Диктатура на ЕП или битката на Виктор Орбан срещу либералите

Проф. Боян Чуков и Петър Волгин с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 сеп 2018 14:43 | 14 сеп 2018 14:30, Анисия Иванова
121

В Европарламента се наблюдава сблъсък между евродепутати либерали глобалисти и евродепутати етатисти и патриоти, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения проф. Боян Чуков по повод атаката срещу Унгария.

Евродепутатите гласуваха да се задейства член, който може да лиши Унгария от право на глас в общността. Сред мотивите за искането са нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. В същото време Орбан заяви, че причината е отказа на страната му да приема мигранти.

Още по темата

"Всеки депутат, както и евродепутат трябва да гласува по съвест, т.е. така, както смята, че би било най-добре, а не да изпълнява партийни повери. За съжаление обаче и в България, и по целия свят те гласуват според решението на политическото им семейство", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин.

По думите му е жалко, че Европейският парламент именно по такъв начин се възползва от правото си на инициатива.

"Недоверието на гражданите към институциите става все по-силно, различията между структурите стават по-големи. С това гласуване евродепутатите за пореден път разшириха делението между себе си и обществото", допълни още Волгин.

Проблемът на Европейския съюз е, че решенията, които Брюксел взима, трябва да бъдат легитимирани чрез вота на народа. Оказва се обаче, че те не са, подчерта още проф. Чуков.

Според Волгин поводението на ЕП не е само удар срещу Орбан и Унгария, а е насочено срещу всички държави, които си позволяват да водят независима от Брюксел политика. Това са обвинения към всяка държава, която се опита да излезе извън либералния консенсус, което е консенсус на брюкселския елит.

Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР).

След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна.

В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко 4/5 от членовете на съвета.

Според Волгин при предстоящите евроизбори сблъсъкът ще бъде между партиите, защитаващи интересите на народа, и тези, защитаващи интересите на елита, като победата ще бъде за първите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан иска да си играе на авторитаризъм и Велика Унгария. От ЕС го интересуват само кинтите. Като е толкова против бежанците, що Унгария е фул с трансилвански роми, които са двойно по-нагли от нашите?
24
13
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Волгин и Чуков са един прекрасен дует, като две матрьошки си чукат коремчетата и звънливите им гласчета чуруликат руски народни песньовки
23
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Окей бре Викторе, като не ти харесва - бегай. Нне виждам някой насила да те държи в ЕС. Не виждам натовски танкове из Будапеща, примерно, това не е Варшавския договор. Излизай смело, като искаш сам да си решаваш нещата.
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан иска да предпази не само Унгария, но и целия ЕС от самоубийствената политика, която води Бкюрсел в момента. Орбан иска да се запазят християнските ценности и Европа да е за европейците, това е голямата му цел, а не парите, които Унгария получава. Не омаловажавайте политиката на Орбан, това е борба за бъдещето на всички бели хора в Европа!
21
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския смешик си мисли ,че ще си разиграва коня вечно безнаказано
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляци и чехи подкрепят Орбан,а нашата тиква се е снишила в поза партер и си трайка.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Волгин, къде са А-спекто и ИнГлобо бре, болгарский Мърдок?
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арестувани журналисти, не е ли важно за вас или ще се занимаваме с Глупости...
17
13
 
3
 
! Отговори
наакан колхозник преди 5 години
Независима е само тази политика която те прави зависим от СССР.
16
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са страшни сладури. "Искаме парите, не искаме задълженията". Пичове, все едно някой футболист да каже "Искам си заплатата, спонсорските договори и бонусите, ама ще играя само домакинските мачове". То няма лошо - ако не ви харесва ЕС - напускайте. И без това през Румъния вече има магистрала. Тъкмо ще си спестя досадните и арогантни митничари на Сегед.
15
1
 
25
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Полското външно министерство заяви, че ще се противопостави на всякакви наказателни мерки, наложени от блока на партньорката й в съюза Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на демокрацията.Чешкият министър-председател Андрей Бабиш на свой ред каза днес, че правителството му стои зад унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс"Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу ЕС", каза Бабиш по повод гласуването в ЕП. "Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", заяви той.
14
1
 
21
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Прав си донякъде, това са игри, които не всички разбират Сорос също е унгарец самите евреи се делят на хазари и сефариди, това са в САЩ републикaнци и демократи. По-важното е че Меркел се освини отсякъде и трябва да си ходи.
13
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тоя Орбан ни надухте главата. Никой не ви държи насила в ЕС. Като не ви харесва излизайте. Спират европарите и визи за ходене навсякъде. Хем са в съюз хем "независима" политика да водят. Като искаш да си независим, чупката и това е.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зад Орбан вероятно също стоят сравнително мощни кръгове, които се опитват да яхнат обществените процеси. Приказките за добрия самарянин и лошия ЕС, разбира се, са по-скоро зрелище за масите. Дефакто тук говорим по-скоро за сблъсък между националните и наднационалните интереси и Орбан категорично е заел едната страна, която никак не е слаба. България представлява това, което е била Испания през гражданската си война - опитно поле за такива политики, като оръжията вече са екраните и хартията.
11
2
 
6
 
! Отговори
до 8-тъпото преди 5 години
Преди да плагиатстваш гледай документалния филм нс "DW" за К. Маркс.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то, като нямаше банани, все едно бяхме независими :D
9
0
 
18
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Смейте се вие на чуждото нещастие, ама сега като далаверата ДжиПи Гейт стигне до ЕС (тук още не сте писали за нея), ще видите, как и пари по ЕС проекти няма да има, и гласа ще ни вземат.
8
5
 
14
 
! Отговори
Не се преди 5 години
въздържам вече. Предатели, като се гърчехте да влизате в ЕС, кой ви излъга, че ще имате възможност за водене на НЕЗАВИСИМА политика било тя външна или вътрешна? Лидери??? На наивни ли се правите господа ПРЕДАТЕЛИ. НА ВИ СЕХА ЕС, БЛАТО, КОЛИ СЕКОНД ХАНД, БАНАНИ, ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ПРОСПЕРИТЕТ. ОРБАН ще го обяват за диктатор и ще потекат бомбичките на демокрацията.
7
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Орбан, спрат ли му европарите, ще остане като Бойко.
6
25
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 5 години
На Волгин като не му харесва Европа, да заминава за любимата си рассия. За там съм чувал,че депутатите гласуват по съвест и не изпълняват партийни повели...Нъл тъй другарю Волгин???