Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!

Брюксел предложи да не се въртят часовниците, всеки решава къде да ги спре
Обновена: 15 сеп 2018 08:03 | 14 сеп 2018 18:56, Екип на Dnes.bg
104
Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!
Снимка: архив Reuters

България ще може да промени часовата си зона до октомври 2019 г, съобщи Европейската комисия.
Всички държави членки са призовани в този срок да информират Брюксел към коя от зоните ще се вържат, ако бъде взето решение за отказ от зимното и лятно часово време.

В момента в Европа има три часови зони. България, заедно с още 7 страни членки: Румъния, Гърция, Кипър, Прибалтика и Финландия, мерят времето по източноевропейски. Великобритания, Ирландия и Португалия - по Гринуич, а останалите 17 държави са в Централноевропейската часова зона.

Още по темата

Два пъти годишно държавите местят стрелките с час напред или назад, за да се съобразят с евродирективата за лятното време.

Сега Европейската комисия предлага тази директива да отпадне, а всяка страна сама да реши в коя часова зона ще бъде. Теоретично това означава, че България и нейните непосредствени съседи могат да попаднат в различни часови зони, тъй като столиците ще получат право да решат самостоятелно дали остават по зимното стандартно време или по лятното, което с час назад.

“Разчитаме на разума на страните членки да вземат вярното решение”, коментира транспортният еврокомисар Виолета Булц, която е инициатор за предложението.
Според нея сега Европа се справя с три часови зони и ново разпределение няма да затрудни допълнително бизнеса и гражданите.

Тя съобщи, че Полша, Португалия и Кипър, които сега са в три различни зони, биха предпочели да запазят лятното време. Докато Финландия, Дания и Холандия харесват повече зимното.

Комисията се позова на допитване до европейските граждани, направено през юли и август, на което отговориха рекордните 4,6 млн души, което е почти 10 на сто от европейското население. 85 на сто от тях настояха смяната на зимно и лятно време да бъде прекратена.

С безпрецедентна скорост Брюксел реши да предложи законова промяна, макар отговорите от Германия и Финландия да са над 80 на сто от всички мнения, получени в Еврокомисията, докато други държави са отговорили с под 1% от населението си.

“Гражданите ни казаха, че въпросът ги интересува и ние не можем да го пренебрегнем”, обясни Булц.
Българите, отвърнали на питането са 0,18 на сто от всички участвали, което е един от най-ниските резултати. За това пък 84% от писалите на Юнкер са се обявили за отказ от въртенето на стрелките. Комисията отхвърли съмненията, че бързането е заради наближаващите европейски избори, където темата се очаква да е сред главните в предизборните кампании на партиите. Намерението било въпросът да бъде решен преди края на мандата на комисията “Юнкер”, който приключва в края на 2019 г, за да може следващата да започне на чисто.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че причините, довели до въвеждането на зимното и лятно време в ЕС през 80-те години, вече не са валидни. То е било факт през Първата и Втората световни войни, за да се намали потреблението на енергия, а също и през 70-те години на ХХ век, в пика на петролната криза. Новите технологии за енергийна ефективност вече правят икономиите с удължаване продължителността на деня, ненужни, заяви заместникът на Юнкер.

Той добави, че мнозинството граждани, писали в Еврокомисията за отпадане на лятното и зимно време, са се позовали на здравословните проблеми, които стресът от промяната на часовата зона предизвиква два пъти годишно.

Европейската комисия иска краят на въртенето на часовници да започне още от следващата година и призова днес Европейския парламент и страните членки, които трябва да одобрят или да отхвърлят предложението й, да се произнесат до края на годината.

Ако идеята бъде възприета, държавите, предпочели да установят зимното време като стандарт, ще превъртят за последно часовниците през март 2019 г, а тези, оставащи на лятното време през октомври 2019-а.
Еврокомисията призова днес правителствата също да се координират помежду си за часовите зони, за да не настъпи хаос.

Булц посочи, че Турция, Китай и Русия вече са се отказали от смяната на зимното и лятното време и това не би трябвало да представлява голям проблем за европейския бизнес. Тя обаче отказа да съобщи какви ще са загубите от новото разпределение за работата на общия европейски пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с това зимно-лятно. Имаме поясно време, свързано с географското положение на България, него няма как да променим. И имаме отместено време, с един пояс на изток, през лятото. Щото тука някои, като чуят за лятно време през зимата, си мислят, че и през януари ще имаме слънце, плаж и тъй нататък.
73
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-логично е сега да се мръдне с половин час назад и повече да не се пипа...
72
18
 
8
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 5 години
Няма какво да решаваме щом има опции да отпадне един ангажимент които е два пъти в годината но предизвиква стрес и разсеяност в човешкия организъм по добре да отпадне все пак сме в Европейски Съюз нормално е да няма + 2 - 1 часа в целия съюз да е една часова зона !!!
71
13
 
26
 
! Отговори
ЛЯТНО ВРЕМЕ преди 5 години
ПРИ ЗИМНО ВРЕМЕ ДЪРВЕНИ ШОПИ ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ МАЙ ЩЕ СЕ СЪМВА В 3.30 ПРЕЗ НОЩА И В 20 :30 ВЕЧЕ ЩЕ Е ТЪМНО ОПРАВЕТЕ СИ СМЕТКИТЕ ЗАБЛУДЕНА ПАСМИНА...МИСЛЕТЕ С ТЕЗ ДЪРВЕНИ ШОПСКИ ЧУТОРИ.НАЙ ДОБРИЯ ВАРИАНТ И АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ Е ДА СЕ МРЪДНЕ ОЩЕ ЕДИН ЧАС НА ПРЕД .ЗИМАТА ЩЕ Е СВЕТЛО ДО 19:00 А ЛЯТОТО ДО 23:00 НОРМАЛЕН ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН СВЕТЪЛ ДЕН ЗА ВАКАНЦИИ.МИСЛЕТЕ ПОВЕЧЕ БЕЗДАРНИЦИ!СУТРИН ЩЕ Е СВЕТЛО ВМЕСТО В 3:30 В 5:30 А ЗИМАТА ОКОЛО 8:00 СУТРИНТА И СВЕТЛАТА ЧАСТ ЩЕ Е ОКОЛО 11 ЧАСА
70
12
 
21
 
! Отговори
ЛЯТНО ВРЕМЕ преди 5 години
РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ Е 19МИНУТИ ШОПИТЕ ИМ ИЗГОДНО ЗИМНОТО ВРЕМЕ А ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ЛЯТНОТО ТАКА ДЕНЯТ ЩЕ Е ПО ДЪЛЪГ ПРЕЗ ЗИМАТА И ЛЯТОТО .ЗИМНО ВРЕМЕ НЕ ВИ РАЖДАТ МОЗЪЦИТЕ И НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПИШЕТЕ.ЗА ДА БЪДЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ ГЛУПЦИ СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ МРЪДНЕ ОЩЕ ЕДИН ЧАС НАПРЕД ВРЕМЕТО ЗА ДА МОЖЕ ЛЯТОТО ДА СЕ ПОЛЗВА ЦЯЛАТА ПЪЛНОТА НА СВЕТЛИЯ ДЕН А ЗИМАТА ЩЕ БЪДЕ СВЕТЛО ДО 19:00 ЧАСА.АКО ОСТАВИТЕ ЗИМНОТО ВРЕМЕ ДЪРВЕНИ ШОПИ ТО ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ МАЙ ЩЕ СЕ СЪМВА В 3.30 ПРЕЗ Н
69
0
 
12
 
! Отговори
и да завърша преди 5 години
До Анонимен 67 извинен си , но веднага звъни на учителя си по география да искаш малко уроци !!!!В дипломата - >>> 6 , нали , но ......... . САмо не ми казвай , че си преписвал на тестовете за посоките , коя е най-източната , най-западната точка и т.н
68
16
 
6
 
! Отговори
Фантазьор преди 5 години
Ако румънците минат на средноевропейско време, а ние си останем с руснаците по източното, като вземеш самолета от София да речем в 5, ще пристигаш в Букурещ в 3,40, т.е. Преди да си тръгнал от вас. Кеф
67
8
 
13
 
! Отговори
Бай Станко преди 5 години
Предизборни семки и бонбонки. Това ли е най-важният въпрос в Европа, за да губят време по него в евроинституциите?
66
2
 
22
 
! Отговори
да продължа преди 5 години
О анонимни 67 Сега върни 2 седмици назад / краят на август / - нямам данните от преди 2 седмици , но като гледам , ще добавим едни 14-16 минути за 2 седмици и се получава -> Шабла - към 31.08.2018 - 19:35 , 19:38 . Ако останем на зимното време - >>> Това прави 18:35-18:38 часа в КРАЯ на август - >>> ЗАЛЕЗ !!!!!Сега схвана ли ???Ако не - пак ще ти обяснявам !!!!ПС - все пак не всички живеем в София , или Софийско !!!
65
1
 
16
 
! Отговори
тцтцтцт преди 5 години
До Анонимен 67 Ще ти обясня , какво да те правя . Първо - писал съм ->>> В КРАЯ на август / когато е слънчево и топло и може да с еходи на море , отпуска и т.н Второ - не те знам къде живееш , ноооооо не си ли забелязал, че от изток на запад се съмва и мръква по различно време / макар България да е един часови пояс /Примерно - > Шабла - за днес -> залез в 19:18, утре 19:17, 19:15 ит.н . Но вземи Кюстендил - имаме - >> 19:41, 19:39 ,19:37 и т.н някъде 23 -25 минути разлика . Схвана ли ???
64
4
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Това със смяната на времето е поредната ю*ео-****онска гадост!
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото прави ЕС и ние следваме ,че то тъй беше и в СССР ! Каква демокрация ,къф преход майка , всичко си е като в комсомола .
62
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички говорещи за астрономическо време, за биологичен часовник и т.н - как до сега при промяна на времето два пъти годишно този ваш биологичен часовник се настройваше а сега ще спре. Хайде освен мрънкане философия и илюзия да сме реалисти а? Реално е че лятното време е по ползотворно в днешно време, както че и астрономическото се изменя всяка година. Реално е че който иска да живее както до 1979 може да се върне по назад и да ходи на нивата рано рано лятото като му съмне в 3 сутринта
61
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До апелИзвинявай но по-голяма глупост отдавна не бях чел, ако се минело на зимно време "щяло" да се "мръква" през август в 18:30. пп. мама мия.....
60
9
 
24
 
! Отговори
лятно преди 5 години
само лятно. биологичния часовник се настройва за 2 - 5 дни
59
31
 
19
 
! Отговори
HUMANN преди 5 години
Нека бъде естественото (астрономическо) зимно време! Това е било единственото време до 1979 г. Нека да живее биологическия часовник!
58
14
 
30
 
! Отговори
апел преди 5 години
Да оставят ЛЯТНОТО Не искам в края на август да мръква в 6 и 30 вечерта, не искам лятото да съмва в 4 . Да спрем либерастите да ни пробутат зимното време
57
1
 
14
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Леле, спомням си какъв зор беше когато баба ми караше кокошките да лягат с час по-рано...
56
26
 
20
 
! Отговори
баба яга преди 5 години
До АнонименНие сме българи и не щем така нареченото "лятно" часово време, което е едно голямо безумие и недоразумение! Защо трябва да вървим срещу природата?! Природата е казала, че през зимата рано ще се стъмнява и това е! Някой си "...."/Бенджамин Франклин- измислил идеята за въртене на стрелките още преди два века /може би с цел да се експлоатират работниците в америка/ и сега ние да си нарушаваме биологичния ритъм! Айде, моля....
55
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска лякто часово време, не му пречи и да става в 3 часа сутринта и да се кокори като по..р! Аз не искам.....Това е вредно за здравето и нервите. Казах!