В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"

Референдум дали бракът е само съюзът между мъж и жена
Обновена: 6 окт 2018 18:13 | 6 окт 2018 13:45, Петя Славова
121
В Румъния: "Не гласуваш - мъже осиновяват детето ти?!"
Снимка: архив, Булфото

"Защити семейството и децата на Румъния! Ако не дойдеш да гласуваш, детето ти ще може да бъде осиновено от двама мъже!" Този надпис "красеше" фасадата на една сграда в Тимишоара. Беше отстранен едва след няколко дни, след като лично кметът на града се застъпи за свалянето му.

Атмосферата в румънското общество е крайно нагорещена - в семействата, сред приятели и по работните места оживено се обсъжда темата за хомосексуалността, еднополовите бракове и осиновяванията на деца от еднополови двойки. Причината: на 6 и 7 октомври румънците гласуват на референдум дали в Конституцията на страната да бъде изрично записано, че брак е само съюзът между мъж и жена. В момента основният закон използва неутралното понятие "съпрузи", пише Дойче веле.

"Заплаха за цялото общество"

От 2015 насам различни консервативни и религиозни групи, обединени в т.нар. "Коалиция за семейството"", събраха 3 милиона подписа, за да накарат политиката да внесе тази промяна в конституционния текст. Парламентът и Сенатът я одобриха с ясно мнозинство, включително и с гласове на опозицията. Само депутатите на Съюза за спасение на Румъния (USR) гласуваха против.

В Гражданския кодекс на Румъния и сега се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. Но това не било достатъчно, защото законите в Румъния се променяли твърде лесно. Съвсем друго щяло да бъде, ако въпросният текст бъде записан и в Конституцията, смята румънският музикант и преводач Паул Григориу, поддръжник на "Коалиция за семейството".

Григориу твърди, че нямал нищо против хомосексуалните: "Всеки да прави каквото си иска в личния си живот и в собствената си спалня. Но онова, което държавата признава за брачен съюз, е нещо съвсем различно", казва той и добавя, че легализирането на еднополовите бракове щяло "да застраши цялото общество" и в крайна сметка да даде зелена светлина за осиновяването на деца от еднополови двойки. "Мъжът и жената са равни, но не са идентични, а едно дете се нуждае и от двата вида влияние, за да развие психическо равновесие", смята Григориу. Поради това той е твърдо против осиновяванията на деца от еднополови двойки.

"Вълна от омраза"

Влад Виски, активист на румънската ЛГБТ-общност, е силно притеснен от факта, че в навечерието на референдума в Румъния се надига "вълна от омраза" срещу гейовете и лесбийките. В страната постоянно се говори за някакви хомосексуални хора, които щели да отнемат на румънците собствените им деца.

Виски е директор на букурещката организация "Мозаик", която призовава към бойкот на референдума и агитира под мотото: "Любовта не се поддава на гласуване. Остани си вкъщи на 6 и 7 октомври!". Ако поне 30% от имащите право на глас не се включат в референдума, той ще бъде обявен за невалиден.

От другата страна на барикадите е Румънската православна църква, която призовава верующите да се включат в референдума и да гласуват с "да", за да осуетят легализирането на еднополовите бракове.

"Антизападен манифест"

Мнозина критици на румънската Социалдемократическа партия, ръководена от условно осъдения Ливиу Драгня, смятат, че референдумът е просто маневра за отвличане на вниманието от проблемите в правосъдието и от насилието на органите на реда срещу демонстранти.

Румънският политолог Арманд Гозу вижда дори нещо още по-голямо: "Това си е чиста проба антизападен манифест. Елитът, който управлява Румъния от края на диктатурата през 1989 и чиито корени трябва да се търсят в старата партийна номенклатура, сега се чувства унизен от Брюксел", казва експертът. По неговите думи, към този елит спадат и редица политици, които имат сериозни проблеми с правосъдието. И именно поради това се опиват да го овладеят и да прокарат закони за амнистия. ЕС обаче им пречи, при това в много по-голяма степен от опозицията в самата Румъния.

"Брюксел не спира да припомня, че румънското правителство все повече се отдалечава от принципите на правовата държава. Но след този референдум Румъния може и да се отдалечи от ЕС и да се преориентира на Изток - по-близо до византийско-православната линия, а с това и по-близо до Путинова Русия", казва румънският експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гейове винаги е имало и винаги ще има! Твърдението, че това било неестествено и против природата е на хора прости, зли и неграмотни. Погледнете звездите и ще видите, че във вселената има много странности и изключения от основното правило, което само я обогатява. Историята ни учи, че в древността хората са били много по толерантни към различните. Мракобесието на религията ни прави тесногръди и ограничени слабоумници!
82
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народите са различни. Източните ценности са различни от англо-саксонските. И в това няма нищо лошо. Но защо трябва да се опитваме да сменим цвета? Просто трябва да приемаме различията. За тях кръвосмешение, х0мосексуализъм са ОК. Но те не са в нашата психология. За това на който му харесва нека ходи на запад да създава хом0-семейство, да осиновява шведски деца и т. н. И никой да не осъжда другия, но и да не натрапва идеите си за съществуване.
81
5
 
7
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Ако две същества ,които по биологични показатели,могат да се причислят към мъжкия пол,но като проявления не са такива,осиновят едно ,отнето от родителите си момче,до като какво ще се определи ,когато порасне
80
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук при нас требва да се възтановят лагерите в белене и да се затворят там софииските джендерипротестери за да незамърсяват околната среда с фекалийтеси
79
4
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
В цялата статия се усеща протяжното скимтене на така наречените "различни", а те са просто генетични недоразумения.Страхът им обусловен че те няма да могат да се репродуцират,чрез отнемане на деца от семейства с нормален състав.Точно затова и западните неолиберални медии плачат предварително,за нарушаване на европейските ценности.В случая за морал е се говори.Нормално е хората да се придържат към природните дадености
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От друга страна новината с това заглавие практически е фалшива пък и не се споменава антиновинара гласуваш вота ти по един или друг начин отива за днешния премиер и тая машинация те кара да се чувстваш като кастрат от който нищо не зависи за това и тези румънски чудесни протести.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност не отделни неща а всичко трябва да се решава с референдуми но знаем и за недостстъка им бавни са.За това трабва да се комбинират с новите технологии и да са с абсолютно мнозинство тоест решава се че референдума се приема без значение от броя гласували с вот на мнозинството и се прибавя към всеки вот точка за гладуване с неприемлива формулировка и за извънредни ситуации.Това е демокрацията на бъдещето без никакви политици в Швейцария отдавна а ползват и както виждате хич не са зле.
76
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Обаче посоката е правилна-особено спорните неща трябва да се решават с референдуми.Като например проблемът с ислямското нашествие в Европа.Нека във всяка държава се направят референдуми и хората да кажат мнението си.Ако искат мигранти-така да бъде!Обаче ако не искат-да не им ги натрапват!
75
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците съвсем полудяха...Комунисти, сър
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови болести атакуват планетата, кофти.
73
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни донесе "демокрацията", приятелството с америка, и ЕС, джендърство, гей паради, упадък на обществото, пълна деградация, унищожаване на моралните ценности. Да не говорим че нямаме икономика, здравеопазване, образование, армия, държава, благодарение пак на тези три фактора. Още няколко години от тези трите и ще изчезнем като нация.
72
4
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Точно обратното във всичките държави като Германия Швеция Норвегия Дания Белгия Холандия ги узакониха тези неща още преди две години сексът със животни и сексът със роднини За тази цел си има и статистика чети я преди да пишеш тук А наскоро Българки се оплакваха как в Швеция им взимат децата по предлог че не се грижели добре за тях и ги дават на джендърски семейства да ги отглеждат Сигурно и тази новина си я пропуснал
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се сложат някои граници и да се държи на класическото семейство. За различните трябва нещо различно съюз или съжителство ама до там и да не пипат децата, че те си искат семейство!
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"евроатлантическите държави там вече са приели за норма на поведение содомията зоофилията джендъризма"Сама за справка - зоофилията е незаконна в почти всички Западни държави ЕС, в някои (Германия) включително и притежанието на такава порнография. В Русия закон срещу зоофилията няма, но има закон срещу гейовете.
69
10
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До некойПо-полека със цвиленето! Ти да не си доброволец на дойче зеле с лява ориентация? Ходил ли си изобщо някога в дом? Говорил ли си с някое дете, което живее там? Мисля, че не си мръдвал от диванчето (освен до хладилника) и всичко, в което вярваш е автентична телевизионна "мъдрост". Не мога по друг начин да си обясня нелепото ти изказване.
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в крайна сметка колко осиновени деца има от хомосексуалисти?2 или 3?Излишна патардия за нищо.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека писъците на комунисти,*** и турци продължат!
66
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спартанците също са били хомосексуалиcти. И какво от това? Нали 300 войника са се били с милионна армия на персите? Това прави ли ги по-малко мъже или подвига им по-незначителен? В цяла Гърция и в Рим и на Балканите и къде ли не още, в миналото е било позволено и напълно нормално мъж да има за любовник друг мъж. Отглеждането на деца от двама мъже, вече е съвсем отделно нещо. Децата трябва да имат модел за жена и модел за мъж.
65
5
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Музика за ушите ми-пак отчаяно квичене от Дойче Веле!Много е кофти,когато виждаш,че делото,в което си вложил много сили и средства отива по дяволите,защото хората се осъзнават!
64
4
 
13
 
! Отговори
некой преди 5 години
квото искат да гласуват и както искат да се женят.. а на тея дето само лаят, нека отидат в някой дом майка и дете да видят, как живеят тези деца в тези домове, дали в Румъния или в България....и как тези деца си ги изнасилват некакви Учители- Педофили и никой не ходи да протестира среща цялата тази *** и да помогне на тези дечица