Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!

Брюксел предложи да не се въртят часовниците, всеки решава къде да ги спре
Обновена: 15 сеп 2018 08:03 | 14 сеп 2018 18:56, Екип на Dnes.bg
104
Лятно – зимно? До октомври 2019-а България трябва да реши!
Снимка: архив Reuters

България ще може да промени часовата си зона до октомври 2019 г, съобщи Европейската комисия.
Всички държави членки са призовани в този срок да информират Брюксел към коя от зоните ще се вържат, ако бъде взето решение за отказ от зимното и лятно часово време.

В момента в Европа има три часови зони. България, заедно с още 7 страни членки: Румъния, Гърция, Кипър, Прибалтика и Финландия, мерят времето по източноевропейски. Великобритания, Ирландия и Португалия - по Гринуич, а останалите 17 държави са в Централноевропейската часова зона.

Още по темата

Два пъти годишно държавите местят стрелките с час напред или назад, за да се съобразят с евродирективата за лятното време.

Сега Европейската комисия предлага тази директива да отпадне, а всяка страна сама да реши в коя часова зона ще бъде. Теоретично това означава, че България и нейните непосредствени съседи могат да попаднат в различни часови зони, тъй като столиците ще получат право да решат самостоятелно дали остават по зимното стандартно време или по лятното, което с час назад.

“Разчитаме на разума на страните членки да вземат вярното решение”, коментира транспортният еврокомисар Виолета Булц, която е инициатор за предложението.
Според нея сега Европа се справя с три часови зони и ново разпределение няма да затрудни допълнително бизнеса и гражданите.

Тя съобщи, че Полша, Португалия и Кипър, които сега са в три различни зони, биха предпочели да запазят лятното време. Докато Финландия, Дания и Холандия харесват повече зимното.

Комисията се позова на допитване до европейските граждани, направено през юли и август, на което отговориха рекордните 4,6 млн души, което е почти 10 на сто от европейското население. 85 на сто от тях настояха смяната на зимно и лятно време да бъде прекратена.

С безпрецедентна скорост Брюксел реши да предложи законова промяна, макар отговорите от Германия и Финландия да са над 80 на сто от всички мнения, получени в Еврокомисията, докато други държави са отговорили с под 1% от населението си.

“Гражданите ни казаха, че въпросът ги интересува и ние не можем да го пренебрегнем”, обясни Булц.
Българите, отвърнали на питането са 0,18 на сто от всички участвали, което е един от най-ниските резултати. За това пък 84% от писалите на Юнкер са се обявили за отказ от въртенето на стрелките. Комисията отхвърли съмненията, че бързането е заради наближаващите европейски избори, където темата се очаква да е сред главните в предизборните кампании на партиите. Намерението било въпросът да бъде решен преди края на мандата на комисията “Юнкер”, който приключва в края на 2019 г, за да може следващата да започне на чисто.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че причините, довели до въвеждането на зимното и лятно време в ЕС през 80-те години, вече не са валидни. То е било факт през Първата и Втората световни войни, за да се намали потреблението на енергия, а също и през 70-те години на ХХ век, в пика на петролната криза. Новите технологии за енергийна ефективност вече правят икономиите с удължаване продължителността на деня, ненужни, заяви заместникът на Юнкер.

Той добави, че мнозинството граждани, писали в Еврокомисията за отпадане на лятното и зимно време, са се позовали на здравословните проблеми, които стресът от промяната на часовата зона предизвиква два пъти годишно.

Европейската комисия иска краят на въртенето на часовници да започне още от следващата година и призова днес Европейския парламент и страните членки, които трябва да одобрят или да отхвърлят предложението й, да се произнесат до края на годината.

Ако идеята бъде възприета, държавите, предпочели да установят зимното време като стандарт, ще превъртят за последно часовниците през март 2019 г, а тези, оставащи на лятното време през октомври 2019-а.
Еврокомисията призова днес правителствата също да се координират помежду си за часовите зони, за да не настъпи хаос.

Булц посочи, че Турция, Китай и Русия вече са се отказали от смяната на зимното и лятното време и това не би трябвало да представлява голям проблем за европейския бизнес. Тя обаче отказа да съобщи какви ще са загубите от новото разпределение за работата на общия европейски пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятно време, естествено!! Вечер да е светло докато може, не да се стъмнява в 4 и половина следобед!!!Сутрин и да е малко мрачно през зимата, на кого му пречи? Докато се разсъниш и ще е светло. А вечер да се прибираш уж рано, а по мръкнало и ако излезеш, да се спъваш из добре осветените улици на отечеството - на кого му трябва това? Ако остане зимното време, лятото децата вместо да играят навън трябва да се прибират един час по-рано, зашото ще е тъмно... Така че ЛЯТНО време искаме!
33
10
 
27
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Няма такова понятие като "зимно" време! Времето е астрономическо и лятно.Изборът трябва да е астрономическото време! България е южна страна и няма нужда да остава с час преди астрономическото!Това го направи Русия, за която лятното време е наистина по-изгодно.При нас, през зимата ще бъде сутрин тъмно до 8-8.30ч което е неприемливо за малки деца посещаващи ясли и детски градини, както и за учениците.Нищо не пречи на предприятия и фирми за които е изгодно, да си въвеждат лятно работно време
32
9
 
9
 
! Отговори
Черно море преди 5 години
До 30Зимата ще ми е светло до 18 часа, умнико. Ако остане лятното време. Защото сега зимата се стъмва в 17:00 ч. Мисли малко преди да пишеш.
31
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинското астрономическо време преди да започне тази простотия е зимното.По вашата логика направете го лятно + още 2-3 часа и ще се стъмва в полунощ щом толкова ви е кеф.
30
8
 
7
 
! Отговори
30 преди 5 години
До Черно мореПрез лятото добре, а през зимата искаш ли да ти е тъмно от 16 ч. до 8,45 ч на другия ден! Ако беше добре, нямаше да връщаме стрелките през зимата!
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Еврокомисията призова днес правителствата също да се координират помежду си за часовите зони, за да не настъпи хаос."Ами, да не им давахте възможност да се избира. Каква е тази глупости. Връщате времето каквото е било преди да започне тази лудост и това е. Какво толкова има да се избира или не.По тази логика, ще отивам в Гърция и може да има час/два разлика, а пък с Англия да сме едно и също време. Егати глупостта!Евавате майката на часовите зони. От бюрократи какво да очакваш - простотия
28
14
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В края ная октомври да върнем стрелките с един час назад, да се установим на астрономическото, истинското време и повече да не пипаме стрелките!
27
26
 
14
 
! Отговори
Черно море преди 5 години
Гласувам да остане лятното време, защото ми е супер кеф през лятото в 21:30 да е светло навън.
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И "астрономическо време" е просот нещо, което сме си си измислели, за да ни е уж по-лесно, но явно не ни служи толкова добре.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Последното, което ме интересува е, какво дургите държави са решили, за себе си. Аз искам, да знам, че е според това, което моя народ иска и му е полезно !!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом за такава дреболия евробюрократите умуват 2 години, представям си за други неща какво става... Заради тях догодина пак ще въртим като гламави стрелките напред-назад..
23
4
 
21
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Какво значение има лятно ли е,зимно ли е???Важното е да не се променя!Смисълът на астрономическото е в това,че в 12 часа на обед слънцето е в най-високата си точка,нищо повече!Не можеш да накараш слънцето да изгрява/залязва по-рано или по-късно, само да измениш отправната точка за отчитане!Впрочем,вместо да се променя часът,може да се променя работното време.Иначе часовите пояси са нещо абсолютно обективно.
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее зимното часово време (астрономическото) и 100ч да стане разликата ще съм си за истинското време.
21
10
 
19
 
! Отговори
яна преди 5 години
Да остане нормалното.зимно време. Как си представяте зимата с лятно часово време? Това води до недоспиване, разконцентриране, учениците в стрес... диабет...
20
2
 
9
 
! Отговори
саткачуду преди 5 години
Тоя ЕС вместо да решава важните въпроси като например дали да се работи всяка сряда, те за един час ще ми се занимават.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да бъде нормално, ако другите страни решат да останат на лятно време, а ние на зимно,т.е астрономическо време. Тогава ше се получи разлика от 2 часа спрямо централното европейско време. Затова най-добре би било всички да са на едно време.
18
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега чакам пак някой, да ми обясни, как, като сменим стрелките на часовника (една много абстракнта идея), щяли да ми намалеят "слънчевите часове". А и на тея, дето лятото им се съмвало рано ... Ми недейте вися до 01:00 през нощта бе. Допреди 25 одини в 10:00 всичко си лягаше и никой не се оплакваше от инфаркти, недоспиване и прочие
17
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да е лятното време. Ще се стъмва по-късно. Ранното стъмване води до депресии.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил ли е трезвен Юнкер, когато е предложил туй предложение?
15
7
 
20
 
! Отговори
Жан Пиян Юнкер преди 5 години
една година лятно, една зимно