Експерт: Критиките на ЕП към Унгария са и към България

Теодор Славев смята, че страната няма да бъде лишена от право на глас
17 сеп 2018 20:19, Екип на Bloomberg
23
Експерт: Критиките на ЕП към Унгария са и към България
Снимка: Reuters

85% от критиките, отправени към Унгария в доклада на Европейския парламент (ЕП), са валидни и в България. Това каза Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Основните критики към Унгария са насочени към влиянието на другите власти върху съдебната власт и независимостта на институциите. В някои случаи може да се види, че политическата практика в България дори надвишава проблемите, посочени в доклада за Унгария".

Според него именно притесненията за множество сходства между критиките срещу Унгария и тези за България са причината ГЕРБ да гласуват в подкрепа на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Гостът изрази мнение, че все пак най-вероятно Унгария няма да бъде лишена от правото си на глас в Съвета на Европа.

Той поясни, че не кризата с мигрантите и отношението към нея на Орбан са довели до решението на ЕП.

„Гласуването на ЕП е логично продължение на наблюдението му на взаимодействието на европейските институции с правителството на Унгария отпреди 6 години. До това доведе промяната на Конституцията на Унгария, направена от правителството на Орбан. На практика тя увеличи влиянието на изпълнителната власт в независимата съдебна власт чрез създаването на нов орган, който да отговаря за кариерното израстване и наказанията на съдии. Предприеха се законови стъпки за уволнения на съдии. Беше приета и оставката на бившия председател на Върховния съд на Унгария, който по-късно осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Именно с това се появиха и опасенията на европейските институции, че в Унгария има нарушения на ценностите на Европейския съюз (ЕС)“.

Прозрачността на провеждане на избори и финансирането на партии в страната също са част от доклада на ЕП, добави Славев.

„Конкретни примери за корупция не са посочени в основния доклад, но има препратки към независими изследвания на неправителствени организации и институции на ЕС, в които се твърди, че има злоупотреба с европейски средства“.

Гостът добави, че предстои днес Унгария да вземе решение дали ще обжалва решението на ЕП в Съда на Европа, а според него страната ще направи именно това. 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20DRUGARU SEGA E VREME RABOTLIVITE NA SELO DA SI PRIBIRAME REKOLTATA.DVE PRASETA PO 240 KG. EDNO TELE-BIK GORE DOLU 500 KG.OTMANDRATA IMAM DA VZEMAM 80 KG. SIRENE-PREDAVAL SAM MLEKO.TURSHII,LUTENIZI MANDGI VSICKO SI IMAME ZA NAS S BABATA,ZA SINA V SOFIA I ZA SHTERKATA VAV FILIBETO.A TOZI,KOITO NE E RABOTIL I E HODIL DA PROTESTIRA MOGE ZYALA ZIMA DA GLADUVA.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15:Прав си,но ние всички не трябва да забравяме,че зад управляващите на тези държави,СТОЯТ ТЕХНИТЕ НАРОДИ,а зад нашият управляващ ни *** на еврозадници,СТОИ ЕДНО ОФФЧЕ СТАДО,което е толкова затъпяло,че не може да проумее,собственото си място, в собственото си окаяно състояние,КОЕТО Е РЕШАВАЩОТО!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до бай *** 15Никой не ни иска във Вишеградската четворка. Там хората работят и имат, тук мрънкат и нямат.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се да чуя такъв комплимент.
16
0
 
8
 
! Отговори
hungaroexit преди 5 години
Атаката срещу Орбан е основно заради твърдата антиемигрантска политика и изгонването на организациите на Сорос и затварянето на сатанинският му университет.*** прегазиха красивата унгарска земя на път за Германия оставяйки разрушения и ***.Унгарците не желаят да бъдат ограбвани,клани и изнасилвани от афганци,иракчани и африканци,както това редовно се случва в Германия.Унгария построи истинска ограда,за да спре нашествениците а не кокошкарника на Валери Симеонов и ГЕРБ.
15
1
 
8
 
! Отговори
до бай Ганьо преди 5 години
Здраво се дръж за ЧЛЕНството , че иначе банани няма да ти даваме да ручаш, като *** в зоопарка.6
14
0
 
14
 
! Отговори
до бай Ганьо преди 5 години
Бай *** винаги се е мислел за по-умен от другите. А Полша, Чехия, Унгария и Словакия са доста по-напреднали страни от България. Вместо да се присъедини България към Вишеградската Четворка, всячески се стреми да угоди на Меркел и Жан Клод Юнкер -пианицата, натиска им се като магистрална ..., а те не я искат. По-глупава и ПРОДАЖНА държавна политика няма другаде в Европа, затова и никой не ни уважава. Орбан може да го осъждат, но му се кланят и го уважават, защото показва ХАРАКТЕР и има топки.
13
1
 
8
 
! Отговори
до бай Ганьо преди 5 години
Май че и ти както много други българи харесват ЕС заради "кинтите". Я ми кажи по-точно какви са "стойностите" - джендерската политика ли, натиска да приемаме ислямски нашественици, изкривяване на исторически факти, индоктринация на младото поколение в безродственост, без нация, без традиции и култура - за да бъде лесно манипулирано и т.н.
12
0
 
7
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Как си позволяват бюрократите от ЕССР да съдят ПРАВИТЕЛСТВО НА ЕДНА СУВЕРЕНА ДЪРЖАВА, избрано с над 56% от населението на демократични избори. Това е меко казано НАХАЛСТВО. Е, понеже нямат достатъчно танкове в ред, засега няма да нападнат Унгария подобно на СССР през 1953г, но и този сценарии не изключвам за един по-късен период.
11
8
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
на който му харесват европейските кинти но не и европейските правила вън от ЕСобратно с русия ако принадлежиш към определено семейство ще се държиш като член на семейството щом си се присъединил към определени ценности ще ги спазваш иначе защо си сред това семейство?
10
1
 
5
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Поздравявам българските ЕС-депутати подкрепили Орбан ! Догодина патриотичните сили в цала Европа ще спечелят много места в Европейския Парламент.Съдилища, институции, свобода на медии - всичко това може лесно да се промени, но промени ли се ИДЕНТИЧНОСТТА на един народ, изгуби ли се една НАЦИЯ - това е БЕЗОБРАТЕН ПРОЦЕС. ЕС показа са сетен път, че за него патриотизъм, национален суверенитет, семейство, бъдеще на нашите деца и внуци, не са ценности.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братко, ти Татабаня с Кьолн ли сравняваш? Бил съм и на двете места, все едно да сравняваш София с Мелник.
8
2
 
8
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Преди няколко дни на връщане от България се разхождах с кучето привечер в един парк в унгарския град Татабаня. Млади момичета спортуваха, майки с детски колички спокойно се разхождаха из парка без страх, че някой от любимците на Меркел ще ги нападне. В окупирания Кьолн и дума не може да става за подобно спокойствие. Така че, аз предпочитам Орбан пред Меркел - първият ще спаси страната си от ислямизация, а бившата комсомолска секретарка ще превърне Германия в Германистан.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами много ясно, че се отнася и за България. Та както в Унгария, така и у нас няма независимост на съда и на институциите, у нас са подчинени на управляващата партия и се използват срещу опонентите. Освен това половината от състава на ВСС се избира от парламента в задкулисни сделки и удобни за тях хора. И Прокуратурата ни не е независима, както в Унгария. Знаем кой избра нашия Главен прощурор. Изобщо диктатура като в Унгария.
6
1
 
17
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 5 години
85% са валидни, но не ни спират еврофондовете, нито ни взимат гласа в ЕС, защото докато геноцидният проект на фондация Ханс Зайдел - ГЕРП е на власт и е послушен на господарите си в Райхстага, краденето от еврофондовете може да продължава с пълна сила.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, диктатор! Sic semper tyrannis!
4
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Не думай!А аз си мисля, че всичко казано срещу Унгария важи 120% за България!Ама на малцина журналисти в България им стиска да го кажат, за да не станат блогъри ..."Отстрелват" ви един по един, драги ми журналисти! Липсва единство в гилдията.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия е от три дена. Чак сега я публикувахте.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ДА ПОДКРЕПИМ УНГАРИЯ И ТОЛКОЗ !!!!ЗМЕЙРКЕЛ ИЗОБЩО НЕ И ПУКА ДАЛИ ЕДНА ДЪРЖАВА СЕ СПРАВЯ ЗЛЕ ИЛИ НЕ ТЯ САМО ИСКА ДА Е ПОСЛУШНА!! :DТЪЙ, ЧЕ ЗА НАС САНКЦИИ НЯМА ДА ИМА!!НО УНГАРИЯ И ПОЛША ДА МУ МИСЛЯТ ОЩЕ ЗМЕЙРКЕЛ НЕ Е ПУСНАЛА ГЕСТАПО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ДА ГИ САНКЦИОНИРА СВЯТ ЩЕ ИМ СЕ ЗАВИЕ :D
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже не знам какво да река на тая галимация. Нищо общо с действителността.