВ, КОЙТО НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ ОТ 10 ГОДИНИ. СТРАХ ЛИ ВИ Е?
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало в ЕС, дори и да излезе от Съюза, след няколко поколения Унгария ще се окаже заобиколена от поафриканчени и помюсюлманчени държави... Орбан не иска такова бъдеще за държавата си, така че по-добре унгарците да останат в Съюза и да се борят за промяната на самоубийствената толерастка политика на Брюксел. Орбан трябва да бъде подкрепен, той е един от малкото държавници, които виждат по-далеч относа си!
34
2
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
Не мога да повярвам, че го казвам, но с Волгин сме на едно мнение !
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помните ли революцията в Унгария, а брюкселки наследници на съветския съюз? Методите ви са същите. Срам ме е, че сме в тоталитарния ес.
32
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан прилича на малко дете: "Искам да си правя каквото искам, ПЪК!". И тропа с краче.Казват му: "Прави каквото си искаш, ама чао".Ама Викторчо не иска да си ходи и пак тропа с краче. Комедия голяма.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 8-тъпотоВ DW и Шпигел работят хора с имена Ал Байрак по-добре да гледам направо Ал Джазира. Що не отиваш да живееш в Ирак или Афганистан и вземи и Меркел със себе си
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И АЗ ТОВА КАЗВАМ КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СИ ОБИРА КРУШИТЕ ОТ ЕС :DАЗ ОСТАВАМ В ЕС ЩОТО ИМА ПОЛЗИ А САМИТЕ БЕЖАНЦИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ОСТАВАТ ТУК :D
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки вика "диктатура", ама като му кажат да си ходи, почва да го усуква. "Велика" Британия още не се е наканила, колко време мина вече.
28
4
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А какво мисли по този въпрос колегата Петър Енисеин?
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУК БИТКА НЯМА!!! ТОВА НЕ Е ДАВИД СРЕЩУ ГОЛИАТ :DТОВА Е МРАВКА СРЕЩУ СЛОН :DБРАВО НА ОРБАН НО ШАНСОВЕТЕ МУ ДА СЕ ОПЪЛЧИ НА МЕРКЕЛ СА ТОЧНО -1%!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатура на джендърите и пед офилите!