Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Западноевропейските пенсионери у нас се чувстват излъгани
21 сеп 2018 14:00,
250

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на германско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България.

Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от 10 години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

Още по темата

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", отбеляза пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По негови думи, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
2
 
! Отговори
Деа преди 5 години
Проблемът с крадците, биячи и убийци, по селата наистина е страшен. Правилни въпроси. Гледай ти, какъв народ сме! Когато трепят нашите честни селски хорица и пенсионери, на другите българи не им пука. А като го казаха немците - ей, голям проблем, бе. Сякаш не знаят, че 30 години живеем в държава на беззаконие и безнаказаност.
218
5
 
5
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Германия да не е по-добре? И там нинджи и цветни на всеки метър. Един напуснал германец нищо не означава. На негово място ще дойдат десет.
217
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко се радвам, че още на 16 напуснах тая дупка...
216
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е, че ако се съберете на едни място и наемете въоръжена охрана (бивши спец пасти и прочие), те нямат право да обстрелват крадците, което е същинска лудост...
215
0
 
3
 
! Отговори
До 148 преди 5 години
Абе не приказвай глупости като не си информиран. Икономическото положение на Китай не е заради социализма, а защото през 83та световната банка им изготвя план за развитие, който е диаметрално противоположен на този, който изготвя за нас същата банка през 90та. Да не говорим за човешкия им ресурс и за манталитета на хората там и тук....
214
5
 
17
 
! Отговори
Дойче ЗЕЛЕ преди 5 години
Стига това Дойче Зеле е плюло България. Изобщо защо му превеждате статиите? Пука ми за тоя Ралф дето не му стигали 500 евро на месец и съседите не му говорели. Да не си мисли,че в Унгария дето ще ходи с жена си, много ще го обичат. Ако на мен не ми хареса Германия, ще пишете ли за мен????
213
0
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
До 220 направо ми оправи настроението хахаха..
212
1
 
13
 
! Отговори
Много груба преди 5 години
Пропагандна статия на дойчо веле, едни си заминават стотици идват в бяла държава, бягайки от ислямския рай Германистан
211
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой преди 10 години ми беше казал,че ще коментираме статии,дали немците да останат в България,нямаше да му повярвам.А ако ми бе казал,че ще има в 2018 400000 германеца в България,щях да го помисля за луд!Но е факт!
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 218Тя сега статията ни е виновна както винаги, но ние - НИКОГъш!
209
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе краткото резюме за *** България, се събира само в две сакрални думи - Гарантирано от Герб. Това са думите.Три мандата съсипия, наглост, простащина и шуро - баджанащина, с една единствена цел - гепитлък и бабаитлък.Монокнижния вожд все друг му е виновен, а стадото блее, стрижат го колят го и то пак си блее-
208
5
 
1
 
! Отговори
до 205 и 209 преди 5 години
Много си нахакан, но ми се струва, че не си с всичкия си.*** на един лекар, може и нищо да ти няма, просто да не си развит достатъчно. Ама всичките глупости които си наредил надолу и фикс идеята ти за някакъв си путин и путинчовци подсказва две гънки само.
207
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могат да си отидат германските пенсии. На Франк фурт на Майн.
206
3
 
15
 
! Отговори
Вашата с.емка преди 5 години
Преозподня направихте бре . Диващина .От тази спокойна и човешка държава.Корави сме търпим щото генът ни е такъв,обаче кипне ли чайника ,ще става страшно.
205
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът си заслужава всяка минута от съдбата.
204
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не отиде в Турция, бе брат Германлъ. Нали сте ги приобщили в германското общество, а там ще си живеете като в рай. Трябва да се учите на килимно пого, за да ви стане главата плоска и от пред, но Дарвин не е търсил религиозни екземпляри за съжаление.
203
2
 
18
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
А така,тъй ни се пада като сме български пенсионериА така,тъй ни се пада като сме български работещи-в румъния минималната заплата е двойно на нашатаА така,тъй ни се пада като сме български болни пациентиА така,тъй ни се пада като сме български студенти и ученициДа Живее БългарияДано 240те гълфона които ни докараха-докарват и щи ни докарат все още -да се пържат в адаТърпелив народ до болка,но вдигне ли се гори земята под него
202
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Превъртат тая жалка статия втори път! От поредицата наплюи България и накараи българите да се самосъжеляват и ненавиждат. Пълна информационна анти българска пропаганда!!!
201
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У тая наша територия само мигранти и чума се заселват! Другото всичко БЕГА или скоро ще из'б'бега! Ще останат само депутатите и бизнесмените!
200
5
 
7
 
! Отговори
Един от село преди 5 години
*** не ги ща да идват, Германците де.Оня ден един ми обяснява, как се правило ра'ираш ли, питам го к'во си работил. Той гас вотер шайсе ра'ираш ли, ми обяснява ра'ираш ли, че не мога да си оправя трактора, ра'ираш ли. Да съм си викнел майстор за покрива ра'ираш ли, дувара да си оправя, майстор да викна ра'ираш ли. И за тока майстор викал ра'ираш ли. Ми, ра'ираш ли, що си стяга куфарите сега ра'ираш ли. Язе акъл не щем, ра'ираш ли. Дай ми неговата пенсия, ра'ираш ли, другото сам ще го направим.