Пластовете се наместват, идва преразпределение на силите в Европа

Политологът Калоян Методиев пред Bloomberg TV Bulgaria
16 сеп 2018 14:16, Елка Василева
54
Пластовете се наместват, идва преразпределение на силите в Европа
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

В Европа тече наместване на пластовете, което минава през краха на настоящото статукво. Това може да се каже като обобщение на началото на новия политически сезон на стария континент. Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, които доминираха политиката досега, са в много трудно положение. Те едва ли ще успеят да запазят позициите си в новия Европейски парламент. Очаква се да последва преразпределение на силите в Европа. Сблъсъкът между двете визии за бъдещето на Европа постепенно ще ескалира до европейските избори през май. Това каза Калоян Методиев, политолог, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според Методиев мигрантската криза далеч не е водещият проблем в Европейския съюз (ЕС). Той посочи, че всъщност проблемите за ЕС са много комплексни.

"Проблемите в ЕС са идеологически, идейни и институционални. Те са многопластови и не са свързани само с мигрантите. Те се дължат на дълго трупано напрежение. В момента се създадоха условията за избухване на нови политически парадигми," посочи Методиев.

Политологът коментира и бъдещото напускане на Великобритания от ЕС, като посочи, че Brexit предизвиква вътрешнополитическа криза в Кралството. Според него министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е все още на поста си, тъй като липсват достатъчно подписи за отстраняването ѝ.

"Шотландците са недоволни от плана на Мей за Brexit, защото той носи много несигурност за тях. Евроскептиците пък настояват за "твърд" Brexit. Мей е на поста си в момента, тъй като нито една от противостоящите страни не е толкова голяма, че да вземе властта или да има идея как да процедира след нейната смяна. Предстоящата конференция на Консервативната партия създава и допълнително напрежение в британското правителство," оцени политологът.

Методиев посочи, че за споразумение между Великобритания и ЕС за Brexit остават още два месеца. Това е така, защото процедурата по ратифицирането му е дълга и трябва да се случи и от Лондон, и от Брюксел до декември, за да влезе в сила до март, когато трябва и Кралството да напусне Съюза.

Още подобни новини четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ЕСBrexitКалоян Методиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Идеите и технологиите се раждат в Америка и Европа" Така беше едно време! Вече НЕ! В Азия държавите заради производствата натрупаха огромни капитали и сега ивестират във образование и собствена развойна дейност. След 15г. запада ще купува технологии от Азия.Всички последни проучвания показват че към днешна дата азиатските народи и особенно жълтата раса имат най високо IQ от всички народи. А ниско IQ имат африканците и тези от близкия изток. И точно те се размножават сега в ЕС и САЩ!
6
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е пробит кораб който ще се носи по вълните докато може. Бъдещето е на Евразия.
5
1
 
26
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Абсолютно неадекватна политика на ЕС,която не може да отговори на нито едно от предизвикателствата на времето!Да вземем например мигрантската криза-идеята била да се вкарат млади хора,за да има кой да работи.Само че тарам.буките,дето наводниха Европа са скарани с работата,а и въобще не се вписват в пейзажа.От тях по-скоро може да се очаква да рушат,отколкото да градят.С тия "хора" ли ще се борим с азиатската конкуренция????Щото жълтите яко работят с малките си сръчни ръчички!
4
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азия може само да произвежда! Идеите и технологиите се раждат в Америка и Европа!
3
10
 
32
 
! Отговори
Прогоза преди 5 години
Западните държави ще станат новите държави от "третия свят". А азиатските държави Китай, Корея, Индия, Индонезия, Филипини, Виетнам, Тайван....това ще са новите Лидери. Там са големите производства. Всички технологии. Те имат и човешките ресурси. Много млди хора които стават все по добре образовани. След 15г запада ще диша праха на Азия!
2
4
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
БРАВО бееееее ГЕНИЙ ! КОЙ ви дава заплата на вас...и за какво ???
1
28
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Всичко е наред в Еропа, всеки ден ЕС става все по стабилен, всеки ден става все по-добре. Ние българите извадихме голям късмет, че сме в ЕС и днес живеем добре в Еропа където пластовете се наместват и всичко е наред.