Не станахме по-богати – обедняваме: Кило домати за 5 лева и нямаш избор!

Храната ни е по-скъпа, а и по-некачествена спрямо европейската
Обновена: 10 окт 2018 14:33 | 10 окт 2018 14:15, Петя Славова
137

Плащаме повече от ирландците за едни и същи хранителни продукти. Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у нас и с какво качество са?

"Проблем е, че преките ни впечатления от страните в Западна Европа са, че ние консумираме храни с далеч по-лошо качество. Големият проблем е, че ние не живеем по европейски начин. В същото време ни се обяснява как всичко е стабилно и заетостта се увеличава. Бедните работещи са нищо друго освен роби", изтъкна PR експертът Соня Момчилова.

Още по темата

Според нея не само, че не станахме богати, ами непрестанно обедняваме. Тя добави в студиото на "България сутрин", че темата за базов доход и директна демокрация трябва да влязат в речника на властта.

"Когато правим сравнение между държавите, трябва да се гледа по-отвисоко. В една развита икономика има избор какво да купиш и как да го купиш. У нас когато купуваш домати за 5 лева – ти нямаш избор. Или купуваш, или сам си произвеждаш. А в Германия имаш избор да си купиш и за 5 евро, и за 1 евро. Специализираните кадри в Германия са много по-добре платени от тези в България", отбеляза журналистът Владислав Прелезов.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от 1990 г. се говори за вдигане на жизнения стандарт на българина.

"Вече през 2018 г. нито финансовите ни възможности са каквито трябва да бъдат, нито шансовете пред младите са каквито трябва да са, нито живеем по-добре", настоя Прелезов.

"Някой забогатява в България, но повечето обедняват. В Германия се провежда истинска революция. "Движение 5 звезди" и организацията "Лега" въведоха частичен базов доход. Вчера в президентството ни никой не покани специалисти да коментират темата", посочи икономистът инж. Георги Неделчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я....тия СЕГА ли падат....от Марс??? Че цените си вървят нагоре...от 30 години, а заплатите......ЙОК! Ха-ха-ха.........при соца, имаше заплати от по 300, 500, 700 лв........а бензина беше 20 стотинки, а хляба 15!!!! Еее......КЪДЕ СА "добрините" на либерастката ви демократийка? Не могли да пътуват......КОЙТО ИСКАШЕ СИ ПЪТУВАШЕ, НО нямаше тая чалга, нар-ко-мания, прос-тотия, необразованост и вулга-ност като сега! СМИ-тата са задминали "Работническо дело" по пропаганда, но са по-лъжливи от него!!!!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаш избор!Не купваш домати.Произвеждате си ги сами.Някой ги произвежа специално за теб.Купуваш си вносни домати.А иначе:Сезона им си отиде. За по здравословно хранене, яжте продукти от съответния сезон.
42
1
 
13
 
! Отговори
M8 преди 5 години
До Анонимен 37И какво, сутрин преди работа доиш крават, после караш 15 км до София и още час в задръстване, вечер като се върнеш, поливаш доматките и чистиш обора,а? Явно си някакъв супер човек или пенсионер. Или живееш от пасивен доход. Няма лошо, но тая формула не работи масово.
41
2
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До:Юкейту :А бананите как се харчат,брато!!??И тоалетната хартия?
40
2
 
11
 
! Отговори
Юкейту преди 5 години
За съжаление няма как да си купим домати от чужбина, но от 2 години пазарувам от Англия. От asda онлайн си вземам душ гел Dove за 1?,при цена тук 5.60, паста за зъби пак 1£ при цена тук 4.50 - 5.50, шампоани, ролони и квото се сетиш на марки като Palmolive, Dove Aquafresh...за 1£, Памперси и др. доставка до Бг- то 2лв за кг.
39
1
 
7
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Това е пропаганда на Курнел@ , Станишев и Путин !!!
38
0
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
И сестри !!!
37
0
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Не купувайте, братя !!!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как бе, я си пуснете Бойкомедиите и Бойковизиите да видите какъв Рай рисуват.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произвеждам си сам зеленчуци плодове мляко сирене кашкавал. Въпреки че съм 5 то поколение Софиянец и нямам село си купих къща в едно селце на 15 км от София. Направих си градина купих крава и с малко труд си имам чисти зеленчуци и плодове защото не използвам химия а оборска тор. Млякото от кравата си правя сирене кашкавал и кисело мляко. Научих се от сайтове как се прави сирене кашкавал кисело мляко и как се отглеждат зеленчуци. Някога си мислех че всичко се произвежда в магазина.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените са високи,а заплатите ниски в България,отделно има голям проблем с липсата на работа из страната или им плащат толкова малко,че не си струва.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасенението е в селско-градски кооперативи,чиста работа.Поръчвате си какво да ви произведат и си го плащате.Едно време имахме такива млекари,които ни носеха млякото от овцете директно в домовете в града.Същото може да стане и със зеленчуци,плодове и месо.Или сами да си купувате от селата,хем ще се разходите на чист въздух.
32
8
 
9
 
! Отговори
месара преди 5 години
добре де, как сме бедни а не слизаме от колите (данъци, винетки, гражданска, бензин, скъпи), делник, празник, отпуска - в гърция или турция - доказателства у фейсо, кръчми, чалготеки пълни,.........., кой къде работи и колко получава, еб. ли му мамата! а доматите 5 лева.
31
2
 
12
 
! Отговори
не става преди 5 години
Домати над 3 лв килото няма да купя !Да си ги ..... знаете къде :)
30
3
 
18
 
! Отговори
ДО 30 анонимен преди 5 години
В огромна грешка си Радев е Президент не е Министър Председател, сърди се на ГЕРБ. Те определят жизненото равнище.
29
3
 
27
 
! Отговори
До Кръстьо преди 5 години
И аз като 15. Вдигнаха бензина, данъците - нямам кола от 5 години - рахат. Дигнаха цигарите - не пуша. Вдигнаха колбасите месото - спрях да ям вредните ***. Вдигнаха маргарина -айде у лево. Алкохола тотално спрях .От всичкото това влязох във форма, чувствам се прекрасно, свободен от задължения. Друг е въпроса че наистина сме бедни и ако сега можем да ограничим само вредното за да спестим, при необходимост от здравни услуги, образование, които не можем да откажем ще изберем по - некачествено.
28
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто дойде Радев цените почнаха да скачат главоломно! Това му е била Промяната, за която овчеглавото население гласува!ОСТАВКА НА ХАРМАНЛИЙСКИЯ ***!
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 лева за килограм нещо на което само името му е домат а всъщност няма нищо общо с доматите. Имах случай с един германец който за първи път вкуси истински домат в Северозападнала България и после пет минути няма ни говор ни картина.Като се окопити вика ! - ама ние в Германия какво ядем ? Обаче я си гледай домати сам и излез на пазара да ги продаваш под 5 лева ! - може и да те бият освен че ще те изгонят.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте банани бе, по-евтини са и ги има на всяка сергия и във всеки магазин!
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое време е та ще ядете домати, идва време за туршия.