ЕС се чуди за мигрантите, праща ги в Египет

Европейските лидери се събират в Залцбург за миграцията и Brexit
18 сеп 2018 19:48, Екип на Dnes.bg
12
ЕС се чуди за мигрантите, праща ги в Египет
Снимка: архив, Reuters

Справянето с миграцията ще е основна тема на срещата на върха на европейските лидери, които се събират в сряда и четвъртък в Залцбург по идея на австрийското председателство.

"Трябва да обсъдим напреженията, които се подновиха през лятото", пише в поканата до 28-те премиери и президенти, сред които и Бойко Борисов, изпратена тази сутрин от председателя на Европейския съвет.

Доналд Туск предупреждава, че "походът за спиране на миграцията" може да успее само, ако всички действат заедно, а не когато "някои искат да решат кризата, а други да се възползват".

Намекът е насочен към Италия, чието ново правителство отказа да приеме няколко кораба със спасени в Средиземно море мигранти, предизвиквайки Европейската комисия да им търси подслон в други членки на Съюза.

През юни италианският премиер Джузепе Конте блокира събирането на европейските лидери в Брюксел, докато те не склониха на италианския план за създаване на контролирани миграционни центрове в граничните държави и на лагери в Африка, в които спасените в морето да бъдат пресявани според това дали имат право на закрила или не.

До момента обаче нито една гранична или африканска държава не е изразила интерес или желание да домакинства подобни лагери от закрит тип.

От поканата на Туск до лидерите става ясно, че Египет е новата спасителна надежда за справяне с миграцията.

"Трябва да обсъдим потенциала за засилване на сътрудничеството с Египет, включително по миграцията. Струва си да се напомни, че египетските власти направиха борбата срещу контрабандата на хора и трафика свой приоритет и в резултат тази година няма нелегални отплавания от Египет (при почти 13 000 през 2016 г.)", пише още в поканата, разпратена до европейските столици.

Туск, заедно с председателя на Съвета, австрийския канцлер Себастиян Курц бяха вчера в Кайро и се срещнаха с президента Абдел Фата Ел Сиси.

Председателят на Съвета ще предложи свикването на нова среща между ЕС и Арабската лига в началото на 2019 г., на която да обсъди възможностите за отваряне на затворени центрове за мигранти в Северна Африка. В тях икономическите мигранти ще бъдат разделяни от бежанците, преди да стигнат до Европа, като само вторите ще получават убежище в ЕС.

Миналата седмица Европейската комисия предложи промяна в миграционната политика на ЕС, която ще позволи "обработването" на всички, пристигнали на европейска територия мигранти още на границата. Това ще стане, като се увеличи 5-кратно съставът на европейската гранична служба и нейни екипи бъдат изпращани на помощ в държавите, натиснати от миграция.

В същото време екипът на Жан-Клод Юнкер предложи и удължаване до 3 месеца на срока, в който кандидатите за европейска закрила могат да престояват в центрове под охрана. Така след пристигането си те няма да бъдат пускани извън тях до разглеждането на молбите им за убежище или до репатрирането им, за да не избягат във вътрешността на Съюза. Еврокомисията предлага европейските граничари да получат правото и да преследват и залавят незаконни мигранти, които са успели да проникнат на територията на ЕС или да се измъкнат от лагерите по границите.

Освен за миграцията европейските лидери ще уговарят и стартирането на работата на службата на европейския главен прокурор, който ще разследва злоупотреби с еврофондове, както и приключването на преговорите по напускането на Великобритания.

Според Туск вероятността Brexit да се случи през март без нарочно споразумение е все още голяма. ЕС ще насрочи среща на върха за раздялата за ноември. На нея трябва да се изчистят последните нерешени въпроси, както и дали разводът ще се случи според правила и с преход от 21 месеца или всички връзки ще прекъснат на 29 март. Всичко зависи от постигането на споразумение за границата между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която напуска като част от Обединеното кралство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Меркел ханъм,алкохолния ишиас Юнкер и френския мАкарон да обявят по всички световни медии,че ЕС прекратява приема на "мигранти" а вече нахлулите връща обратно от където са дошли.И ТОЧКА.Няма нужда излишни сбирки на европейски лидери.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сибир е свободен да хващат пътя за там
10
4
 
5
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
турция трябва да бъде разделена на няколко автономни зони, в които да се заселват бежанци, а и да се обособи кюрдска държава! Добре е европейската част на страната да се отдели от Анадола. Проливите и Истанбул да минат под международен контрол.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10г Берлускони и Кадафи се споразумяха италианската брегова охрана да връща лодките с мигранти обратно в Либия.После обаче Европейският съд осъди Италия за нарушаване на човешките права на мигрантите и лодките пак тръгнаха. Сетне пък Италия и Фронтекс организираха операциите Маре нострум и Тритон за "спасяване" и превоз на мигранти през Средземно море. И така от много спасяване положението стана неспасяемо.
8
3
 
4
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
До 7Слава на Кюрдистан!
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пратете ги в БГ.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакай помощ от Арабската лига - те се надяват Брюксел скоро да им е седалище, ще се съгласятда спират миграцията и да приемат мигранти - че те си имат маймуни бол, за ккаво са им още
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато ги приемат, ще идват. Не е луд тоя, дето яде зелника, нали знаете? Казали са го преди много време.Извода е, че баба Меркел е луда, няма ли кой да я освидетелства и да се свършва?!? Щом Германия иска мигранти - да си ги приема, ама защо товари Италия, Гърция и България? То на чужд гръб и сто камшика са малко(пак народна поговорка).
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Намекът е насочен към Италия, чието ново правителство отказа да приеме няколко кораба със спасени в Средиземно море мигранти..."Спасени от какво? Спрете да ги наричате "спасени", а почнете да казвате истината: докопали се до обетованата земя.
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато умуват либералните им умове европа просто ще умре! Това са абсолютни загубеняци - от центъра на икономическия и културен свят ще направят коптор просто защото ще го превземат *** по джапанки... Няма такъв позор в историята!
2
2
 
24
 
! Отговори
хехехе преди 5 години
Туск какво разбира под справяне с криза? Приемане на цяла Африка и равномерно разпределяне и отглеждане в ЕС? Защото друго освен празни приказки и пак приемане на мигранти не се предлага.
1
4
 
24
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
Нека да пратят всички нелегални имигранти обратно в турция, за да обогатят генофонда на страната!