Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност!

Откакта сме в ЕС сме първенци в класацията по мизерия
Обновена: 17 окт 2018 06:45 | 16 окт 2018 20:12, Екип на Dnes.bg
101
Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност!
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да са най-бедните европейци, сочи проучване на статистическата агенция на ЕС Евростат.

2 767 000 българи са на ръба, което е 38,9 процента от населението. Това прави българите най-бедни в ЕС за 11-а година, като откак са членове на Съюза те никога на са изпускали първото място в класацията по мизерия.

Всеки трети българин изпитва затруднения да си плаща сметките, да се отоплява или да пътува през отпуската си поне за седмица годишно. По този показател ние сме отново “първенци” с 30% от гражданите, страдащи от сериозни материални проблеми. В следващите - Гърция (21,2%) и Румъния (19,7%) един от петима има тежки затруднения. На другия край са шведите, където само 1% не могат да вържат двата края, чехите и австрийците - 3,7%.

Още по темата

Евростат ни слага на една маса с румънците по размер на доходите. 23,6% от северните ни съседи срещу 23,4 на сто от българите получават по-малко доходи от националната черта на бедност. Това са най-високите нива на оскъдица в ЕС. Един от петима е под чертата в Прибалтика, Испания, Италия и Гърция. Затова пък по-малко от 1 от 10 чехи получава под прага на бедност. Подобно е положението и в във Финландия, Дания и Словакия, където и минималните доходи са над чертата преживяването за преобладаващата част от населението.

Евростат обаче отчита, че броят на бедните българи намалява в сравнение с 2008 г, когато те са били над 3,4 млн или 44% от жителите между 0 и 59 г.

Тенденцията е низходяща и в останалата част от ЕС, където в момента 113 милиона души са в риск от бедност или 22,5% от европейското население. Това означава, че или доходите им са под чертата на бедност, изпитват тежки материални затруднения или не могат да си намерят работа.

За първи път от началото на икономическата криза броят на хората в риск от бедност в Европа намалява, но нивата все още са по-високи от тези преди 2008г, изчислява Евростат.

Изненадващо най-малко бедни има в Чехия - 12,2%. Прага държи палмата в ЕС за най-ниска безработица - под 5%. Следват Финландия (15,7%), Словакия (16,3%). Бедността засяга по-малко от един от петима жители още в Холандия, Словения, Франция и Дания.

Статистическата агенция на ЕС отчита най-бърз спад на бедността през последното десетилетие в Полша, Румъния и Латвия. България се нарежда веднага след тях с намаляване на хората, живеещи в лишения с 5,9 пункта. В същото време през последните 10 г най-много се е увиличил процентът на бедните в Гърция, Италия, Испания, Холандия и Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
24
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Бг няма как да се управи с такова мислене като 8 номер. Те му казват че е беден и яде най некачествената и скъпа храна.Той вика ваще домати са гунени.Гумена ти е главата брат!!!
38
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една четвърт??????Абе, то само като вземеш пенсионерите в Бг и половината население ще се окаже под чертата на бедноста!А, сега към тях прибавете и тази "една четвърт" и ще се окаже, че почти три четвърти живеят в бедност и нищета!Ама, това не го казвайте на бат Бойко, че ще нараните крайно чувствителната му натура - ще го хване разстройството!!!!
37
15
 
15
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Защо, по време на соца да не би да сте били на предпоследно място???Ами пак си бяхте бедняци, но с голямо самочувствие!!!Агент Гаред Стоун!ЦРУ!!!
36
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не стачкувате, стойте си с африкански заплати.
35
10
 
9
 
! Отговори
Му 34 преди 5 години
Това не е вярно. Българите сме богати защото от 20 години еврото не е мръднало и си е все лев и 95 ст.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Новина ли е ,или е ....Старина ?:)
33
0
 
11
 
! Отговори
любо преди 5 години
Е и ?????
32
16
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Казах ви да работите качествено селяни прости!!!който работи качествено, никога няма да бъде беден и да живее на ръба!!!Защото ще знае цената на труда, и ще знае да си продава труда подобаващо, и никога няма да допусне някой селски работодател , да се гаври с труда му!!!Добър вече селяни прости!!!Агент Фил Макбрайд!ЦРУ!!!
31
4
 
28
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
1.8 млн българи взимат около 6500лв. на година !!! разделете го на 12 и ще разберете как се живее с 560лв. на месец!!
30
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През .. какво смята Европата.Осигурих си дървета за зимата. Заложих виното, сварих ракията, прасенцата на коледа, трушийката идната седмица. Лютеницата, камбите, всичко е натурално. Сина помага ама и неговото семейство, ще яде истинска храна.И европейци съм посрещал. Ядат и пият като за световно и зер гут, та зер гут.А като ги питам каво правят техните родители в градините си, цветя садяли. Ами да си ядат фловерите.Не ща им богатството. Кой им го дал, той им го и взема.
29
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааааа това не е вярно!!Лъжат ни! Бойко каза че всичко цъвти в България, народа е щастлив и доволен и затова го избираме редовно! Не е виновен ЕС, виновни сме си ние че избираме разбойници да ни управляват!А те грабят от всякъде: от Европа, от болницата. от пътища, от образование, от пенсии и т н. А ние търпим и избираме!
28
5
 
33
 
! Отговори
Андрешко преди 5 години
И за да изкарам мизерният си доход, се налага да работя по 10 часа 6 дни седмично на клетите работотдатели, горките. И хвала им, че ми дават заплата, защото реално требва аз да им плащам, че са ми дали работа.Ахерим, машалах ефенди!ЗАКРИВАЙ!
27
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро обиколих Румъния, Украйна ( Одеса), Приднестровието, Кишинев. С никой не може да се сравнявате само някое друго украинско село може би, навсякъде има ред и хората не са злобни като в България.
26
2
 
37
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност..... а нашите политици сметнаха че трябва да внасят работници , а не да вдигат заплатите ....
25
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвъки , с парите на данъкоплатците ли събираш 22 % за Собственика на ГЕРБ ???!!!
24
2
 
29
 
! Отговори
Шнорхел преди 5 години
Европа хубаво смята ама да вземе и да сметне колко крадът срещу жълтите павета...
23
3
 
32
 
! Отговори
V преди 5 години
А защо Хърватска която е десет години след нас в ЕС е преди нас във всички класации? И кои управляваха въпросните десет години за да ги сменим?А ако утре Македония и Албания влязат в ЕС и те ли ще са преди нас във всички класации и пак ли няма да има виновни? А като има такава голяма безработица в Гърция и Италия ,а бг доходите летят към небето като Гагарин къде са гръцките гастарбайтери в България ???Нали тука парите в айти сектора се берат от дърветата както в Гърция портокалите ???
22
8
 
17
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Най-бедните души са и най-бедни и най-големите мизерници!!!Доказано е , че селяните прости са с най-бедни души!!!Агент Дейвид Джеймс!
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък за сметка на това цените са ни най-високи в ЕС.Това е територия, а не държава, и опитите ви да ни убедите в противното са жалки и нелепи.ЗАКРИВАЙ!
20
10
 
17
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 5 години
ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА ????? ТОВА ЛИ Е ЕС ???????