Една граница – препъникамък по пътя към Brexit. Какво е решението?

Защо това е толкова важно в процеса на излизане на Острова от ЕС?
Обновена: 20 сеп 2018 20:09 | 20 сеп 2018 20:02, Елка Василева
19
Една граница – препъникамък по пътя към Brexit. Какво е решението?
Снимка: архив, Reuters

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Какво представлява той и защо е важен – обяснява Аластър Макдоналд, Ройтерс.

И двете страни искат да избегнат появата на физическа граница – какво означава това

През 1998 г. Великобритания и Република Ирландия подписват Споразумението от Разпети петък за прекратяване на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия, воден за това дали тя да остане британска или да се присъедини към Ейре.

В резултат на споразумението са премахнати граничните проверки по 500-километровата сухоземна граница и са въведени много правила и институции, които са направени така, че да са общоирландски. Излизането на Великобритания от ЕС означава и излизане на Севера, а това от своя страна може да значи връщане на граничните проверки по границата и въвеждане на различни правила за търговия, което може отново да разпали напрежение.

Какво е тогава решението

Британският премиер Тереза Мей заяви, че трябва да бъде сключено специално споразумение за търговските и митнически отношения с ЕС. То трябва да бъде договорено по време на 20-месечен преходен период, в който да се запази сегашното статукво. Чрез него според този план ще се гарантира, че няма да има видими граници между Обединеното кралство и ЕС и няма да има нужда и от натрапчиви проверки на стоките, минаващи през ирландската граница.

Звучи справедливо – къде е обаче уловката

Уловките всъщност са две. Преговарящият на ЕС по въпросите на Brexit Мишел Барние заяви, че предложенията на Мей за митническите и търговски взаимоотношения в така наречената стратегия за излизането от съюза, получила името "Чекърс", дават на Великобритания несправедлив достъп до единния европейски пазар. Второ, ирландското правителство, което има подкрепата на останалите държави от ЕС, иска гаранции, в случай че тези бъдещи търговски преговори се провалят.

Какви са тези гаранции

В началото на годината Барние предложи, ако до края на преходния период през 2020 г. не бъде намерено решение за цялото Обединено кралство, то само Северна Ирландия да остане част от европейското икономическо пространство до намирането на по-добро решение. Това би означавало тази провинция да продължи да прилага регулациите на ЕС и да извършва митнически проверки, следователно да контролира търговията с останалата част на Великобритания.

Но Великобритания е против, нали?

Да. Мей и жизненоважните й съюзници от пробританската северноирландска партия са против каквато и да било граница между двете части на Обединеното кралство. Северноирландските юнионисти се опасяват, че това ще тласне провинцията към обединение с Република Ирландия. Великобритания предложи, ако се стигне до подобно митническо споразумение, то да важи и за останалата част на Обединеното кралство. Брюксел отхвърли това и го окачестви като хитрост, имаща за цел да вкара британските стоки на единния пазар през задния вход. В основата на спора не е толкова въпросът за митата, макар и да той да е важен, а проверките за гарантиране, че стоките са произведени в съответствие с правилата на ЕС - от които Великобритания иска да се освободи след Brexit.

Възможно ли е това да са просто изпразнени от съдържание политически декларации в Брюксел

Възможно е да съществува изкушение да се оставят неуредени въпроси около Ирландия, които да бъдат решавани едва впоследствие, при преговорите за бъдещото търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство. Но Дъблин, с подкрепата на съюза, иска твърди правни гаранции, които да може да използва срещу Великобритания в международните съдилища.

В каква точка се намират нещата в момента

Мей казва, че е склонна на гаранции, които да успокоят опасенията на ЕС и Ирландия - но не и на граница в Ирландско море.

Барние предлага да преработи гаранциите, за да се спре с драматизирането на опасенията на Лондон и Белфаст. Той настоява, че няма никаква заплаха за конституционната цялост на Великобритания. Между провинцията и останалата част от Обединеното кралство няма да има същинска граница, а само проверки, често пъти извършвани от британска страна, които ще са във фабрики, на тържища, на кораби и на пристанища и ще са за състоянието на стоките, които се движат в двете посоки. Той същевременно подчертава, че такива проверки може и никога да не станат необходими, изхождайки от очакването, че ЕС и Великобритания ще се договорят до 2020 г. за търговско споразумение.

Какво следва оттук нататък

На снощната вечеря в Залцбург Мей се обърна към европейските лидери с призив да разберат какво не е приемливо за Великобритания. Двайсет и седемте от ЕС ще обсъдят това днес на обяд, а после председателят на срещата на върха Доналд Туск ще осведоми Мей в Залцбург за обсъжданията.

Британският министър-председател ще трябва успешно да защити своя план за излизането от съюза от критиките на твърдолинейните привърженици на Brexit, които ще бъдат отправени на конференцията на Консервативната партия в началото на следващия месец. Ако тя "оцелее" при тези критики, тогава дипломатите очакват Барние да представи нови проектоусловия за Brexit. Той се надява "моментът на истината" да настъпи на срещата на върха ЕС на 18 октомври в Брюксел, където лидерите може да се споразумеят за рамките на споразумение с Мей.

Това ще даде на преговарящите месец да постигнат окончателен договор и придружаваща го декларация за политически намерения по въпроса за бъдещето търговско споразумение, които евентуално да станат факт на извънредна среща на върха на съюза в средата на ноември.

Великобритания напуска на 29 март, след което започва да тече преходният период, в който се запазва сегашното положение на нещата и който според сегашните планове ще продължи до 31 декември 2020 г.

/БТА/
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Решението е просто 16
Клексита нещо май психически те е окупирал! :)))))))
17
2
 
9
 
! Отговори
Към Окупаторите преди 5 месеца
Върнете Севрна ирландия на ирландците и проблема ще се реши.
16
3
 
13
 
! Отговори
Решението е просто преди 5 месеца
Англия връща на Ирландия окупираната Северна Ирландия и всичко се решава! Ако не - санкции за Англия и бомбардшране на Лондон...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 14
А ние, психо-диспансера е цялата Милиционерия! Няма настигане до гроб! Както знам със 100% сигурност Клекситаците от територията на кръглите шапки ще глуеда и чеше по позаплесканите балхански къртуни затънал до гуша леещия си куршум! :)))))
14
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще го кажа защото явно в парламентите се е преместил психидиспансера.Решението е много просто, крадливата Великобритания, връща незаконно окупираните от нея Северна Ирландия и Гибралтар, и спира да коментира Крим, който винаги си е бил руски.За Косово което пак не е нейна работа също спира да мънка, защото на една нацистка завоевателна империя не и подобава да се прави на защитник на демократични и човешки права за мойто реално и е през оная работа.
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 11
Нека! Значи си е свършил добре работата! Минусите ги пишат само Клексаджии които са наведени до колене и си мислят че другите нации са като тях шубета! Уви, доказаните нации не ще се оставят да живеят зле. Те знаят как да доставят национално самочувствие даже и в емигрантите които са приели, с много дребни изключения!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Решението е телена ограда, мексиканска стена, кльон с видеонаблюдение, кучета и гранична бразда.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Ааааа недей така обижда "територията", сега ще те налазят с минусите дежурните "патриоти".
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Шар 5
А ще спечели Англия от брексит защото е Англия а не Сралювина като нашата БКП територия!
9
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
До Шар

От твоята уста - в Божиите уши!
8
1
 
20
 
! Отговори
Brakezit преди 5 месеца
Решението е просто - наводняват тунела и минират Ламанша.
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Англичаните са го намислили много хитро, хем са вътре във ЕС - хем са навън. Cега, докато ЕС не им изсипе 100 млрд евро, като на гърците няма нито да излязат нито ще се върнат. А Юнкер е болен от ишиас и не ще да ги изпъди.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"По-вероятно е Герб да се разкарат от властта, отколкото Англия да излезе от ЕС"

Недей, че те са свикнали да подават оставки за "Добро утро", а Цецо не може да свари да напечата следващите бюлетини...
5
5
 
9
 
! Отговори
Шар преди 5 месеца
Хаха По-вероятно е Герб да се разкарат от властта, отколкото Англия да излезе от ЕС
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глупости.
3
4
 
20
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 месеца
е кой ще бере цвеклото,ягодите в Англия,пакитата ли,че те са на соцялни,много ясно българи и румънци.
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЯМА ДА ИЗЛЕЗНАТ!!

МЕЙ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА И НОВИЯ КОЙТО ДОЙДЕ ЩЕ НАПРАВИ НОВ РЕФЕРЕНДУМ! ВСИЧКО Е ТЕАТРО!

ПРЕМИЕРКАТА НА ШОТЛАНДИЯ ИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА РАЗПАД НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В МИГА В КОЙТО ТЕ ИЗЛЕЗНАТ ОТ ЕС!!

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИЗЛЕЗНЕ ЛИ ОТ ЕС ТЯ СПИРА ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА И В ПРЯК И В ПРЕНОСЕН СМИСЪЛ!

ИСКАМ ДА ИЗЛЕЗНАТ МОМЕНТАЛНО ОТ ЕС НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ!
1
1
 
15
 
! Отговори
? преди 5 месеца
Защо не напишете нищо за поруганата българска костница "Ледена стена" край Ниш, Сърбия?

Или ОТГОРЕ (началниците от ДС) не разрешават ?