Страх от Brexit и… англичаните – французи!?

За две години заявленията се е увеличил от 386 на 3173
11 окт 2018 11:45, Златко Желев
8
Страх от Brexit и… англичаните – французи!?
Снимка: flickr

С наближаването на Brexit все повече британци, които са се установили във Франция, желаят да получат френско гражданство, а броят на съответните молби, подадени между 2015 и 2017 г., се е увеличил осем пъти, предаде Франс прес, като се позова на френското министерство на вътрешните работи.

"Обстановката около Brexit предизвика през последните три години много чувствително нарастване на броя на заявленията за получаване на френско гражданство, подадени от британски граждани", каза източник от ведомството.

Между 2015 и 2017 г. броят на заявленията се е увеличил от 386 на 3173. Делът на молбите от британци е нараснал от 0,4 на сто на 3,5 на сто от общия брой документи, подадени за получаване на френско гражданство през тези две години, предаде БТА.

През 2017 г. "една трета от заявленията" са били от съпрузи на французи. Заявителите, които "са се установили във Франция", желаят да получат френско гражданство, "за да продължат да се ползват от придобивките, на които се радват като граждани на ЕС: лесно движение в Европа, понякога работа на държавна служба или на изборна длъжност.

През първите 6 месеца на 2018 г. броят на заявленията, подадени от британци, е достигнал 1370 (по предварителни данни), което се равнява на 2,6 процента от общия брой.

Британците във Франция са около 300 000 души, по данни на министерството на външните работи. Те са главно пенсионери, припомни парламентарен доклад за Brexit от февруари 2017 г.

Френският Национален статистически институт посочва, че през 2014 г. броят на британските граждани в страната е бил 150 000, "което е 1,5 пъти повече отколкото в Германия, но два пъти по-малко отколкото в Испания".

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
,.,., преди 5 месеца
Продуктово позиционирано материалче на брюкселските зелки.В цялата история на човечеството винаги са се правели и разваляли съюзи.ЕС не е по различен,защото на Меркел,Ишиаса и сие, им се иска вечен диктат.Плашат гаргите.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТЕ АФРИКАНЦИТЕ СТАНАХА ФРАНЦУЗИ, КАКВО ОСТАВА ЗА БРИТАНЦИТЕ.
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Напротив. Все повече французи искат да емигрират в UK.
И то млади .
Във Франция има едно движение Frexit (имат канал и в ютюб ), което набира все поовече привърженици за излизане на Франция от ЕС.
3
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
Преекспонира се... добре са си англичаните, няма какво да ги мислим... какво са 3 хил. на 60 млн. Да гледаме нас си, че халът ни не е много розов...
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хи-хи-хи! Нали бяхте много горди? Нали нямахте нужда от ЕС? И какво стана сега? :)) Молби за чуждо гражданство, ама не може ли нов референдум, ама не очаквахме, че ще е толкова скоро... мдаааа, ами като не мислите, така е.
1
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
"За две години заявленията се е увеличил от 386 на 3173" И това е още в заглавието...По натам не ми се мисли, колко грешки има...