Онколекарства, крадени в Гърция, складирани у нас?

По всяка вероятност те са били продавани в Германия
10 окт 2018 08:20, Елка Василева
3
Онколекарства, крадени в Гърция, складирани у нас?
Снимка: архив, Булфото

Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници в Гърция и Италия, вероятно и в България и Румъния и са продавани в Германия.

Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласирани в Германия. Това посочва разследването на най-големия скандал с ракови лекарства в историята на федералната република, пише "24 часа".

У нас също се разкри схема за кражбата им и предстои да се разбере дали става дума за една и съща организирана мафиотска сделка.

Разкритието тръгва от Гърция, където през октомври 2016 година анонимен подава сигнал в полицията в Атина и уличава местни фармацевти в кражба на лекарства за раковоболни от държавни болници. Всичко ставало с фалшиви рецепти, медикаментите се пращали в конкретна аптека в Атина, оттам били пласирани в България.

България била мястото за събиране на откраднатите лекарства и трафикирането им към Германия и Холандия. Става дума за огромен списък с медикаменти за химиотерапия на “Новартис Хелас”, “Роше Хелас” и “Пфайзър Хелас”.

Още по темата

Полицията започва наблюдение над уличените в сигнала. В началото на май тази година са арестувани над дузина атински лекари, фармацевти, сестри. Полицията уличава като организатор египтянин с германски паспорт – Мохамед Х. Той е на 70 години. Задържат го, но се разболява в ареста и го настаняват в атинска болница. Според полицията престъпната схема функционира поне от 2013 година.

14 500 опаковки с лекове за химиотерапия са преопаковани и попадат в
Северна Европа през България, открива още полицията.

Един от основните им купувачи е бранденбургската фармацевтична фирма “Лунафарм”. Това става ясно пък от проучване на германски журналисти от RBB, които разследват дали медикаментите не са фалшиви и има ли риск за хората, на които са вливани. Полицията обискира “Лунафарм”, дейността е спряна, а срещу директорката ѝ тече разследване.

Смята се, че Мохамед Х. е притежавал мрежа от фирми в Гърция, Кипър, България, Холандия и Германия. За него са работили над 500 души и е натрупана печалба от над 25 милиона евро за пет години.

В България той е имал склад, в който е държал крадените лекарства. Все още се води разследване кой му е помогнал за прекарването на толкова лекарства незаконно през границата.

Продажбата на лекарства за рак в Европа се извършва при много големи ценови разлики. Това е и причината за организирането на тази мафия. Престъплението в случая е, че медикаментите в Гърция всъщност са откраднати.

Основният им купувач в Германия е бранденбургската фирма “Лунафарм” и по тази причина засегнатите пациенти са предимно от региона около Берлин. Освен това “Лунафарм” е продавала вече на високи цени лекарствата и в други германски провинции, както и в Полша.

Проблемът за пациентите е, че лекарствата за химиотерапия трябва да се складират при точно определени условия и температура, иначе стават негодни. Гръцките крадци обаче не са имали такива условия и са складирали част от тях в хладилните камери на един търговец на риба.

При какви условия са складирани в България, още не се знае. Ако лекарствата са негодни, а въпреки това са употребени при химиотерапията на пациенти, е възможно лечението им да е провалено. Засега са открити малко над 200 души, третирани с тези медикаменти.

Част от тези лекарства вече са изследвани и не са показали отклонения, възможно е и останалите да са годни, успокояват от местното здравно министерство.

Скандалът води и към италианската мафия.

“Лунафарм” засега отрича да са знаели, че купуват крадени лекарства от Гърция. Не така стои въпросът обаче с подозрението, че фирмата е набавяла медикаменти за лечение на рак и от Италия, за които е имало най-малкото подозрения, че не са легални.

Става дума предимно за херцептин, което е най-модерното лекарство за лечение на рак на гърдата и на стомаха. Заради големи кражби от болници в Италия на това лекарство от 2014 г. то е в червения списък и е под наблюдение, не може да се купува на свободния пазар. Всеки, който го предлага извън болниците в Италия, е част от престъпна схема, предупредиха властите. “Лунафарм” обаче е продавала италиански херцептин, което е най-малкото подозрително, смятат разследващите.

Нелегалната търговия с лекарства е продължавала до март тази година.

Според медиите германските здравни власти са знаели за скандала месеци преди разкриването му от журналисти, но не са действали своевременно.

Спецпрокуратурата в България проверява за къде са заминали препаратите, изнесени от две наши онкоболници.

Специализираната прокуратура в България засега няма информация, че групата, която се е занимавала с незаконен износ на скъпоструващи онколекарства, ги е пласирала в Германия. Според разследващите медикаментите са отпътували за страни от Европейския съюз.Тепърва обаче ще се изяснява за къде. “Изпратили сме запитвания”, обясни пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С онколекарствата е същото както с булуварда на Игнатиев -няма Закони -Закони от правителството и парламента -разрешават на една фирма назор после друга фирма надзор накрая -такъв няма .Аз като пациент който няма пропусната здравна вноска не от 20лв а от максималната 160лв-нямам защита от тази държава в която живея ,работя и внасям данъци и осигуровки .Не всички се лекуваме безплатно в правителствена болница като управляващите и не всички ни приемат за лекуване
1
0
 
6
 
! Отговори
ДжуджанкаG преди 5 години
Не доктори, а убийци. Затова никога няма да измислят лекарство за рака. Едно време Флеминг е мислел за живота на хората, а днешните за пълнене на джобовете.