Кой искаше тя да замълчи? 1 г. от убийството на малтийската блогърка

Кълбото на предполагаемите взаимовръзки изглежда прекалено заплетено
15 окт 2018 19:48, Елка Василева
18
Кой искаше тя да замълчи? 1 г. от убийството на малтийската блогърка
Снимка: архив, Reuters

Една година по-късно убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция продължава да има отзвук навсякъде в Малта. Все още обаче не е ясно кой е искал да я накара да замълчи. Ново разследване отново насочва подозренията към правителствените кръгове, пише ДПА.

В Малта почитането на паметта на мъртва журналистка не е лесно нещо. В столицата Валета свещи, цветя и снимки, оставени за възпоменание на убитата преди една година Дафне Каруана Галиция, за кой ли път просто изчезват.
Това продължава с месеци. Онези, които я почитат, обаче са настойчиви. Престъплението все още не е разкрито, а призивите за справедливост не стихват.

Предизвиквалата полемика блогърка, която с разкритията си за корупцията разгаряше страстите в Малта, беше убита на 16 октомври 2017 г. от бомба, заложена под седалката на нейната кола. Утре активисти възнамеряват да организират мълчаливо бдение на лобното й място.

Снимките на взривената кола на поле недалеч от къщата, в която Каруана Галиция е живяла със съпруга си, бяха разпространени от вестниците по целия свят. Трима заподозрени ще бъдат изправени пред съда по обвинение в убийство, въпреки че никой не вярва истински, че те са истинските извършители, които са искали да я накарат да замлъкне.

Още по темата

Една година по-късно, убийството все още е горещата тема в островната държава. Каруана Галиция не толерираше никого, включително премиера Джоузеф Мускат или свои близки колеги.

"Критиката е съществена част от демократичния живот. Ако не ви харесва, отидете в Китай", беше казала веднъж тя, в едно от онези изказвания, които я направиха известна.

Откъси от нейния блог "Настоящ коментар", който бе основно четиво за мнозина в Малта, са публикувани почти ежедневно в профил в Тwitter, наречен "Бележки от Дафне". За своята упоритост Каруана Галиция едновременно беше превъзнасяна и мразена.

"Много хора са безразлични, ако не и доволни, че Дафне вече я няма", каза Мануел Делиа. Той самият е блогър, който отразява проблемите на Малта, но е твърдо убеден, че никой не би могъл да се справи по-добре от Каруана Галиция.
"Малтийското правителство и неговите привърженици отричат, че зад фасадата нещата не стоят добре. Те отричат съществуването на корупция и отказват да признаят представените доказателства за такава", каза той.

Заради журналистическа й работа по деликатни теми нейното семейство подозира, че 52-годишната журналистка е била убита по политически причини. Сред другите теми Каруана Галиция е отразявала корупцията и прането на пари, като е изобличавала държавни служители.

От доста време семейството й настоява за разследване на ролята на малтийското правителство в случая. Група депутати от Европейския парламент призоваха Европейската комисия да се присъедини към исканията за публично разследване. В свое писмо Европейският парламент изрази безпокойство за новите разкрития по случая.

Група журналисти от различни страни, обединили се под названието "Проект Дафне", съобщиха за предполагаеми връзки между министъра на икономиката Крисчън Кардона и един от заподозрените за убийството и срещи между тях, за които се твърди, че са станали преди и след убийството.

Кардона отхвърля обвиненията като "спекулации" и "лъжи", и на свой ред е отправил сериозни обвинения срещу журналисти. Той твърди, че фактите са били изопачени, за да съответстват на версията, която журналистите "упорито се опитват да прокарат".

Каруана Галиция беше взела Кардона на прицел. Тя го обвиняваше, че е посетил публичен дом, докато е бил на държавно посещение в Германия.

Хората в Малта отдавна са се отказали от опити да разберат на кого и на какво могат да вярват. Кълбото на предполагаемите взаимовръзки изглежда прекалено заплетено, за да може убийството някога да бъде напълно разкрито.

Неотдавнашното оттегляне от разследването на висш полицейски служител поради възможна пристрастност се възприема от семейството на жертвата като още едно доказателство, че правото им на честно и безпристрастно разследване се нарушава.

Нито един служител, от която и да било друга служба, не се е оттеглил или не е бил отстранен, каза Корин Вела, сестра на убитата журналистка.

Всички, за които Дафне някога е писала, продължават да се ползват с имунитет от наказателно преследване за престъпления, върху които тя бе хвърлила светлина.

"Публичното разследване би било безпристрастно и напълно независимо от държавни институции" каза Вела. Това според нея е единственият начин за избягване на грешките или дори намесата на държавата.

"Правителството няма защо да се страхува от публично разследване, то само ще разкрие истината", заяви тя.

Страхът обаче, както изглежда, е силен. При все че Каруана Галиция и колегата й Ян Куциак, който бе убит в Словакия, получават международно признание и са награждавани посмъртно, според някои на правителството във Валета повече би му се искало да изтрие това убийство от общественото съзнание. 

/БТА/
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
18
 
! Отговори
Мутри преди 5 месеца
Мутри депутати има не само в България.. не знам кой ви е излъгал. По цял свят управляващите са мафия и опасни престъпници.
10
7
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 месеца
Не мога да ги мисля малтийците. като си нямат турчеещи се роми така ще лъде.
Виж при нас е друго ... Хващат едно турчеещо се мангалоторбашче надрусват го като животно с подходящия свръх модерен наркотик и ... после го насъскват срещу неудобната журналистка като питбул.
Чиста работа !
В Малта бомби-момби ... Излишен шум.
У нас .. всичко е точно.
Мангалоторбаша не помни какво е правил .. Не помни с кого е бил ...
Той още не знае на кой свят се намира. Скоро ще му просветне, ама късно ...
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брадъре, не е ли престъпно от ваша страна да вкарвате чисти психопати като Кулагин в предаването си?
8
8
 
2
 
! Отговори
Евро очила преди 5 месеца
ДО 7- k


Другарю k ,щом приемат бежанци те са демократи бре . А това за изнасилване,обири ,убийстава са пропаганда на противници в евроатлантизма и глобализма. Бежанеца не насилва, той люби и помага за подобряване на генофонда . Всички се радваме на бежанците и ги посрещаме с мечета и цветя . Же суй европейн .Да живее Меркел, да живее Макрон.Да живее МеКрон.

В Демокрацията УБИЙСТВА ,БОМБИ,ПРЕСТЪПНОСТ НЯМА ! Попитайте всеки политик демократ!
7
1
 
20
 
! Отговори
шматка преди 5 месеца
Разкриваемоста на поръчковите убииства в световен мащаб е 0,01%.
Няма как
Физическия убиец няма нищо общо с жертвата а поръчителите имат алиби.
Ходи ги хвани
6
3
 
16
 
! Отговори
k преди 5 месеца
До Евро очила

"Малта е 15-тата най-развита демокрация в света"

Малта от 2016 се превърна в център за транспортиране на "бежанци"
В момента в Малта е страшно !!! Там има поне 100 000 от гостите на баба ти Меркел и в *** на най-добрите традицци специфични за културата им, изнасилват и грабят на поразия и влатите се правят че нищо не става - точно като в западна европа и в Англия
5
5
 
6
 
! Отговори
Евро очила преди 5 месеца
Аааа другари демократи моля , моля Малта е 15-тата най-развита демокрация в света .ТАМ БОМБИ НЕ ГЪРМЯТ! Тази госпожа ще да е работила са лошия Путин и се е самовзривила за да злепостави ДЕМОКРАЦИЯТА! Тука се говори лошо за демокрацията
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До османка

"Осман" всъщност не е Осман, а е обикновен провокатор.
Сигурно има и някакъв чин.
3
11
 
3
 
! Отговори
Осман преди 5 месеца
И кой е автор на публикацията? *** Василева. Даже името й цензурирано. ***, размишлявай за Виктория не за Малта.
2
12
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 месеца
Хайде вие бългapaците не се правете на загрижени за Малта а вижте своя двор.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не убива с бомби по битови причини. Мафията най-вероятно е замесена. Не ми е известно какво е разследвала и публикувала блогърката, но категорично е убита по поръчка. В сравнение с нейният случай при нас имаше мълниеносна реакция по всички фронтове, което си е похвално.