"Политико" прогнозира: Победа за ГЕРБ на европейските избори 2019-а!

БСП ще добави двама евродепутати, ДПС се свива наполовина
10 окт 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
67
"Политико" прогнозира: Победа за ГЕРБ на европейските избори 2019-а!
Снимка: архив, Reuters

Българските депутати от ЕНП в следващия Европарламент ще бъдат 7, твърди в прогнозата си за изборите през май базираният в Брюксел сайт "Политико".

Според медията победата на ГЕРБ във вота е сигурна, като България ще остане единствената държава, в която ЕНП ще има водеща роля в Югоизточна Европа.

В момента в групата на ЕНП има 7 българи - шестима от ГЕРБ и един от ДСБ.

"Политико" смята, че следващата българска делегация ще запази бройката, но ще вкара още един депутат от ГЕРБ за сметка на ДСБ.

По-големи размествания се очакват за останалите политически групи, като "Политико" пресмята, че БСП има сили да увеличи представителството си в групата на социалистите до 6 евродепутати при 4-ма в момента.

За ДПС пък се предрича, че ще загуби половината от 4-мата си представители в групата на либералите. Медията смята, че българските партриоти и националисти ще запазят двамата си евродепутати, които сега членуват при европейските консерватори.

Подобни са и очакванията на политическата фондация на ЕНП "Конрад Аденауер". В проучване на общественото мнение, публикувано във вторник, се казва, че управлението в България ще остане част от политическото семейство на ЕНП. Според изследването партиите от ЕНП се ползват от силна обществена подкрепа от над 30 на сто в България, Унгария, Австрия, Хърватия, Словения, Португалия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша и Кипър, докато социалистите имат превес в Румъния, Испания, Португалия, Латвия, Дания и Финландия.

Двете най-големи политически партии в Европа ЕНП и ПЕС ще изберат своите кандидати за бъдещ шеф на Европейската комисия, които ще бъдат лицата им за предизборната кампания в следващите два месеца.

В ЕНП състезанието е между германския евродепутат Манфред Вебер и финландския политик Александър Стуб.

Социалистите пък ще избират между словашкия еврокомисар Марош Шефчович и първия заместник на Юнкер, холандеца Франс Тимерманс.

Според прогнозата на "Политико", макар че ще загубят част от тежестта си, ЕНП и ПЕС ще останат най-големите групи в Европарламента и след следващите избори. Обединените им сили обаче няма да са достатъчни, за да направят проевропейско мнозинство, както досега.

"Зелените", както и крайно десните и комунистите, както и националистите и популистите ще засилят позициите си, а либералите и консерваторите ще се свият още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Алексадър Попов преди 5 години
До АнонименЛъжеш брато
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прогнозата на " Политико" нема вече как да се случи.
55
0
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До ognyanzЕвродепутатите са единствените пряко избрани от евробюрокрацията и замисълът е те да са близо до народа. Защо нашите не са, сигурно сам ще си търсите отговора
54
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това прогноза ли е или заповед?
53
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Какво изобщо означава победа на евроизборите. Ако една партия има един депутат повече от друга, това каква победа е? Ще изпрати още един депутат (най-вероятно продажник като останалите) на европейска заплата, а ние какво печелим от това.
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕЗАБАВНА ОТМЯНА НА ПРОЗРАЧНАТА ИНТЕГРАЛНА БЮЛЕТИНА ПОЗВОЛЯВАЩА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НЕВАЛИДНИ ГЛАСОВЕ И КОНТРОЛИРАН ВОТ. ДА СЕ ВЪРНАТ ОТДЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА ВСЯКА ПАРТИЯ.
50
16
 
23
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Глупости на такарлета!ГЕРБ УМРЯ!
49
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двойката БСП - СДС дърпа България към РусияТова трябва да се осъзнае.СДС си беше най-проруската партия в България.Както един съученик ме агитираше: БСДП пак социалисти. Просто в Русия стават промени и ние не можем да стоим току така.Вярно, СДС говореше за дясна политика, но тогава Русия зави надясно и сега Путин пак си е десен.Освен това от ученик зная че тези които не се справят сами, а ходят да "пеят" обичайно са най-продажни. Видяхме ги наскоро при случая с журналистката.
48
11
 
18
 
! Отговори
28 години стигат ! преди 5 години
Братчедите на Селайдин също ще гласуват за ГЕРБ.
47
2
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Нормално ! Все пак ще гласува народ от 80% ...
46
7
 
17
 
! Отговори
сова преди 5 години
До Анонимен 34400 000 държавни чиновници, семействата им, местната администрация , бизнеса на хранилката, работниците им - ето я сметката, много е проста. Купуване на гласове с държавни пари
45
17
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Първото ми гласуване за ДПС ще бъде догодина. Така съм решил!
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DSBКакво беше това ДСБ
43
9
 
11
 
! Отговори
DSB преди 5 години
ДОГОДИНА ДА НЕ ПЛАЧЕТЕ КАТО ДСБ ПАК ВКАРА ЕВРОДЕПУТАТ!
42
4
 
13
 
! Отговори
Беселина преди 5 години
ДА НЕ ДАВА ГОСПОД!!1
41
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се абонирам за ТВ на бсп. Ше си взема пуканки и ше се кефя като гледам селянката от Крушовица как реве след изборите :)
40
15
 
38
 
! Отговори
ГЕРБ мафиоти преди 5 години
Ще ги спечелят, я, с печатницата в Костинброд как няма да ги спечелят!
39
8
 
12
 
! Отговори
asd преди 5 години
Да идват Станишев и Доган, ох Нинова и Местан ли беше, абе все тая. Хората искат промяна... Помним по 2 години и това си е.
38
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е няма да е Нинова я или ония смешници българите от чужбина дет искали да сменят системата събрали шепа римляни от Испания и тн и ще правят референдуми...