Доверието на ЕС към България отслабва, ОЛАФ идва

Липсва механизъм за откриване и санкциониране на злоупотреби
10 окт 2018 21:15, Екип на Bloomberg
96
Доверието на ЕС към България отслабва, ОЛАФ идва
Снимка: Pixabay

Сигналите за корупция в България са множество, а действията на държавата, свързани с тяхната проверка – нулеви, посочи Димитър Марков, ЦИД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Марков направи коментара си по повод информация, че Европейската комисия (ЕК) ще информира ОЛАФ за съмнения за корупция в България.

Според госта България е само на крачка от тоталната загуба на доверие от европейските си партньори, а причината за това е в неспособността ѝ да се справи с нарушенията и да докаже наличие на ефективен механизъм, с който да открива и санкционира злоупотреби.

Марков добави, че освен с тези проблеми, държавата не успява да се справи и с повторната поява на нарушителите на пазара и всъщност участниците в него остават същите, въпреки данните за техни злоупотреби.

Гостът отбеляза, че все пак България не е от държавите, които са в основния фокус на ЕК и ОЛАФ.

"България, без да прогресира реално, всъщност се придвижва по-напред сред дисциплинираните страни членки на Европейския съюз (ЕС), тъй като с реформите си, противоречащи на правовата държава и евроинтеграцията, страни като Унгария и Румъния, изместват фокуса. Все пак България има нужда от ефективни методи на разследване, за да си върне доверието".

Марков прогнозира, че най-сериозните последици за страната, наложени във връзка с членството ѝ в ЕС, ще включват спиране на средствата по европейски програми, което според него ще има негативно отражение у нас в дългосрочен план.

"Блокирането на средства по европейски програми автоматично ще забави плащанията по сключените към момента договори. Бизнесът вече е инвестирал за ангажимента, който е поел. Ако средствата се забавят, то България ще се окаже принудена или да търси нови средства – включително и от данъкоплатците, или да отложи проектите“.

По повод на информация за 43 приключени разследвания от ОЛАФ за България в рамките на 5 години, част от които са с препоръка за възстановяване на евросредства, Марков коментира, че всъщност държавата "плаща непрекъснато компенсации на институции и пострадали заради несвършената си работа".

Според него ефективни разследвания, адекватни присъди и достатъчно публичност на успешните дела са силно необходими у нас, за да се върне доверието към държавата както от гражданите, така и от отговорните структури на ЕС. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
12
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Да проверят герберските кметове по общините как с по едно стадо пишеха хиляди декари пасища....
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖАЛКОТи не я мисли нея, висли за угоения от Банкя.Толкова радостно квичене около председателството, толкова много пари за реклама, а сега всичко се срива.Не го поканиха на подписването на договора от Преспа, не го поканиха на лидерската среща на Западните Балкани, в ООН никой не го забеляза...Въобще, както се казва, Европа се чисти от гнилото, особено в предизборно време.
59
1
 
29
 
! Отговори
изборно време преди 5 години
ИДВАТ ЕВРОИЗБОРИТЕ И ОЛАФ ЩЕ ПОЛОЖИ ТОЗИ ПЪТ ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ, ЩОТО В ГЕРМАНИЯ ХОРАТА КАЗВАТ " КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ, КОИТО С ПОТ НА ЧЕЛО ИЗКАРВАМЕ, А ВИЕ ГИ ДАВАТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ДА СИ КУПУВАТ ОСТРОВИ"
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ ОТ ЕС ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА РУСИЯ ДА НИ ВЗЕМЕ, АМА И РУСИЯ МАЙ НЕ НИ ИСКА.
57
22
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Както и при случая с журналистката, просто БСП си изливат злобата в доноси.Те май и СДС само с това се занимават.Доби Русев нали е дал указания да се лее злоба от Империята на Злото и сега пошлушковците пишат доноси.Все пак боли. Бенчо Бенчев, Карнобат, фалшивите цигари. Прокуратурата вече много я направи.
56
14
 
14
 
! Отговори
жалко преди 5 години
*** си стреля в крака /както казват американците/.Сега дори да сграбчи властта, вече няма да може да си вземе остров в Гърция.То толкова го чака . . . що магарии показа . . . после на стари години за какво ще и е?
55
3
 
35
 
! Отговори
ГЕРП крадци преди 5 години
"съмнения за корупция в България" смятайте какви приказни глyпeндери работят в Европейската комисия и ОЛАФ, щом тепърва им идват тези съмнение при толкова доказани случаи на кражби
54
2
 
26
 
! Отговори
УЛАФ преди 5 години
В ОЛАФ работят хора с мозъчна смърт. Проверките им са на ниво даун и деменция взети заедно. Не дойдоха, когато се откраднаха милиарди чрез селските стадиони на Боеко и къщите за гости, които се ползват масово за лични вили.Един експерт провери всички къщи за гости за една седмица в извънработно време. Смятайте колко си бъркат по дупките в ОЛАФ и разните министерства, щом не можаха да свършат тази работа.
53
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България, без да прогресира реално, всъщност се придвижва по-напред сред дисциплинираните страни членки на Европейския съюз (ЕС), тъй като с реформите си, противоречащи на правовата държава и евроинтеграцията, страни като Унгария и Румъния, изместват фокуса.===кво повече да се каже тук? ЕС е бита карта и няма да ни оправи, явно.всички вкупом затъваме. а най-големият бич не е корупцията, а легалната борба с незаконната миграция.
52
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AZ SAM ZA NAPUSKANE NA ES I NOV SAUZ S RUSIA.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТръбаЯ не се изхвърляй толкова. А да попитам ти като си написал тръба с главна буква дали има някакъв ефект върху самочувствието ти? Що за прякор е това? *** че разбери. Ей за това на такива като тебе изобщо не трябва да се обръща внимание.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай *** Извинявай, ама дори и бай *** не е бил толкова *** и не би казал подобна глупост. Така че много си се надценил с този никнейм.
49
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Не схващам каква е връзката между убийството и еврофондовете. Ако някой прави такава връзка го прави много тенденциозно. Борисов просто е изяснил нещата, за какво да се хвали. Това е поредното убийство и то на един първосигнален ром, на когото се придават черти и ум които той изобщо няма. И то от европейците, моля ви се. Едва ли не го изкарват политически ангажиран и убива журналисти. Как ли не, той сигурно името си не може да напише. Ром и акъл - къде бе?
48
1
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
боко ходи до европа за да сондира до къде по ръба на перваза са стигнали настроенията срещу нас прибира се в къщи надут и оперен и казва:- абе още ще ни търпят продължаваме по балкански ако запретнем ръкави и направим реформи народа няма да ги хареса и ще ни свалят от власт свикнали сме си по ганювската през просото защо да се потим да работим след като ни търпят и сме послушни за останалото та така боко минава през капките вече трети мандат,то не че има за кого да се гласува...
47
1
 
32
 
! Отговори
месара преди 5 години
Този път Боцони сгази лука, направо в градината на съседите влезе. Квот крал - крал, свърши се неговата
46
2
 
43
 
! Отговори
До Европа преди 5 години
Време е да ритнете гнилата Тиква надолу към блатото! Очевидно ние няма да можем сами.
45
0
 
35
 
! Отговори
АВС преди 5 години
1.4км от магистралата - 22млн.колко може да се открадне?
44
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ами ние не сме с техния манталитет, че да ни съдят. Имаме си наши традиции и ценности. Като не им изнасяме, да се махат.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛибероКой издържа това образувание ЦИД.Кой е Марков. *** ***.
42
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес беше интересен ден.36 посланици бяха повикани от Борисов да им разкаже за убийството.Изслушаха го безмълвно и си тръгнаха без да проронят и дума.А той се беше приготвил да отговаря на многобройни въэпроси, да се хвали и пр.Това гробно мълчание дали не е някакъв знак?