Когато след травма дъщеря ти реши и се забули – от глава до пети

Историята на млада германка, приела исляма и радикализирала се
5 окт 2018 22:00, Елка Василева
89
Когато след травма дъщеря ти реши и се забули – от глава до пети
Снимка: архив, Reuters

Понякога родителите просто не могат да се примирят с решенията на своите деца. Например когато детето ти реши да приеме исляма и се забули от глава до пети. Това е преживяла една германска майка. Дойче веле разказва нейната история.

Никоя майка не би желала да преживее подобно нещо: един ден представители на службите да застанат пред вратата ти с обяснението, че собствената ти дъщеря имала намерение да напусне страната и да замине за Сирия при терористите от „Ислямска държава“. Моника Мюлер (името е променено от редакцията) с ужас си спомня за този ден през 2014 година, когато ѝ се случило точно това. За щастие се оказало, че сигналът, по който действали служителите, бил само слух, дочут в някаква джамия.

Но и без това жената – 60-годишна лекарка от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, вече била преживяла какво ли не: разказва, че дъщеря ѝ София (името също е измислено) попаднала под ислямистко влияние, радикализирала се и започнала не просто да се забражда, а надянала никаб, покриващ цялото тяло. По-късно момичето започнало да си търси съпруг в някакъв мюсюлмански интернет форум за женитби, където изборът бил между напълно непознати мъже, с които я свързвала само общата религия.

Промяната

В основата на дълбоката метаморфоза, настъпила у момичето, стояло някакво травматично преживяване като тийнейджърка. Понесеният тежък удар на съдбата, за който майката обаче не желае да говори, коренно променил 12-годишната девойка. Въпреки терапията тя не успяла да се съвземе от преживяното.

Започнала да търси утеха в друга религия – приела исляма, тъй като смятала, че той може да ѝ предложи по-надеждна защита от католическата вяра. София започнала да посещава джамии - първоначално тайно. Приятелките ѝ били предимно от един ислямистки и силно патриархален кръг хора от марокански произход.

На 17 години София окончателно сложила мюсюлманска забрадка. В къщи постоянно говорела за Корана и наричала роднините си „неверници“. Четяла книги за мюсюлманската жена и мюсюлманския брак.

По-късно момичето се изнесло от къщи и напълно изчезнало от полезрението на семейството. Бракът с един турчин излязъл съвсем кратък, защото София го смятала за недостатъчно правоверен. Семейството ѝ решило, че това ще я отърве от опасните ѝ илюзии, но нещата се развили по друг начин: София започнала да си търси строго религиозен съпруг в мюсюлмански форуми в интернет и сключила брак с един албанец. Заживяла с него в друг град и родила две деца, а третото е на път.

Семейният живот на София протича по един строго традиционен и архаичен модел на поведение – жената си стои в къщи, гледа децата и поднася на мъжа си храна, щом той се върне в къщи. Майката на София описва своя зет като ислямски фундаменталист. Досега два пъти е ходил в Сирия - да кара хуманитарни помощи за организацията „Медици със сърце“. Германското контраразузнаване класифицира тази организация като салафистка и екстремистка. Междувременно мъжът се бил дистанцирал от тази организация.

Завръщане към корените?

Напоследък майката на София забелязва у нея предпазливи признаци на връщане към предишния си свят. На някои сватби или семейни тържества вече ходела без никаб. Докато преди отказвала да води децата си на детска градина, вече виждала, че това е важно и за самите тях. Ако преди говорела активно за преместване в някоя арабска страна, където да учи Корана и арабски език, темата вече не е актуална - навярно заради децата.

„Дъщеря ми разбра, че в Германия децата ѝ имат възможност да получат добро образование и бъдеще, докато в една арабска държава това никак няма да е лесно - особено пък за една жена“, казва майката на София.

Тя не се страхува вече, че дъщеря ѝ би тръгнала за Сирия. Затова пък зет ѝ – в това тя е уверена – се намира все още под наблюдението на държавните органи. През миналата година жилището на семейството било претърсено в тяхно отсъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приела исляма,ама родила три деца.И сега бабата има три внучета.По-добре ли щеше да е дъщерята да е бездетна стара мома?
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало е да си лекува психиката, но с такава безволева майка...
58
1
 
7
 
! Отговори
До Осман-12 и до Х-8 преди 5 години
С други думи, мъжът също трябва да е 100% девствен до брака, за да бъде сигурно, че децата му ще наследят само неговата генетична информация и тази на съпругата му.Само че никой мъж не приема да спази това правило.
57
1
 
6
 
! Отговори
До Osman-12 и " преди 5 години
Най-подредени са нещата в научната литература.А думичката "телегония" направо я забравете. До ден-днешен науката не е напълно наясно с явления, известни още на древните българи - ако расова кобила се ожреби веднъж от нерасов кон, тя занапред няма да ражда расови кончета дори от расови жребци.Само че това влияние търпят и мъжете - чрез обмяната на телесни течности по време на секс и те приемат част от генетичната информация на партньорките си и я предават на следващите си партньорки.
56
8
 
0
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ми то много русофили в БГ се радикализират и стават ,,Путинисти,, и спазват строго путинистките обреди да си бръснат интимните части,да се мият с uбрuцu и да се потапят в реката да се пречистят молейки се на бог Путин и ад говорят само на свещения кАмуняшки език -руски
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако отново върнете обрязването в християнството както е било до 15-16 век може и да намалите бройката на конвертиртиращите се.
54
1
 
8
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 5 години
Каква поредна германистанска драма, дами и господа. Това Дойче Дезинформеле-то вече надмина вестник Стършел по смешни фейлетони. Значи първо подкрепя на макс населването на Германия с талибани, а после олеле мале, глей колко е зле ситуацията. Досущ като вица дето един се возел във влака, периодочно вадел по един банан от чантата си, обелвал го, посолявал го и го изхвърлял през прозореца. Накрая един от пътниците в купето не издържал и попитал: Защо правиш това? А нашия: Не обичам солени банани.
53
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
И християнството,и исляма са измислени от евреите на база на собствената им религия и за собствените им цели.Обаче с исляма доста са прекалили....
52
1
 
1
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименТи пък се оля-20 000 танка в България,ха-ха!
51
6
 
2
 
! Отговори
Християнин. преди 5 години
Аз нямам нищо против алтернативните религии. Така или иначе, неверниците ще горят в Ада. Животът е проот един миг от вечността. Няма смисъл, да трошим нерви за толкова кратко време :)
50
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Само пълна забрана на исляма в Европа може да оправи нещата,нещо като Общоевропейска Реконкиста.А който си умира за тая религия-в Африка и Азия има предостатъчно места,където да си я практикува.Щом в С.Арабия да забраняват всички други религии освен исляма,значи в Европа може пък да бъде забранен исляма,като ДОКАЗАНО вредна религия.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До weДа, нещо като комунизма. Един насилен нямаше, освен тези, дето ги избихме. И нямаше натиск. Само чарвената армия с 20 000 танка на територията на България. Е там са с камили и калашници но ефекта е същия.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До weДа, нещо като комунизма. Един насилен нямаше, освен тези, дето ги избихме. И нямаше натиск. Само чарвената армия с 20 000 танка на територията на България. Е там са с камили и калашници но ефекта е същия.
47
0
 
6
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До weТо и комунизма даваше решения на всички въпроси,ама...То обикновено тия,дето сами не могат да осмислят нещата си падат по такива религии, секти или идеологии.
46
14
 
4
 
! Отговори
we преди 5 години
Исляма е религия ,която дава решение на всички въпроси,непознаващите Исляма могат да си говорят ,каквото искат,но Исляма е най-бързо разпространяваната религия,БЕЗ ЧОВЕКА ДА БЪДЕ НАСИЛВАН,А САМО С УБЕЖДЕНИЕ!
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От атейсти се става бързо ислямисти. С пари става тая работа. Има нещо да си крият така лицето с бради, забрадки очила!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито тя нито мъжът и са се променили. Просто като са под наблюдение и са ги пребърквали вече веднъж са решили да не се набиват на очи. Кой знае какво правят тайно и как живея, когато никой не ги гледа
43
1
 
15
 
! Отговори
ист преди 5 години
Изгорял е някой бушон в главата на момичето.
42
1
 
12
 
! Отговори
???? преди 5 години
Каквито и да ги мъдрите - религиите са за да управляват масите, както и политиката. А днес, чрез медиите става още по-лесно. От стари хора знам, че по-лошо от войната няма! Би трябвало всеки, които е войнствено настроен да му се помага, по единия или другия начин. Но ,като че ли, в днешно време хората се тласкат към насилие, противопоставят се на религии, политика, националност, дори и спорт (футболните хулигани). Днес живеем във време на "контролиран хаос".
41
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонименdo 58 da ....na radikalna religia ...radikalen otgovot v kraia na klinichnata pateka !!!...ama ei taka pravo v cheloto !!!