Радев алармира: Бъдещето на Европа се определя от малък елит!

Да се преодолеят разликите между стари и нови държави, иска президентът
14 сеп 2018 18:45, Анисия Иванова
93
Радев алармира: Бъдещето на Европа се определя от малък елит!
Снимка: Президенството

Един от големите проблеми на ЕС днес е затвърждаващото се впечатление, че бъдещето на Европа се определя от малък елит. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на втория ден от срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в столицата на Латвия, Рига.

"Демократичните институции в Европа са факт, но въпреки това те не съумяват да изпълнят приобщаващата си роля за гражданите и голяма част от европейците не се чувстват представени в тях", допълни той.

По думите на Радев икономическото и социално сближаване между "стари" и "нови" държави членки на ЕС е задължително условие за съхраняването на потенциала на съюза да бъде единен и да действа като общност, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

"Разликите в социалното и икономическото развитие на европейските държави водят и до различни приоритети в тяхната политика за развитие. Когато подобни различия надхвърлят определена степен, те могат да застрашат солидарността, единството и дори процеса на европейска интеграция", категоричен беше държавният глава.

Радев призова за реална интеграция в социалната сфера, икономиката и образованието като най-ефективна мярка за отстояване на европейските принципи и ценности.

"За мен привличането на чуждестранни инвестиции не се изчерпва с размера на средствата, но и с модела на обществени отношения, подобряване на бизнес средата и качеството на живот, което носят за обществото", подчерта президентът.

"Европейският съюз може да бъде успешен в бъдеще само ако олицетворява успех не само като общност, но и на всички свои държави членки", заяви още в изказването си на форума Румен Радев.

"Ако ЕС не е единен и не успее да утвърждава своите ценности в съседните на Европа региони, то рано или късно ще започне да внася външни за съюза модели", категоричен беше президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪ КАК БЕ РАДЕВ- Я СЛУШАЙ КО МИ СА СЛУЧИ НА МЕН- 1979 Г АЗ В АМСТЕРДАМ- ОНЕМЯЛА ЧЕ ТАМ КОРЕКОМ ДО КОРЕКОМ, КОЛА,ДО КОЛА, РАБОТНИЧЕСКИ КВАРТАЛ ОТ ДВУЕТАЖНИ КЪЩИ- ДО ЕДНА ЕДНАКВИ, С МАЛКИ ДВОРЧЕТА И ОБЩ ЗАДЕН ДВОР, МАЛКИ КУТИИ ЗАКРЕПЕНИ НА ФАСАДИТЕ НА СГРАДИ А В ТЯХ ПЪХАТ НЕЩО И ОТ ТАМ ИЗЛИЗАТ ПАРИ, ПЛАЩАТ ПАК С НЕЩО В МАГАЗИНИТЕ, ОЧУДЕНА СИ ПОДАВАМ ЛИЧНИЯ ДОКИМЕНТ,ОХРАНАТА ИЗВИКАНА АЗ ОТНЕСЕНА НАВЪН- А ДЕ ДА ИМ СА ЧУДИШ, ПА ТИ РАДЕВ ИСКАШ ДА ГИ СТИГНЕМ- ДА ТИ СА ЧУДИ ЧОВЕК С ВЕЛЕВ КАК ДА ГИ СТИГ
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво донесе герберастията?Ето какво -"George Orwell, романa 1984: Но винаги ще съществува опиянението от властта, което постепенно ще нараства и ще се развива. Винаги, във всеки момент, ще господства възбудата от победата, усещането, че тъпчеш безпомощния враг. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице завинаги"
79
3
 
19
 
! Отговори
Герберастията убива преди 5 години
За разлика от Тиквеника, Радев демонстрира дълбока мисъл и висок интелект. нетипичен за банкенската филия с мас!
78
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме герберска диктатура и геноцид,стига,вървете си гербери!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Европа,Свобода за всяка държава да бъде самостоятелна,не искаме никой да ни управлява,ограбва и се натрапва!
76
4
 
4
 
! Отговори
Пеевски преди 5 години
Радев може да казва....дела и факти искам....
75
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнелиев беше много добър президент , за разлика от тая куха руска кратуна
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той тоя фат-***-к страшен мъдрец !като Конфуций !
73
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Стамат - Лъжа е че е малък елит, това 14 милиона няма нищо общо с истината. Те се развъждат както всяко дивашко племе и са примерно 100 (сто) милиона. В САЩ са 50 и в целия останал сват включително и изсраел, но главно Европа - 50. Като знаеме тяхната любов към цифрата 6, навярно са по 60 милиона. Това позволява даже и в такава периферна страна като България правителствата, парламента, олигархията й да са на 91% евреи - 8% турци и роми и 1% българи.
72
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Ефенди, пишеш на туркилица защото няма какво да кажеш.
71
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Кой е този "малък елит"?Дайте няколко имена.
70
14
 
9
 
! Отговори
А къде е Деса ? преди 5 години
А къде е Деса ? С каква ли рокля е сега ?
69
9
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ние неуспешните ли да се нагласим спрямо успешните на запад или успешните на запад да се интегрират към нашата правосъдна система,скапана образователна,корупцията,зле фунциониращите или изобщо не фунциониращи институции естественно че сме втора категория европейци защото ние си го правим да сме изостанали никой не ни е виновен,запада ни насочва а ние искаме да си ни е по балкански
68
8
 
8
 
! Отговори
ааа преди 5 години
На Десито Рига хареса ли и?
67
5
 
18
 
! Отговори
гого преди 5 години
пък Роско му пишеха хибридите някъде зад океана и ходеше да ги чете от свое име в ЕС. И те му верваха , уж ...
66
4
 
23
 
! Отговори
гого преди 5 години
хаха дежурнитв лаячи с дежурнире клишета срещу президента,дребни мишоци избиващи комплекси в нета
65
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се преодолеят разликите между стари и нови държави, иска президентътПървото условие за това което иска президента е да си смени русофилския мозък и едва тогава може да преодолее разликите.
64
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решетниковият резидент в България си мечтае за деня когато всички решения в Европа ще се вземат от широкия елит на Путин.
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези глупости. На всекиго може да му се случи подобни нещо като това, което се случи на баща му. .Кое? Да има натиск да бъде оправдан ли?Вярно е, на всеки може, но не говори никак хубаво за държавата и държавният глава да оказва натиск случаят да се потули, особено и след едни подобни изстъпления и на първата "дама".
62
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Президент-провинциалdo 59 .....ami prav si !!! ...to i na teb ti lichat parvite 7 godini ...ako se sadi po tova deto si napisal ....Ti dragi tova ot tsentara na stolitsata go pishesh ?!?.....ti si bil goliam sladur be ...mnogo vi se radvam na takiva ...ama samo na tezi ot tsentara na Sofia ! Vie ste natsionalno bogatstvo !!! Vikash radev bil mnogo "provintsialen" i ne te kefi ?!??