Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!

Брюксел предложи да не се въртят часовниците, всеки решава къде да ги спре
Обновена: 15 сеп 2018 08:03 | 14 сеп 2018 18:56, Екип на Dnes.bg
104
Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!
Снимка: архив Reuters

България ще може да промени часовата си зона до октомври 2019 г, съобщи Европейската комисия.
Всички държави членки са призовани в този срок да информират Брюксел към коя от зоните ще се вържат, ако бъде взето решение за отказ от зимното и лятно часово време.

В момента в Европа има три часови зони. България, заедно с още 7 страни членки: Румъния, Гърция, Кипър, Прибалтика и Финландия, мерят времето по източноевропейски. Великобритания, Ирландия и Португалия - по Гринуич, а останалите 17 държави са в Централноевропейската часова зона.

Още по темата

Два пъти годишно държавите местят стрелките с час напред или назад, за да се съобразят с евродирективата за лятното време.

Сега Европейската комисия предлага тази директива да отпадне, а всяка страна сама да реши в коя часова зона ще бъде. Теоретично това означава, че България и нейните непосредствени съседи могат да попаднат в различни часови зони, тъй като столиците ще получат право да решат самостоятелно дали остават по зимното стандартно време или по лятното, което с час назад.

“Разчитаме на разума на страните членки да вземат вярното решение”, коментира транспортният еврокомисар Виолета Булц, която е инициатор за предложението.
Според нея сега Европа се справя с три часови зони и ново разпределение няма да затрудни допълнително бизнеса и гражданите.

Тя съобщи, че Полша, Португалия и Кипър, които сега са в три различни зони, биха предпочели да запазят лятното време. Докато Финландия, Дания и Холандия харесват повече зимното.

Комисията се позова на допитване до европейските граждани, направено през юли и август, на което отговориха рекордните 4,6 млн души, което е почти 10 на сто от европейското население. 85 на сто от тях настояха смяната на зимно и лятно време да бъде прекратена.

С безпрецедентна скорост Брюксел реши да предложи законова промяна, макар отговорите от Германия и Финландия да са над 80 на сто от всички мнения, получени в Еврокомисията, докато други държави са отговорили с под 1% от населението си.

“Гражданите ни казаха, че въпросът ги интересува и ние не можем да го пренебрегнем”, обясни Булц.
Българите, отвърнали на питането са 0,18 на сто от всички участвали, което е един от най-ниските резултати. За това пък 84% от писалите на Юнкер са се обявили за отказ от въртенето на стрелките. Комисията отхвърли съмненията, че бързането е заради наближаващите европейски избори, където темата се очаква да е сред главните в предизборните кампании на партиите. Намерението било въпросът да бъде решен преди края на мандата на комисията “Юнкер”, който приключва в края на 2019 г, за да може следващата да започне на чисто.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че причините, довели до въвеждането на зимното и лятно време в ЕС през 80-те години, вече не са валидни. То е било факт през Първата и Втората световни войни, за да се намали потреблението на енергия, а също и през 70-те години на ХХ век, в пика на петролната криза. Новите технологии за енергийна ефективност вече правят икономиите с удължаване продължителността на деня, ненужни, заяви заместникът на Юнкер.

Той добави, че мнозинството граждани, писали в Еврокомисията за отпадане на лятното и зимно време, са се позовали на здравословните проблеми, които стресът от промяната на часовата зона предизвиква два пъти годишно.

Европейската комисия иска краят на въртенето на часовници да започне още от следващата година и призова днес Европейския парламент и страните членки, които трябва да одобрят или да отхвърлят предложението й, да се произнесат до края на годината.

Ако идеята бъде възприета, държавите, предпочели да установят зимното време като стандарт, ще превъртят за последно часовниците през март 2019 г, а тези, оставащи на лятното време през октомври 2019-а.
Еврокомисията призова днес правителствата също да се координират помежду си за часовите зони, за да не настъпи хаос.

Булц посочи, че Турция, Китай и Русия вече са се отказали от смяната на зимното и лятното време и това не би трябвало да представлява голям проблем за европейския бизнес. Тя обаче отказа да съобщи какви ще са загубите от новото разпределение за работата на общия европейски пазар.
 


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сократис
По принцип,пишеш разумно,но през последните 40г.все още не съм забелязал в 8.30ч. да е тъмно!
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дедите и прадедите ни,Великите умове на Ренесанса и Възраждането,едва ли са направили своите Велики открития по джендърското "лятно" часово време!
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А може ли Банкянско време?
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека да не се правим на по-умни от природата и да не се опитваме да я насилваме!
52
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сократис

За децата, може училище или детска градина да започва вместо в 8, да е в 9. Това може да се въведе.
51
15
 
10
 
! Отговори
Видял и препатил преди 5 месеца
Глупости - заболявания. Няма доказано, че смяната на часовника причинава заболявания. Много си е хубаво местенето на часовника - лятото се възползваш от по-дългия ден и до 21:30 ти е светло. Което е супер. А тъй като не го местим - ни едното, ни другото. Нито ще имаме светлина до късно лятото, нито ще имаме по-дълъг ден зимата - в 17:00 ч. навън тъмно, децата са на училище втора смяна до 19:00. :((
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най добре е да сме в еднакво часово време с Турция.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И още нещо ще ви открехна, не се нарича "астрономическо" а "стандартно" време. Люители на "истинското" ;)
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 31

Не е ли редно, народите да решават, как ще живеят ... сами, а не зщаото някой отнякъде е казал така ? Или ти се иска, да имаш вергиа на врата.
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"При нас, през зимата ще бъде сутрин тъмно до 8-8.30ч което е неприемливо за малки деца посещаващи ясли и детски градини, както и за учениците.Нищо не пречи на предприятия и фирми за които е изгодно, да си въвеждат лятно работно време"

То и на училищата не им пречи ...
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече стана световно известно, че промяната на времето два пъти годишно води до стрес, а оттам и до заболявания. Човек се настройва психически за новото време поне месец
За да почне да се настройва отново пак след шест месеца. По-голяма глупост от тази смяна на времето просто няма.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бай Тъпчо, времето не е едно. Времето е ОТНОСИТЕЛНО, но ти май това не си го чувал, та правилно си си избрал псевдонима. Върви си на село при петела и се ориентирай по него. Няма да го разбереш, но все пак ще ти открия, че изказването ти и примерите, които даваш съвсем не са по темата.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
37-ми е Овча мисъл :) Той с овцете си ляга, затуй е против лятното часово време. :)
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Даа, като гледам нивото на доскусията, май е време да се измитам... "Искаме си ИСТИНСКОТО време", "Евавате майката на часовите зони" и т.н.
Някакъв и за Гърция пише (която е в нашата часова зона, само дето е по-на юг), което показва колко е предметна и квалифицирана дискусията. Халал да ви е "истнското" време. Аз не съм чиновник и за мен лично е все тая по кое време живея. Оревоар, че оревахте орталъка.
42
4
 
19
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 месеца
Абе ако вземеш едно одеало и отрежеш една педя от горната страна и я зашиеш от долната по-дълго ли ще стане бе...Ни денят ще стане по-дълъг, ни нощта по-къса а само сутринта вместо да ставаш да пикаеш в 5, ще ставаш по часовник в 6 ама иначе ще си е пак 5...Слушайте кога пее петела-той никога не бърка и без часовник и въртене на стрелки се оправя.Времето си е едно и то е както му викат астрономическо-няма друго бе
41
0
 
7
 
! Отговори
Черно море преди 5 месеца
До 37

Бил ли си в първи клас?! Я помисли малко, 17:00 астрономическо време зимата е равно на 18:00 часа лятно време зимата. Все едно сега октомври да не мръднем часовника с 1 час назад. Я ми кажи в колко ще се стъмни в Новогодишната нощ, ако не върнем часовника назад? :) В 18:00 ч. както казвам аз или в 16:00 ч. както казваш ти?
40
11
 
19
 
! Отговори
dan преди 5 месеца
Зимното (астрономическото) трябва да остане!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
37, точно ти да обиждаш на "умнико" е меко казано...хм. Въобще не ти са ясни нещата, но нищо, продължавай да се изказваш. Вярно, изисква се минимален интелект и въображение, за да схванеш темата с времето, но простено да ти е ;)
Пък вземи прочети нещо, даже Википедия да е, току виж си схванал как стоят нещата и кога ще се стъмнява.
38
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българинът е адсkи пр0сто устроен. Искали си "астрономическото" време щото то било "истинското"... Какво е "истинско"? Нещо, което е прието за такова. Някога си е прието денят да започва еди-кога си и ако решим да го променим, за да е по-добре, Ганю си иска НЕГОВОТО време...Нямате си понятие от наука, но давате мнения. Има чудесна статия на един британски професор в "Гардиън" по повод на предимствата на лятното часово време, но кой да ти чете на английски...
37
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Напротив умнико! През зимата се стъмва в 17 часа по астрономическото време и ако останем на лятното, 17 ч ще 16 ч.!