Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!

Брюксел предложи да не се въртят часовниците, всеки решава къде да ги спре
Обновена: 15 сеп 2018 08:03 | 14 сеп 2018 18:56, Екип на Dnes.bg
104
Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!
Снимка: архив Reuters

България ще може да промени часовата си зона до октомври 2019 г, съобщи Европейската комисия.
Всички държави членки са призовани в този срок да информират Брюксел към коя от зоните ще се вържат, ако бъде взето решение за отказ от зимното и лятно часово време.

В момента в Европа има три часови зони. България, заедно с още 7 страни членки: Румъния, Гърция, Кипър, Прибалтика и Финландия, мерят времето по източноевропейски. Великобритания, Ирландия и Португалия - по Гринуич, а останалите 17 държави са в Централноевропейската часова зона.

Още по темата

Два пъти годишно държавите местят стрелките с час напред или назад, за да се съобразят с евродирективата за лятното време.

Сега Европейската комисия предлага тази директива да отпадне, а всяка страна сама да реши в коя часова зона ще бъде. Теоретично това означава, че България и нейните непосредствени съседи могат да попаднат в различни часови зони, тъй като столиците ще получат право да решат самостоятелно дали остават по зимното стандартно време или по лятното, което с час назад.

“Разчитаме на разума на страните членки да вземат вярното решение”, коментира транспортният еврокомисар Виолета Булц, която е инициатор за предложението.
Според нея сега Европа се справя с три часови зони и ново разпределение няма да затрудни допълнително бизнеса и гражданите.

Тя съобщи, че Полша, Португалия и Кипър, които сега са в три различни зони, биха предпочели да запазят лятното време. Докато Финландия, Дания и Холандия харесват повече зимното.

Комисията се позова на допитване до европейските граждани, направено през юли и август, на което отговориха рекордните 4,6 млн души, което е почти 10 на сто от европейското население. 85 на сто от тях настояха смяната на зимно и лятно време да бъде прекратена.

С безпрецедентна скорост Брюксел реши да предложи законова промяна, макар отговорите от Германия и Финландия да са над 80 на сто от всички мнения, получени в Еврокомисията, докато други държави са отговорили с под 1% от населението си.

“Гражданите ни казаха, че въпросът ги интересува и ние не можем да го пренебрегнем”, обясни Булц.
Българите, отвърнали на питането са 0,18 на сто от всички участвали, което е един от най-ниските резултати. За това пък 84% от писалите на Юнкер са се обявили за отказ от въртенето на стрелките. Комисията отхвърли съмненията, че бързането е заради наближаващите европейски избори, където темата се очаква да е сред главните в предизборните кампании на партиите. Намерението било въпросът да бъде решен преди края на мандата на комисията “Юнкер”, който приключва в края на 2019 г, за да може следващата да започне на чисто.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че причините, довели до въвеждането на зимното и лятно време в ЕС през 80-те години, вече не са валидни. То е било факт през Първата и Втората световни войни, за да се намали потреблението на енергия, а също и през 70-те години на ХХ век, в пика на петролната криза. Новите технологии за енергийна ефективност вече правят икономиите с удължаване продължителността на деня, ненужни, заяви заместникът на Юнкер.

Той добави, че мнозинството граждани, писали в Еврокомисията за отпадане на лятното и зимно време, са се позовали на здравословните проблеми, които стресът от промяната на часовата зона предизвиква два пъти годишно.

Европейската комисия иска краят на въртенето на часовници да започне още от следващата година и призова днес Европейския парламент и страните членки, които трябва да одобрят или да отхвърлят предложението й, да се произнесат до края на годината.

Ако идеята бъде възприета, държавите, предпочели да установят зимното време като стандарт, ще превъртят за последно часовниците през март 2019 г, а тези, оставащи на лятното време през октомври 2019-а.
Еврокомисията призова днес правителствата също да се координират помежду си за часовите зони, за да не настъпи хаос.

Булц посочи, че Турция, Китай и Русия вече са се отказали от смяната на зимното и лятното време и това не би трябвало да представлява голям проблем за европейския бизнес. Тя обаче отказа да съобщи какви ще са загубите от новото разпределение за работата на общия европейски пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
8
 
! Отговори
коко преди 5 години
До АнонименМного яко си се объркал и с посоките е с времето.България се намира точно на границата на часовия пояс, така,че по рентабилно е да остане лятното часово време.Пък ти като искаш през зимата да те събужда слънцето можеш да си смениш работното време от 10 до 19 часа по закона за плаващо работно време.
93
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимното време е стандартното. Иначе ще имаме едно и също като с Москва, а България трябва да е един час назад. Нещо много се говори да се остави лятното време = два часа преди Белград. Ей, внимавайте. Зимното си беше нормалното, поясното време.
92
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимното време е стандартното. Иначе ще имаме едно и също като с Москва, а България трябва да е един час назад.
91
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Слънцето дава живот и здрави кости! Трябва да се използва максимално слънчевата светлина. В Куба има 330 слънчеви дни в годината и там не видях един прегърбен старец с aастун! Имат над 3000 столетници. Тъмнината през зимата депресира, не стига че студено ами и тъмно! Изкуствената светлина, рекламите по витрините всичко това спира слънчевите лъчи. И така година след година поради липса на достатъчно вит Д, съответно калций в костите те се деформират за съжаление. Лятното време е по-добро
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз съм за лятното-много по-практично е и светлото ще е повече,привържениците на зимното имат само един довод-че било астрономическото.И?Каква практическа полза от това да се съмва в 3,30 през лятото и да мръква в 8.Какво се очаква да правим от 4 до 7 сутринта по светло
89
5
 
3
 
! Отговори
иванчо преди 5 години
ХОРА НЕ СЕ БОЙТЕ НЯМА НИЩО СТРАШНО АКО ВИДИТЕ НЯКОЯ СУТРИН ИЗГРЕВА НА СЛЪНЦЕТО
88
4
 
14
 
! Отговори
16445 преди 5 години
Разбира се, че прагматичното решение е да сотане лятното време, защото така се удължава светлата част от денонощието в по-активни часови пояси. Именно така гласуваха повечето европейци.
87
2
 
5
 
! Отговори
иванчо преди 5 години
До бай ТъпчоГ-жо Алашка много е тъпо да сравняваш одеяло с часовник,защото двете неща нямат нищо общо.Ставайки от сън през лятото в 6 часа навън е вече светло и при зимното време ще се стъмни в 20 часа,а при лятното в 21 часа - така,че моят ден се е увеличил.Ако това не можеш да го разбереш ,моля те спри с това одеяло ,че вече ми приличаш на МИРЧА КРИШАН И НЕГОВАТА КРАСТАВИЦА !!!!!
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За децата, може училище или детска градина да започва вместо в 8, да е в 9. Това може да се въведе."В 8 почват само първолаците и детските градини. Останлаите почват между 7:00 и 7:30, защото иначе, ако почваха в 09:00, втората смяна, щеше да се прибира в 22:00 през нощта у тях.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно е гандо, да си фабрикант и да ставаш в 5 сутринта за работа ... Ех ...Правете си го, както си искате.
84
5
 
8
 
! Отговори
до 82 преди 5 години
До АнонименМалко ти е крива информацията днес в другия край на българия в 6:20 вече беше светло моето момче!Като ми набуташ зимно време през месец май във Варна ще съмва в 3:30 ще скачаме като караконджоли и ще ви объркаме съня тогава! Мислете малко!София не е БЪЛГАРИЯ!!!!Астрономическото време е сегашното и вместо сега да го връщаме трябва още един час напред....България е в Различна часова зона от европа .Подобре да се съмва по късно от колкото да се съмва рано!За да може да има нормална про
83
2
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Юнкер и това ли не може да реши от-раз и да каже, че в края на този месец ЗА ПОСЛЕДНО МЕСТИМ СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКА! Толкова ли е трудно бе господа????
82
3
 
1
 
! Отговори
94я3й преди 5 години
До Анонимен 76 Миналият януари ли беше , даваха хора от варна , които бяха отишли на плаж . Около 20 градуса беше станало
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разчитаме на разума на страните членки да вземат вярното решение, коментира транспортният еврокомисар Виолета Булц--------------------------------------Точно това най- ме притесняваше! "Разума" на българите сме го виждали на всички избори през последните 30 години! Нека ЕК да реши и да не дава на такива народи, прочули се със своята умопомрачителна глупост, да вземат толкова важни решения
80
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава не беше въведено зимно и лятно време, а само лятно. Зимното си го е имало от време оно и е приблизително по соларното, т.е.слънцето по обед (12 ч)е най-високо и раделя светлата част на деня на половина.Така че, след като лятното време вече не е енергоспестяващо(поради което уж за това бе въведено), то трябва да се отмени. Впрочем днес в София, по лятното време, изгревът е в 07:06,залезът в 19:36, зенитът на слънцето в 13:21. Разликате с Бургас е съответно -16 минути.
79
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82Пълни глупости.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя България е 500 години назад от нормалните държави така, че часа няма много значение.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по принцип отдавна в България сме в друго време
76
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не се премести времето ще има сума ти сривове защото милиони компютри автоматично пренайстройват времето си и много голяма част от тях ще останат некоригирани за дълго време...
75
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви експерти... въртенето на стрелките било вредно за здравето...А като минеш 10 часови пояса за 12 часа с полет до Лос Анджелис и кацнеш какво - тръшваш се на летището със здравословни проблеми или направо ритуално се самоубиваш?Или - реално - хукваш като обезумял по магазините и хич нищо ти нема на здравето?...И тука едни отворковци за разликата от 10 мин между Варна и София .... Ми тя половината Варна е перманентно в София...кво се оплакват