Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност!

Откакта сме в ЕС сме първенци в класацията по мизерия
Обновена: 17 окт 2018 06:45 | 16 окт 2018 20:12, Екип на Dnes.bg
101
Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност!
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да са най-бедните европейци, сочи проучване на статистическата агенция на ЕС Евростат.

2 767 000 българи са на ръба, което е 38,9 процента от населението. Това прави българите най-бедни в ЕС за 11-а година, като откак са членове на Съюза те никога на са изпускали първото място в класацията по мизерия.

Всеки трети българин изпитва затруднения да си плаща сметките, да се отоплява или да пътува през отпуската си поне за седмица годишно. По този показател ние сме отново “първенци” с 30% от гражданите, страдащи от сериозни материални проблеми. В следващите - Гърция (21,2%) и Румъния (19,7%) един от петима има тежки затруднения. На другия край са шведите, където само 1% не могат да вържат двата края, чехите и австрийците - 3,7%.

Още по темата

Евростат ни слага на една маса с румънците по размер на доходите. 23,6% от северните ни съседи срещу 23,4 на сто от българите получават по-малко доходи от националната черта на бедност. Това са най-високите нива на оскъдица в ЕС. Един от петима е под чертата в Прибалтика, Испания, Италия и Гърция. Затова пък по-малко от 1 от 10 чехи получава под прага на бедност. Подобно е положението и в във Финландия, Дания и Словакия, където и минималните доходи са над чертата преживяването за преобладаващата част от населението.

Евростат обаче отчита, че броят на бедните българи намалява в сравнение с 2008 г, когато те са били над 3,4 млн или 44% от жителите между 0 и 59 г.

Тенденцията е низходяща и в останалата част от ЕС, където в момента 113 милиона души са в риск от бедност или 22,5% от европейското население. Това означава, че или доходите им са под чертата на бедност, изпитват тежки материални затруднения или не могат да си намерят работа.

За първи път от началото на икономическата криза броят на хората в риск от бедност в Европа намалява, но нивата все още са по-високи от тези преди 2008г, изчислява Евростат.

Изненадващо най-малко бедни има в Чехия - 12,2%. Прага държи палмата в ЕС за най-ниска безработица - под 5%. Следват Финландия (15,7%), Словакия (16,3%). Бедността засяга по-малко от един от петима жители още в Холандия, Словения, Франция и Дания.

Статистическата агенция на ЕС отчита най-бърз спад на бедността през последното десетилетие в Полша, Румъния и Латвия. България се нарежда веднага след тях с намаляване на хората, живеещи в лишения с 5,9 пункта. В същото време през последните 10 г най-много се е увиличил процентът на бедните в Гърция, Италия, Испания, Холандия и Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
32
 
! Отговори
уви преди 5 години
това не може да се каже за ромите , които хем не работят ,хем помощи взимат, де социални ,де за нещо друго , вместо тези пари да отиват при наистина бедните хорица , които и за хляб нямат ... ако им спрат помощите на ромите , те ще потърсят спасение извън България и така по-бързо и лесно ще се изселят от тука . Само така можем да се изчистим от тях . Държавата ще просперира , без тях , ще останат само данакопладците и тези , които наистина си плащат сметките
58
0
 
31
 
! Отговори
USA преди 5 години
То една линия на бедност. Стъкмистика. И как ни слагат до Румънците. Двойно по- големи доходи. Ами Гърците. Статия за лековерни
57
1
 
22
 
! Отговори
споко преди 5 години
няма се плашите, Бойко-Батмана ще ви направи едни он най-богатите...в Азия! хахаха, само още 3 мандата му трябват.
56
1
 
39
 
! Отговори
Ямбулл е града преди 5 години
Незнам как е в другите градове ,но в Ямбол ако взимате над 1000лв. чисто се водите много заможен..Съседите ви гледат на криво,може да ви надраскат новата 15год.за 4-5 хилки кола,а ако имате пълна количка на кауфланда ви гледат все едно те ще ви плащат сметката..А ако случайно решите да правите ремонт на 40г си панел всеки от входа завижда и се чуди от къде сте взели толкова много пари за ремонт!!
55
5
 
21
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Като махна малoyмните текезезесари с бананите и тоалетната хартия ... кои остават ?ПатрЕотите - с "България е рай"?Малък ... изчезващ ... текезесарски... тъn...и болезнено *** народ.Ти го кръщаваш - той nърди !За вече 30 години Словакия и Чехия - се наредиха до европейските държави ... ние?Ми ние сме си все същите ceлски чукундури въздишащи по правешкия овчар ... роби на червендалестите му другари.Малко ви е - може и още!
54
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Корни да каже, че като изберем БСП и заплатите ще станат като в Германия и в САЩ?Даже сина си изпрати да учи в САЩ!
53
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Цецо да ни каже как всичко е под контрол, има стабилност и воля за това-онова?Даже тъща му е богата и щедра! И после пак гласувайте за "безалтернативните"! Или пък оставете "електората" да ви ги избере!
52
3
 
21
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Важното е, че има банани!
51
20
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ако искате да работите, за да станете по-добхри работници, никога няма да бъдете бедни!!!Първо се научете да се борите и най-накрая трябва да мислете за пари!!!Те са на последно място, и ше дойдат съвсем нормално при вас, като триумф за усилията които ще положите през годините и опита, който ще натрупате!!!И запомнете, не губете човешкия си облик, не прецаквайте колегите и не правете мръсотии, защото всеки ще си плати!!!Агент Арън Молфийс!ЦРУ!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
пепи преди 5 години
Коя Европа ????
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ защо се казва ГЕРБ (Граждани за Европейско Развитие на България) ? Те са чисти национални предатели и не искат никакво европейско развитие за България, защото европейско развитие означава просперитет, а не ГЕНОЦИД.Трябва да се казва Граждани за Еврейско Развитие на България.Нетаняху затова прегръща нашия така горещо.Ясно е и тези магистрали за кого ги строят.Явно като си отидем ние българите, тук ще дойдат евреите. Няма друго обяснение на случващото се.Така е, ама умело го прикриват.
48
0
 
25
 
! Отговори
Гладен гражданин преди 5 години
Сомалийци само могат да се учат от *** как се прави
47
0
 
16
 
! Отговори
Гладен гражданин преди 5 години
Сомалийци само могат да се учат от *** как се прави
46
5
 
16
 
! Отговори
ай чао преди 5 години
Апа има един много беден министър Нено Д ли беше Ненко ли -човек без автобиография лично спуснат от дедко Сорко за да слухти в полза за държавата на Хилъри същите са Биков,Цвъ и Тонито-червея!Разбрахте ли колко сме корумпирани!?
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наздраве събев купона в драката да идваме и ние
44
2
 
11
 
! Отговори
Цвако преди 5 години
Това е хибридка на Нинова, държавата е стабилна, раждаемостта се увеличава, младите се завръщат.
43
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувате ли бе, герберски ***?Не Нинова, не БСП, Европа ви го казва и ви го повтаря непрекъснато. Докарахте българския народ до просешка тояга и искате още да смучете.
42
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и пак да гласувате и пак си изберете ГЕРБ, защото явно ви харесва, щом трети път тиквата е министър
41
5
 
19
 
! Отговори
тихооо това е тайна преди 5 години
Мизерията е тотална една такава корумпирана затова Волен напуска коалиция ОПГ и правителството пада до дни!
40
9
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Доказано е ,че бедния човек е комплексиран!!!Комплексите водят до агресия!!!Агресията е предпоставка, за нетолерантно поведение и катастрофи по пътищата!Комплексите водят до затваряне в собствения свят и несъпричастност към съдбата и проблемите на другите хора!Селяни прости , вие сте валат!Агент Стийв Лорийн!ЦРУ!!!