Пластовете се наместват, идва преразпределение на силите в Европа

Политологът Калоян Методиев пред Bloomberg TV Bulgaria
16 сеп 2018 14:16, Елка Василева
54
Пластовете се наместват, идва преразпределение на силите в Европа
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

В Европа тече наместване на пластовете, което минава през краха на настоящото статукво. Това може да се каже като обобщение на началото на новия политически сезон на стария континент. Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, които доминираха политиката досега, са в много трудно положение. Те едва ли ще успеят да запазят позициите си в новия Европейски парламент. Очаква се да последва преразпределение на силите в Европа. Сблъсъкът между двете визии за бъдещето на Европа постепенно ще ескалира до европейските избори през май. Това каза Калоян Методиев, политолог, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според Методиев мигрантската криза далеч не е водещият проблем в Европейския съюз (ЕС). Той посочи, че всъщност проблемите за ЕС са много комплексни.

"Проблемите в ЕС са идеологически, идейни и институционални. Те са многопластови и не са свързани само с мигрантите. Те се дължат на дълго трупано напрежение. В момента се създадоха условията за избухване на нови политически парадигми," посочи Методиев.

Политологът коментира и бъдещото напускане на Великобритания от ЕС, като посочи, че Brexit предизвиква вътрешнополитическа криза в Кралството. Според него министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е все още на поста си, тъй като липсват достатъчно подписи за отстраняването ѝ.

"Шотландците са недоволни от плана на Мей за Brexit, защото той носи много несигурност за тях. Евроскептиците пък настояват за "твърд" Brexit. Мей е на поста си в момента, тъй като нито една от противостоящите страни не е толкова голяма, че да вземе властта или да има идея как да процедира след нейната смяна. Предстоящата конференция на Консервативната партия създава и допълнително напрежение в британското правителство," оцени политологът.

Методиев посочи, че за споразумение между Великобритания и ЕС за Brexit остават още два месеца. Това е така, защото процедурата по ратифицирането му е дълга и трябва да се случи и от Лондон, и от Брюксел до декември, за да влезе в сила до март, когато трябва и Кралството да напусне Съюза.

Още подобни новини четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ЕСBrexitКалоян Методиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Баба Гица преди 5 години
От този "мозък" схванах само: блабла нещо ше се случи, щото в европа има проблеми. Комплицирани! Аре у лево! Аман от псевдоексперти!
46
8
 
17
 
! Отговори
Празни надежди преди 5 години
Европа е загубена. През декември т.г. всички европейски страни с изкл. на Унгария, Полша и Чехия ще подпишат глобалния пакт за миграция на ОН. Това е смъртната присъда на Европа и нейното население. Който все още не е запознат със съдържанието му, е крайно време да го прочете, тъй като България също ще даде съгласието си за безусловното отваряне на границите си за мигранти.
45
2
 
6
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До Ким Чен Унсветни ни коя и с какво е по добра алтернативата дето предстои иначе ни е трудно да те вземем на сериозно из между всички плямпала шампиони по въздухоговорене
44
10
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
дано час по скоро дойде русия тук за да въдвори демокрация,човешки права,просперитет,благоденствие,правосъдие,образувание,свобода на словото и всички благинки които само в не надмината русия ги има и се предлагат без нищо в замяна и да ни оттърве от лошите западняци с техните правила и еврофондове инвеститори и т.н..
43
5
 
11
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Generalissimo FRANCO Абе брато ,ти не рабрали че неолиберализма е свършено ?От тук нататък консервативните парти ще печелят във европа .И стига с тази изтъркана мантра че няма алтернатива на сегашният модел .Това са приказки на шайката лъжливи либерали дето я пеят тази песен .Има си алтернатива и напролет ще я видиш на живо и хората е иЗритат либералите и демократите от ЕС така наречената ЕНП и ПЕС .
42
4
 
5
 
! Отговори
фидель кастро преди 5 години
Само комунизъм
41
3
 
1
 
! Отговори
Generalissimo FRANCO преди 5 години
Най-вероятно и ПЕС и ЕНП ще запазят доминираща роля в ЕП, но с нови послания, в които ще преобладава загрижеността за бъдещото на ЕС! Европа, за разлика от САЩ/КАНАДА е консервативна в смисъл, че (поне досега) има приемственост в идеята за баланс между упълномощените субекти представляващи капитала и наемния труд (т.е . дясното и лявото в политиките на изпълнителната власт). Разбира се и двете водещи партии в ЕП търпят развитие под силната преса на вътрешните и външните противоречия в ЕС...
40
4
 
14
 
! Отговори
Крах преди 5 години
Крахът на ЕС се дължи на колониалната политика на Германия - фондация Ханс Зайдел наложи на българския народ упраблението на мафиотската партия ГЕРБ, за да я превърне в послушна колония, която да й изкупува третокачествените храни и старите трошки.
39
15
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
уважаеми мои *** молете се ЕС в този си формат да не се разпадне и запази обединението си щото колкото и да сте скептични друга по добра алтернатива няма за цивилизовани общества,а ако някой мили че има нека обосновано да ги изредифакт е че българина живее далеч по добре от приеманито ни преди 10 год.пътува и се радва на голяма свобода която всички забравиха от преди 89-та
38
6
 
15
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен А те Американци ,Японци и Англичани се опитаха да превземат Сибир през гражданската им война 1918 -1924 година и от архивите четем как всичките тези окупатори бяха прогонени с огън и меч от Червената армия и повече не посмяха да си помислят да превземат далечният изток на Русия .А в ютуб има много филми за хората там . Щастливи хора по Енисей , Щастливи хора по Амур и щастливи хора на Байкал и други такива .Гледай ги ако искаш и ще видиш за какво иде реч.
37
6
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Маке-ариец Абе *** я посмали малко с лъжливата си статистика която незнайно о къде си изкопал .И ето ти истинскка стаистика сега по данни на ООн Китай е най богата страна във света ,първа по БВП ,А русия е петата икономика във света .Така че беден си ти но по ум си беден ,пропуснал си първите седем години от учението си .И сега нищо не може да ти помогне даже и дърт.та май.муна сорос .
36
10
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
социалистите и зелените са аут от всякъде! а с тях и техните подгласници от енп. това е великата шаячна правда, с която те експериментираха върху гласоподавателите си. аз вярвам, че никой не може да е толку ***. *** и безcкултурен, акто ръководствата на цоциалистите, които винаги са били научени да доят народа си, като крава монтафонка!
35
7
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
социалистите и зелените са аут от всякъде! а с тях и техните подгласници от енп. това е великата шаячна правда, с която те експериментираха върху гласоподавателите си. аз вярвам, че никой не може да е толку тъn. *** и безкултурен, акто ръководствата на цоциалистите, които винаги са били научени да доят народа си, като крава монтафонка!
34
8
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
социалистите и зелените са аут от всякъде! а с тях и техните подгласници от енп. това е великата шаячна правда, с която те експериментираха върху гласоподавателите си. аз вярвам, че никой не може да е толку ***. *** и безкултурен, акто ръководствата на цоциалистите, които винаги са били научени да доят народа си, като крава монтафонка!
33
3
 
16
 
! Отговори
к преди 5 години
за да унищожим юдо-масонския световен заговор е достатъчно:1) не друж пари в банките2) не позвай хартиени пари като разплащателно средство а само ЗЛАТО !3) не взимай заеми4) плащай само в БРОЙ !ако Българите направят 1,2,3,4 - еврейската състема на пари без покритие ще рухне за броени месеци !мисли *** мозък !не хапи тоягата а ръката която я дуржи !
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първо време народите трябва да подменят тези дър-таци в Брюксел.Да се изберат млади и образовани хора, последователи на Фрбан.И нашият банкянски брус да си ходи.
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mного неграмотни в този форум:До 16"МАСОВИЯ ПРОЛЕТАРИЯТ" се пише с малки букви, иначе се разбира като крещене (добри обноски в интернет). Пролетари(а)т е правилния правопис!До 14"Китай също не е развита в свободния пазар" Отново с грешки! Китай е от мъжки род, ако е Китай-страната е в женски! Правилно е да се пише развит, не "развита". Какво ви дава правото, когато не знаете елементарни права от началното училище да давате съвети?
30
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на "социализма" в България се живееше по-лесно. Властта бе наложила няколко забрани които сегашните "демократи" постоянно извеждат като пример за репресия над народа. Но се живееше много по-спокойно: без камери по ъглите, без решетки по прозорците, без мисъл че не дай боже да се разболееш нямаш пари да платиш на докторите, без мисъл къде да емигрираш за да живееш добре и т.н. И най-важното без решетки в сърцето и душата за да криеш или бедност, или богатство.
29
9
 
11
 
! Отговори
Ей, недоносчета... преди 5 години
Бачкам и печеля добре в Германияи живея като цар у България.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ги разбира нещата туй момче Тереза Мей да му звънне да го пита какво да прави с Брекзита. И също и Путин да му звънне да го ипита накъде да инвестира.