Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Западноевропейските пенсионери у нас се чувстват излъгани
21 сеп 2018 14:00,
250

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на германско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България.

Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от 10 години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

Още по темата

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", отбеляза пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По негови думи, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
То и аз се чувствам излъган за ЕС,но не се оплаквам.Ако германците са си мислели,че и България ще им слугуваме както в Германия,жестоко са се излъгали.
198
1
 
11
 
! Отговори
Ср преди 5 години
До 205: стига глупости, и аз завърших 89та. 240 лв стартова заплата, а за апартаментче ти трябва вноска от 15 години поне. Лятото нямаше бира. Задаваше се мизерия, добре че бяхме по млади
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нали недовиждам и чета сто хиляди германци идват да инвестират в България. Аман от тия диоптри разбираш ли!
196
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митак, нещо си се объркал,140 лв. е заплата от 86г. и то на средно специално. 91г. за един месец в строителството изкарах 800 лв. общак + ел. инсталации.205 ти е доста по коректен в спомените си.
195
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този *** го въртят вече няколко статии. Опитал се е да се надскочи. Цял живот е работил за Германия, да си ходи при мигрантите и да мълчи. Тук, макар и за кратко е имал собствен дом, в който се е развихрил доста.Ще ми е любопитно след 10г., с какво ще се похвали в Германия.Българското село е уникално, такива в Европа няма. В полето, 1+дек. дворно място. кеф ти животни, зеленчуци, овошки, грозде, вино и ракия. Не ги заменям за 100 кв. м градинка с цветя. В БГ да идват само Българи по д.у.х.
194
5
 
13
 
! Отговори
Mitaka преди 5 години
До До 205Айде само кажи в КОЙ завод 1989 заплатата е била 800(!!!!) лева. Лъжеш, мажеш като всички комунисти.По 200 лв максимална заплата, стартова дори и с више образование беше 140 лв!300 лв взимаха ТОП програмисти, които сега взимат от 4000 лв на горе.Едно време ни убеждаваха, че като построим комунизма ще добре, сега ни убеждават, че то тогава е било добре. Не беше.
193
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да , путинчо може да намери всеки , и следва радиоактивен чай , салата от мухоморки и тнт типични за руските диктаторчета подходи .дете на комунизма и империйката си . Това знае , това прави
192
1
 
3
 
! Отговори
Хопа преди 5 години
Ако Путин реши да те намери, ще те намери
191
16
 
24
 
! Отговори
До 205 преди 5 години
1989 г завърших института и отидох да работя в завод ,където бачкаха 4 000 човека .Тогава получаваха по 600 -800 лв .Сега там работят 150 човека и получават пак по 600 лв.Разликата е ,че тогава с 6000 лв си купуваше апартаментче ,а сега ти трябват за същото 60 000. Не съм супермен ,а инженер.Но пак мога да ти изкъртя зъбите с половин удар
190
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това смешникоо напусни България и отиди да вземаш 4 цифрена заплата в СК :) Понеже цял следобед защитаваш нея социална система :) Ама така сте вие ...едно показвате, а друго лапатее :)
189
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 199Хахаххаха а да забравих, че *** сте супермени :) Освен това влизаш на -10 в морето , стреляш на 2км прав , яздиш кон на уши и други такива :) Бахтии смешнягатаа. Ти ако беше толкова смел нямаше 30 гпдини да се криеш в панела, докато банда фитнеаджии ходиха по улиците баровци. Достатъчно се изложихте до 89та и след нея :) Няма смисъл повече.
188
8
 
10
 
! Отговори
до 200 преди 5 години
ако бяхте читави , еволюционните механизми на природата нямаше да ви избърсват от лицето на земята.Българската ценностна система се заключава в смукане на бира и ракия в градинката пред блока . Крясъци и бой на жената и децата . И да врътне някоя далаверка - да изкара нещо без да работи. Тънката лайсна разбираш ли ...
187
3
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Натискът, който шведите оказват върху българи и турци по селата се засилва и става все по-рисково да се живее там. А, шведите се увеличават с всеки ден, на езите им стават все повече, а тези от които може да се краде са все по-малко. Това са разбрали и тези хорица.
186
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента има натиск върху Германия и няма да се учудя ако умишлено са ги тормозели, още повече,че са от източна Германия.
185
13
 
5
 
! Отговори
до 197 преди 5 години
И от къде да ги вземат парите да им увеличат пенсиите ?Нали на 3-*** пенсионери се пада по един работещ (все още не избягал на запад)Пенсионерите нали строиха комунизма ?Да си го ядат сега ! Комунистическата им партия и путинчо да им раздават пенсии .Нали ги обожават .
184
0
 
9
 
! Отговори
До 198 преди 5 години
Недей да съдиш по себе си за останалите. Почти всички останали са читави хора.
183
3
 
8
 
! Отговори
До 194 преди 5 години
54 г ,100 кг ,боксьор.Мисля ,че не с един ,а с половин удар ще те пратя в най-модерната западна стоматология да те сглобяват.За твое сведение съм с висше образование ,знам освен български ,английски ,немски и руски.Получавам четирицифрена заплата в България .
182
15
 
6
 
! Отговори
до 195 преди 5 години
абе гордия ... какво са създали азиатските аспарухчови наследници за 1300 г ?В генетиката им е да лъжат , крадат и да мразят всеки по-читав от тях .И винаги някой друг им е виновен за нещо и им дължи нещо.Генетичен *** , който природата изчиства.
181
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за българските неволи и пенсионери с 160-200 лева пенсия някой ще напише ли?нали обещаха да ги увеличат,какво стана?оглушки си правят.
180
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки бяга от комунистическия рай. И към загниващия капитализъм.Нали така русофилчета ?