Какво ли щеше да прави Германия, ако ги нямаше източноевропейците?

Те обаче оставят празнина в собствените си страни
Обновена: 14 окт 2018 10:48 | 13 окт 2018 21:45, Елка Василева
104
Какво ли щеше да прави Германия, ако ги нямаше източноевропейците?
Снимка: архив, Reuters

Източноевропейци заемат повечето от новите работни места в Германия. Без тях много сгради щяха да останат непостроени, а много пощенски пратки – нераздадени, пише германско издание.

Всяко второ ново работно място в Германия напоследък се заема от чуждестранен работник. По данни на Германската агенция по труда от месец юли броят на работещите в Германия е нараснал в сравнение със същия период на миналата година с близо 700.000 души. От тях 370.000 са били чужденци – и то предимно от източноевропейските държави на ЕС, информира "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" (ФАЗЦ), цитиран от Дойче веле.

С други думи, в случая изобщо не става дума за бежанци, за които в Германия от години се води широк обществен дебат. От данните става ясно, че източноевропейците играят значително по-голяма роля на германския трудов паза, отколкото например гражданите на онези южноевропейски държави, които бяха най-силно засегнати от кризата, като Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Данните сочат, че най-бързо нараства делът на работниците от Румъния и Полша, а в по-малка степен от Хърватия, България и някои други източноевропейски страни-членки на ЕС. В Германия в момента работят 422.000 полски граждани – т.е. повече от всички бежанци с трудова заетост, взети заедно. Същото се отнася и до румънските граждани, които са 349.000 души, се казва в публикацията, озаглавена "Поляците и румънците идват".

Изненадващо развитие

Истинските данни навярно са значително по-високи, тъй като Агенцията по труда отчита само онези източноевропейци, които имат социалноосигурена трудова заетост  и плащат отчисления и за пенсия. Извън статистиките остават например онези, които фиктивно се водят самонаети лица, а всъщност зависят от работодатели – подобни случаи масово се срещат из германските кланици например.

Официалната статистика показва и още нещо: източноевропейците, които идват в Германия, обикновено успяват да си намерят работа. Делът на безработните сред тях е приблизително еднакъв с този сред германското население и значително по-нисък от този на всички останали чужденци в Германия, се казва още в статията.

Това развитие е още по-изненадващо, като се има предвид, че Германия още през 2004 въведе защитни клаузи за своя трудов пазар, за да се предпази от евентуален наплив на евтина работна ръка от Източна Европа. Поради икономическия бум от последните няколко години интеграцията на източноевропейците, и най-вече на поляците и румънците, протече значително по-безшумно и безпроблемно, отколкото се очакваше.

Във Великобритания обаче свободното придвижване на работна ръка в рамките на ЕС се натъкна на значително по-силен отпор - факт, който изигра решаваща роля в гласуването за Brexit преди 2 години. Сега експертите прогнозират обаче, че броят на трудовите мигранти от Източна Европа постепенно ще спада – най-вече заради демографското развитие и икономическия възход в страните, откъдето пристигат.

Източноевропейците запълват ниши от германския трудов пазар, в които има постоянен глад за работна ръка: например строителството, доставките на пощенски пратки, временната трудова заетост. Броят на тези отрасли постоянно нараства. Напоследък все повече чужденци получават работа в различни логистични компании и дори в отрасъл като металообработването.

Липсата им се усеща в родните страни

В същото време тези хора оставят празнина в собствените си страни. Вярно е, че тези държави извличат ползи от парите, които трудовите мигранти изпращат у дома. Но като цяло отливът на квалифицирани хора се отразява неблагоприятно на източноевропейските държави. От 2010 година насам населението на Румъния е спаднало с 1,7 милиона души. Подобно развитие има и в други страни, сред които и България. Същевременно Полша и Румъния в момента са сред най-бързо развиващите се икономики в Европа. А празнините, които трудовите мигранти оставят в родните си страни, се запълват от вносна работна ръка - основно от Украйна.

Но защо заплатите в Германия не нарастват по-бързо, след като има такъв глад за работна ръка? През миналата година възнагражденията в страната са се увеличили с 2,5 процента, но като приспаднем инфлацията, от това увеличение остават само някакви си 0,5 процента. Това изобщо не отговаря на представите за процъфтяващ трудов пазар.

Дали това не се дължи на факта, че от Източна Европа пристига достатъчно нова работна ръка? На това възразява Енцо Вебер, икономист от нюрнбергския Институт за изследване на трудовия пазар и професиите. Той посочва, че когато румънци и поляци идват да работят в Германия, те на свой ред създават работа за местните хора, като наемат техните жилища, пазаруват в магазините и т.н.

Рано или късно обаче потокът от трудови мигранти от Източна Европа към Германия навярно ще секне. Експертите посочват, че вече доста хора са пристигнали в страната, и че в Полша и Румъния броят на желаещите да работят в чужбина е ограничен. Засега обаче все повече хора от тези страни продължават да пристигат. През последните месеци – предимно от Румъния.
 


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неоколониалната политика. Доживех кака ми Е В да мисли като мен. Значи краде се с икономическо неравенство работна ръка от България и това обогатява Германия. Германия купува евтини суровини от България а после ни ги препродава с добавена стойност. За нас остават отровите от мръсните производства като минната индустрия. Те не искат да ги стигнем, те искат да сме в икономическо подчинение на тях.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щеше да си ги измисли отнякъде- няма как да останат без арбайтери.
84
0
 
9
 
! Отговори
ИХАААААА преди 6 месеца
До Анонимен
в германия и в частност има повече *** от българи-процентно погледнато на броя на етносите--българите в западна европа са известни като....***!
83
3
 
15
 
! Отговори
Мето преди 6 месеца
При германците не достигат работниците защото те плащат на арабите да мързелуват по цял ден и да зоват за джихад.
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Поради икономическия бум от последните няколко години интеграцията на източноевропейците, и най-вече на поляците и румънците, протече значително по-безшумно и безпроблемно, отколкото се очакваше."
И поради факта че са по-близо до Германия в сравнение с други придожли от Африкански
и Азиатски държави. Сравнете поляк и афганистанец, кой по-добре ще се интегрира?
Това естесвено е табу да го кажеш на просветлените западняци.
81
12
 
12
 
! Отговори
az преди 6 месеца
Айде поредната статия за националните предатели, модерни продажници за 500 лева отгоре, си оставят родителите да им ги изхранваме и гледаме ние. И айде на рахат да мият *** в чужбина. Измекиари.
80
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРМАНЦИТЕ ВЗЕМАТ САМО КАДЪРНИТЕ И РАБОТЛИВИТЕ, ЗАТОВА НЕГРАМОТНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИ БЪЛГАРИ СИ ОСТАВАТ ТУК.
И РОМИТЕ, ЕСТЕСТВЕНО, ТЯХ НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА.
79
3
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Нека да кажем за държавата България която ограбва младите хора (работещи за 500 лв) чрез високи данъци за да може да раздава пенсии от 1000 лв на някакви бивши военни, които не са работили през живота си.
78
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ромите безчинстват...а утaйките се бият в косматите гърди, и пръскат ялови люти закани.Хем ги боли...хем ги сърби.Търкат билетчетата на Делян Пеевски, и Божков черепа...и се чудят - как аджеба недоубити мутри като Ветко - кътат милионите в кутии..а на тях им спират ток, вода , и парно - за неплатени надписани сметки.Мишкуват в панелните си съборетини - които отдавна са надживели експлотационния си срок, ама са горди, че са си тяхни.
77
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По - умните юзъри - ви го казаха...какво е правила Германия - преди да идат източноевропейците - процъфтявала е. Фалиралата 3 пъти България на влашкия ром Тошо , е там където трябва да е - по желязната логика на икономиката.България тъпче на място, докато кадърните , находчивите, и младите безропотно си тръгват - осъзнали, чеот това посткомунистическо тресавище и чen за каче с кисело зеле не става.Остават утайkaта...която чака емигрантски подаяния да прескочи и този месец.Ромите безчинстват !
76
21
 
18
 
! Отговори
Водолаз преди 6 месеца
България е бедна, защото тумора наречен руски комунизъм превърна българина в мързеливо, гламаво със самочувствие същество. Лошото е, че влиянието на тумора продължава и България изостава в развитието си от другите източноевропейски държави.
75
8
 
14
 
! Отговори
бай Тошо преди 6 месеца
До Хан Омуртаг
Ти си много зле бе човек, нито знаеш какво е пролетариат, нито си наясно с колективизацията и национализацията. Слушаш и вярваш на западната евроатлантическа пропаганда и затова много си се заблудил.
74
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рано или късно източноевропейците ще се завърнат в дъжавите си.Тогава на германците ще им "работят" близкоизточните и африкански хрантутници които те посрещаха с мечета.Добре ще ги изработят.
73
3
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Малко българии работели в Германия - защото проститутките, сводниците и наркодилърите не влизат в броенето.?
72
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който твърди,че в България с 1500лв заплата живееш по-зле от на вън с 1500 евро. Явно не е в час. На вън 1500 евро са нищо особено в голям град. Да не говорим, че глобите са убийствени за всипко.
71
1
 
28
 
! Отговори
Кратун преди 6 месеца
До Любопитен

Във всеки случай, нашите жилища не ги е построил някой с 1500 лева заплата на сегашните цени на имоти и услуги. Или са наследдствени, или сте обвързан с дългосрочна ипотека, което не вярвам да прави живота Ви прекрасен. Големият процент собствени жилища също е ресурс, с който работодателите злоупотребяват, за да държат работниците си на по-ниски заплати. Малко по-малко жилищата се рушат и идва моментът, в който много работещи за 1500 лева ще се превърнат в наематели.
70
0
 
7
 
! Отговори
До Ю кортес преди 6 месеца
Ти май даже не минавал покрай Германия, комик.
69
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Каквото е правила и преди да отидат там!
68
1
 
19
 
! Отговори
sofeto преди 6 месеца
Какво ли, днес германските работници в строителният бранш щяха да взимат много по високи надници без подбиващите трудовото им възнаграждение "пишман" майстори от Изтока!
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От статията и коментарите под нея се разбира ,българите са голяма работа, Германия не може без тях,всички оригинални българи/ки в чужбина са високо платени специалисти,чиниите и тоалетните ги мият и по публичните домове работят не оригиналните българи.За лошото положение в България са виновни само малцинствата които гласуват за ГЕРБ,БСП,ДПС и така наречените патриоти които управляват и грабят България.