Чешкият президент твърд: 90% от ромите не работят

При комунизма тези хора били карани да се трудят
8 окт 2018 10:45, Елка Василева
68
Чешкият президент твърд: 90% от ромите не работят
Снимка: архив, Reuters

Чешкият президент Милош Земан отказа да се разграничи от твърдението си, че 90 процента от ромите в Чехия не работят, предаде Ройтерс.

Противопоставянето на Земан с ромското малцинство започна преди две седмици, когато президентът заяви, че въпреки неприязънта си към бившия комунистически режим той поне е карал ромите да работят, припомня агенцията.

Думите на Земан провокираха критика, включително и от роми, които качиха в социалните мрежи стотици снимки как работят и призоваха президента да се извини. Той отказа и изтъкна, че снимките са на тази една десета част от ромите, които наистина работят.

"Заявих ясно, че оценявам десетте процента роми, които работят", посочи Земан в отговор на въпрос на зрител ром по време на интервю, излъчвано на живо в чешки уебсайт вчера.

"Не забравяйте, ако искате да сте солидарен с етническата си група, тези 90 процента, които не работят, защото те освен всичко друго влияят и на децата си", каза президентът.

Твърдението на Земан не е подкрепено със статистика. Чешката неправителствена организация "Ромеа" определи изказванията му като обидни, а Европейският център за правата на ромите в Будапеща ги нарече расистки.

Според годишния доклад за ромите, одобрен от чешкото правителство през август, в края на 2017 г. броят на живеещите в Чехия роми е 240 000 души, като половината от тези хора са считани за "социално изключени".

Терминът се използва за хора, живеещи на места, където е трудно да си намериш работа, които често също така имат и сериозни дългове.

В доклада се посочва, че ромското население се сблъсква със силни пречки в социалния живот, най-вече заради предразсъдъците, които не позволяват на ромите да си намерят работа или подходящо жилище.

Според друг доклад към края на август общият брой на безработните в Чехия е 230 000 души.

Милош Земан не е първият чешки политик, който засяга темата за безработицата сред ромите. На сегашния премиер Андрей Бабиш му се наложи да се извини за свои думи, казани през 2016 г., когато беше още министър на финансите, че чешки роми били изпратени в концентрационен лагер през Втората световна война, защото отказали да работят.

В Европа сега живеят около 11 милиона роми, по-голямата част от които в Румъния, България, Унгария и Испания, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България е така. Но може да се добави, че деветдесет и пет процента от мърлячите на държавна хранилка се занимават само и единствено с кражби, далавери и рушвети.
23
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При преброяването се оказа, че има едни 800 000, които не бяха отговорили на въпроса за етноса, който не беше задължителен. Те какви мислите, че са?! Иначе официално ги изкараха само 300 000. Сега вече броят им вече е към 2 милиона. Столипиново е най-голямото гето на Балканите, във Факултета са десетки хиляди, много села вече са изцяло ромски, в малките население места се преобладаващо население, няма голям град без няколко гета. Положението е трагично!
22
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В камарата на английския парламент един беше казал: половината от депутатите са *** оти, и след призививите - извни се бе, извиние се бе, човекът излязъл и казал: "извинявам се, половината от депутатите не са *** оти ".
21
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при твърди политици - 90 процента смао не работят, нашите като са меки - 100 процента не работят.
20
32
 
8
 
! Отговори
да преди 5 години
никога няма да бъдат мнозинство у нас, защото са 400 000 от 7 000 000 население за съжаление на нпо-пар'азитите - преброяването го показа
19
4
 
47
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
100 пъти ви повторих, че тук ще станем като палестинците в Израел - ненужни на собствената си земя.
18
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България имаме най-много роми на глава от населението. Скоро ще бъдат мнозинство и край с държавата.
17
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са алергични към работата.
16
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са в Норвегия- прибират им децата и си ги възпитават и на труд и на хигиена и култура. Същите тия организации си траят за норвежките практики обаче, а като изреват в Източна Европа- край- това е расизъм и прочие.
15
6
 
36
 
! Отговори
Завистлив преди 5 години
А бе много малко ро.ми имало в Чехия!В сравнение с нашите близо 2млн.
14
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расистите треба да паднат на колене пред ромите и да молят за прошка. Покайте се грешници.
13
2
 
35
 
! Отговори
Нищо непечелим, ако преди 5 години
се обиждаме един друг.Не ми пречи това, че някой се е родил ром. Ядосвам се на онези, които хитруват и тежат на социалната система, а биха могли да работят. Биха могли и да учат, за да имат професия.Не е редно да има предразсъдъци. Но нека и ромите да разберат, че сме се потрудили доста, за да създадем някаква жилищна и работна среда, която, колкото и кусури да има, все пак е тип цивилизована среда, в която се чувстваме горе-долу добре. Да не ни натрапват неща, които не можем да приемем.
12
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е малкия проблем големия е че имат паспорти от съответната държава обикалят света творят кретении и всички мислят че тия ***.отщини ги вършат чехи сърби гърци хървати или българи.
11
2
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Да не би да не е вярно?Айде,процентите може да не са точно такива.Но като се замисля-ако кражбата се приеме за работа,то значи повечето са заети....
10
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това важи за всички държави в които този етнос се размножава.И трябва да бъде прекратено веднъж завинаги.Който не работи,няма да яде.Да се прекратят социялните програми за пари на калпак.Пари само срещу труд.
9
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са принудили Бабиш да се извинява? Това, което е казал, не е ли отговаряло на истината?
8
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чешкият президент защо така обижда българите?
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ромите в Германия защо не ги броят, те да не би вече да са ги интегрирали.
6
6
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Алооу, Сорос ще задейства неговите слуги !Тва да не е Русия !
5
4
 
33
 
! Отговори
Здрасти! Чак сега ли преди 5 години
разбра, че голяма част от ромите не работят? Те нямаше да работят и по времето на соца, ако не беше принудата и страхът. Но нека всеки да си помисли колко продуктивен е бил този "труд",когато ромът работник знае, че не го грози съкращение и заплатата му е сигурна.Все пак, не мога да не отбележа, че днес у нас работят повече от 10% от ромите и го правят, защото те са решили така, а не защото някой ги заплашва и принуждава. Възможно е нашите да са от други племенни групи, при ромите те са много.