Доверието на ЕС към България отслабва, ОЛАФ идва

Липсва механизъм за откриване и санкциониране на злоупотреби
10 окт 2018 21:15, Екип на Bloomberg
96
Доверието на ЕС към България отслабва, ОЛАФ идва
Снимка: Pixabay

Сигналите за корупция в България са множество, а действията на държавата, свързани с тяхната проверка – нулеви, посочи Димитър Марков, ЦИД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Марков направи коментара си по повод информация, че Европейската комисия (ЕК) ще информира ОЛАФ за съмнения за корупция в България.

Според госта България е само на крачка от тоталната загуба на доверие от европейските си партньори, а причината за това е в неспособността ѝ да се справи с нарушенията и да докаже наличие на ефективен механизъм, с който да открива и санкционира злоупотреби.

Марков добави, че освен с тези проблеми, държавата не успява да се справи и с повторната поява на нарушителите на пазара и всъщност участниците в него остават същите, въпреки данните за техни злоупотреби.

Гостът отбеляза, че все пак България не е от държавите, които са в основния фокус на ЕК и ОЛАФ.

"България, без да прогресира реално, всъщност се придвижва по-напред сред дисциплинираните страни членки на Европейския съюз (ЕС), тъй като с реформите си, противоречащи на правовата държава и евроинтеграцията, страни като Унгария и Румъния, изместват фокуса. Все пак България има нужда от ефективни методи на разследване, за да си върне доверието".

Марков прогнозира, че най-сериозните последици за страната, наложени във връзка с членството ѝ в ЕС, ще включват спиране на средствата по европейски програми, което според него ще има негативно отражение у нас в дългосрочен план.

"Блокирането на средства по европейски програми автоматично ще забави плащанията по сключените към момента договори. Бизнесът вече е инвестирал за ангажимента, който е поел. Ако средствата се забавят, то България ще се окаже принудена или да търси нови средства – включително и от данъкоплатците, или да отложи проектите“.

По повод на информация за 43 приключени разследвания от ОЛАФ за България в рамките на 5 години, част от които са с препоръка за възстановяване на евросредства, Марков коментира, че всъщност държавата "плаща непрекъснато компенсации на институции и пострадали заради несвършената си работа".

Според него ефективни разследвания, адекватни присъди и достатъчно публичност на успешните дела са силно необходими у нас, за да се върне доверието към държавата както от гражданите, така и от отговорните структури на ЕС. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
12
 
! Отговори
Ханс преди 5 месеца
Да проверят герберските кметове по общините как с по едно стадо пишеха хиляди декари пасища....
78
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ЖАЛКО

Ти не я мисли нея, висли за угоения от Банкя.

Толкова радостно квичене около председателството, толкова много пари за реклама, а сега всичко се срива.
Не го поканиха на подписването на договора от Преспа, не го поканиха на лидерската среща на Западните Балкани, в ООН никой не го забеляза...
Въобще, както се казва, Европа се чисти от гнилото, особено в предизборно време.
77
1
 
29
 
! Отговори
изборно време преди 5 месеца
ИДВАТ ЕВРОИЗБОРИТЕ И ОЛАФ ЩЕ ПОЛОЖИ ТОЗИ ПЪТ ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ, ЩОТО В ГЕРМАНИЯ ХОРАТА КАЗВАТ " КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ, КОИТО С ПОТ НА ЧЕЛО ИЗКАРВАМЕ, А ВИЕ ГИ ДАВАТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ДА СИ КУПУВАТ ОСТРОВИ"
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТЕ ОТ ЕС ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА РУСИЯ ДА НИ ВЗЕМЕ, АМА И РУСИЯ МАЙ НЕ НИ ИСКА.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за нашата страна ЕС казва на Русия -елате си я вземете бързо от нея нищо не става
74
22
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 месеца
Както и при случая с журналистката, просто БСП си изливат злобата в доноси.
Те май и СДС само с това се занимават.
Доби Русев нали е дал указания да се лее злоба от Империята на Злото и сега пошлушковците пишат доноси.
Все пак боли. Бенчо Бенчев, Карнобат, фалшивите цигари. Прокуратурата вече много я направи.
73
14
 
14
 
! Отговори
жалко преди 5 месеца
Сланинова си стреля в крака /както казват американците/.
Сега дори да сграбчи властта, вече няма да може да си вземе остров в Гърция.
То толкова го чака . . . що магарии показа . . . после на стари години за какво ще и е?
72
3
 
35
 
! Отговори
ГЕРП крадци преди 5 месеца
"съмнения за корупция в България" смятайте какви приказни глyпeндери работят в Европейската комисия и ОЛАФ, щом тепърва им идват тези съмнение при толкова доказани случаи на кражби
71
2
 
26
 
! Отговори
УЛАФ преди 5 месеца
В ОЛАФ работят хора с мозъчна смърт. Проверките им са на ниво даун и деменция взети заедно. Не дойдоха, когато се откраднаха милиарди чрез селските стадиони на Боеко и къщите за гости, които се ползват масово за лични вили.

Един експерт провери всички къщи за гости за една седмица в извънработно време. Смятайте колко си бъркат по дупките в ОЛАФ и разните министерства, щом не можаха да свършат тази работа.
70
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България, без да прогресира реално, всъщност се придвижва по-напред сред дисциплинираните страни членки на Европейския съюз (ЕС), тъй като с реформите си, противоречащи на правовата държава и евроинтеграцията, страни като Унгария и Румъния, изместват фокуса.
===
кво повече да се каже тук? ЕС е бита карта и няма да ни оправи, явно.всички вкупом затъваме. а най-големият бич не е корупцията, а легалната борба с незаконната миграция.
69
2
 
2
 
! Отговори
злоби преди 5 месеца
вие сте откачени нс мс е колко телефона ви обгрижват нс и мс
68
2
 
14
 
! Отговори
празни думи преди 5 месеца
върви народе озлобени те си крадат ограбват ,,съзнанието ви,, с глупости
67
1
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 5 месеца
Гледай си майтап, още една рутинна милиционерска проверка! ЩЕ ТЕ ИЗПРАТЯ ДА ГАСИШ АЕЦ-А!!!
66
2
 
13
 
! Отговори
Тръба преди 5 месеца
Аре веее, ушак! Къде се покри? Хайде да си поговорим за ДДС дето ми го налагаш 100 пъти! В комбинация с хилядата ти акциза!
65
0
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 5 месеца
Иииии ушев, искрено се надявам НИКОГА повече да не ми обръщаш внимание за НИЩО и ЗАВИНАГИ!
64
1
 
3
 
! Отговори
Тръба преди 5 месеца
Естествено, най-малкият проблем е да обясня никнеймът си. Любопитното за всички ни е обаче, защо Прокаженият Ти Милиционерски Гнусен *@н@ф е толкова МЕГА ЗЛЕ в целият свят?!
63
1
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 5 месеца
Написах ти плюс. Средно грамотните вече ги слагам на пиедестал. Личи ти, че си ушев. Следовател, прокурор, данъчен, директор в някое СОУ, нещо такова си. Предизвиквам те на директен и открит спор! Ииии даа, пикая ти на гнусната държавичка! Избери си време и място да поспорим. Напълно сериозен съм.
62
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
AZ SAM ZA NAPUSKANE NA ES I NOV SAUZ S RUSIA.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Тръба
Я не се изхвърляй толкова. А да попитам ти като си написал тръба с главна буква дали има някакъв ефект върху самочувствието ти? Що за прякор е това? Иди че разбери. Ей за това на такива като тебе изобщо не трябва да се обръща внимание.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До бай ганю
Извинявай, ама дори и бай Ганю не е бил толкова *** и не би казал подобна глупост. Така че много си се надценил с този никнейм.