Обещано: Кан Тервел стъпи на кон в Брюксел!

Скулптурата е подарък за българското училище в града
12 окт 2018 13:23,
26

Преди 1300 години Кан Тервел побеждава владетеля на арабската армия. По повод кръглата годишнина в българското училище в Брюксел беше поставена скулптура на именития български владетел.

Творбата е подарък за децата от учебното заведение за евродепутата Момчил Ненкол, който обеща още в предизборната си кампания, че такава скулптура ще бъде направена.

"Историята е памет. Тя помага да разбираме какво се случва. Разбираме ли какво се случва, можем да начертаем перспектива за бъдещето", сподели евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Момчил Неков сподели, че е избрал Кан Тервел, защото е признат от Източната и от Западната църква като владетел. По неговите думи той е първият международник.

Евродепутатът обясни, че децата са имали възможност да избират от два модела за скулптурата. Единият е да бъде в образа на монах - само глава на Кан Тервел. А другият - величественият вид с меча и коня. Те са избрали вторият.

"Тези деца са надраснали възрастта си. Държат се много разумно. В България също има такива деца. Ние така или иначе не можем да спрем миграцията, но като имаме такива хора извън страната, те ще бъдат най-добрите ни посланици. Не е нужно да си в България, за да представяш добре родината си", коментира евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
На Брюксел трябва да изпратят и статуя на Хан Крум Страшни. И препис от неговите закони, да ги научат наизуст и да бъдат въведени като закони на ЕС!! Само тогава ще се оправи този ЕС. Само че първо трябва у нас да си ги въведем тези закони.
25
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До юбералес: Да, признали са го навремето. Въпроса е какво правим, за да знаят днешните европейци какво е Terwel направил за спасяването им от арабската експанзия. Добре е, че поне са му направили паметник.
24
0
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Да се сравнява битката при Константинопол с тази при Поатие е смешно. Загубите на арабите при Контантинопол са десет пъти повече от тези при Поатие. А Константинопол е тридесет пъти по-голям от Париж. Главния град на Европа тогава във всяко отношение е бил Константинопол.
23
1
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
''Свети Тривелий - цезар Български - спасител на Европа''. Европейците са го признали, ясно, кратко и точно. Тервел е първия политик с европейско мислене и поведение в онази 718г. Европа е изключително слаба, а Халифатът прекалено силен. Действието на Тервел е ключова за европейската култура.
22
1
 
8
 
! Отговори
Ник преди 5 години
Само като го чух тоя *** да ми говори за българи с ирански произход и ми се повдигна.Да не говорим,как масово заменят КНЯЗ с кан-хан все тая. И никъде не видях българско знаме,никъде и по другите сайтове. Царува национален нихилизъм във всяка област на обществения живот!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19В Средновековието Тервел е бил много популярен в Европа и са го обявили за светец.Това е така.След войната му с арабите,арабите са изпитвали ужас и не са посмели да нападнат КонстантинополОбаче арабите не само, че са нападнали Константинопол ами са го и обсадили.Тервел ги е разгромил пред стените на града.Конницата ни е била просто непобедима.Арабите са яли такъв бой, че 600 години след това не са посмели да стъпят по нашите земи.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пустиняк до 3 и 5Абе ти неграмотен ли си?Че българите поставят и поддържат Ираклиевата династия на трона във Византия още от Курбратово време,а когато се отказват от тях,защото са измамили българите,Ираклиевата династия пада от трона.Византийците са плащали данък на българите,а Тервел е получил червена хламида,официално е коронован и получава титлата Кесар(Цар) от византийците,която е била най-високата титла и никой невизантиец до тогава не я е получавал,защото това е императорка титла.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Средновековието Тервел е бил много популярен в Европа и са го обявили за светец.След войната му с арабите,арабите са изпитвали ужас и не са посмели да нападнат Константинопол.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пустиняк до 3 и 5Ти нищо не знаеш за битката на Тервел с арабите,но събитията и битката са много добре описани във византийските източници.Византийците,когато виждат българската войска от стените на Константинопол,са си помислили,че това е техния край и Тервел ще ги доунищожи,но когато виждат и разбират,че Тервел е дошъл да защити византийците,се разнасят радостни викове от Константинопол.Около две години е продължила тази война,арабите се оказват в капан,Тервел е велик,наистина велик!
17
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
Впоследствие след като франките виждат,че опасността от арабите вече приближава и към тях ,обръщат палачинката и доразбиват арабите,но де факто арабите вече са били омаломощени от множеството битки с баските.
16
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Пустиняк до 3 и 5Победителите пишат историята,затова е фалшива и омаловажават българската история.Франките никакави араби не са победили,баските са изнесли всички битки и сражения на гърба си,затова държавата им отслабва и свива териториите си,заради битките с арабите.Франките дори са нападали баските,за да откъснат територия,докато баските са били заети с отбраната от арабите.И накрая арабите се настаняват там.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТитлата Хан ни я натрапиха ония същите дето измислеха македонската ниция.Титлата е Канасюбиги или Канасювиги,понякога се е използвала и съкратено Канас,от там идва и думата Княз.Иначе и двете Кан и Хан може да кажем,че са правилни,защото сме имали буква в миналото,която е звучала между К и Х,нещо като гърлено произнесено К.
14
9
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Кан Тервел не беше ли партията на доносника проф. Божо Димитров? Или тя беше Канко Брат?
13
3
 
12
 
! Отговори
lYl преди 5 години
Ами това е положението, българите от династията Дуло и викингите най-великите за своето си време, но уви завинаги изчезнали....
12
11
 
0
 
! Отговори
От историята преди 5 години
След нагла черна инвазия убила над 100 000 000 човека /black dead pandemic Юстиниан 532-/Се вземат мерки за блокиране на следващи жестоки масови убииства.На Юг се създава държава основана на корана.На север охраната се поверява на земеделци славяни. Прабългарите се докарани с цел военна охрана на славяните.Северно от Босфора се създава голяма безданъчна държава .Има забрана мохамеданите да влизат в Европа. /около 673 година наложена/ цел да охраняват южната дъга на Средиземно море
11
10
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
думата княз е славянска и е взимствана от kuningaz - старогерманска дума.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Титлата Хан ни я натрапиха ония същите дето измислеха македонската ниция.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите владетели от Аспарух насам никога не са били "ханове",а са носели титлата :КАН". На Омуртаговата колона пише "КАНАС ЮВИГИ..." Титлата "хан" ни е натрапвана от вън с не до там чисти помисли. От"КАНАС" в последствие произлиза титлата "КНЯЗ".
8
22
 
4
 
! Отговори
Пустиняк до 3 и 5 преди 5 години
Не искам да умаловажам ролята на Тервел за бг историята. Но, айде посмалете ***! Малко четете, много ви пълнят главата с глупости. Тервеловата армия сражавала се с арабите е била наета и заплатена от Лъв трети и Византия. Най-важната битка за спирането на арабското нашествие си остава завинаги тази при Поатие, където Карл Мартел ги спира. И да, тогава те са имали държава и то каква, люлка на съвременната цивилизация. Арабите също са дали много за развитието. Другото са нелепи комплексарщини
7
5
 
10
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Един ден- и статуя на нашия най-виден международник и обединителБойко Борисов!