Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност!

Откакта сме в ЕС сме първенци в класацията по мизерия
Обновена: 17 окт 2018 06:45 | 16 окт 2018 20:12, Екип на Dnes.bg
101
Eвропа сметна: ¼ от българите с доходи под линията на бедност!
Снимка: Dnes.bg

Българите продължават да са най-бедните европейци, сочи проучване на статистическата агенция на ЕС Евростат.

2 767 000 българи са на ръба, което е 38,9 процента от населението. Това прави българите най-бедни в ЕС за 11-а година, като откак са членове на Съюза те никога на са изпускали първото място в класацията по мизерия.

Всеки трети българин изпитва затруднения да си плаща сметките, да се отоплява или да пътува през отпуската си поне за седмица годишно. По този показател ние сме отново “първенци” с 30% от гражданите, страдащи от сериозни материални проблеми. В следващите - Гърция (21,2%) и Румъния (19,7%) един от петима има тежки затруднения. На другия край са шведите, където само 1% не могат да вържат двата края, чехите и австрийците - 3,7%.

Още по темата

Евростат ни слага на една маса с румънците по размер на доходите. 23,6% от северните ни съседи срещу 23,4 на сто от българите получават по-малко доходи от националната черта на бедност. Това са най-високите нива на оскъдица в ЕС. Един от петима е под чертата в Прибалтика, Испания, Италия и Гърция. Затова пък по-малко от 1 от 10 чехи получава под прага на бедност. Подобно е положението и в във Финландия, Дания и Словакия, където и минималните доходи са над чертата преживяването за преобладаващата част от населението.

Евростат обаче отчита, че броят на бедните българи намалява в сравнение с 2008 г, когато те са били над 3,4 млн или 44% от жителите между 0 и 59 г.

Тенденцията е низходяща и в останалата част от ЕС, където в момента 113 милиона души са в риск от бедност или 22,5% от европейското население. Това означава, че или доходите им са под чертата на бедност, изпитват тежки материални затруднения или не могат да си намерят работа.

За първи път от началото на икономическата криза броят на хората в риск от бедност в Европа намалява, но нивата все още са по-високи от тези преди 2008г, изчислява Евростат.

Изненадващо най-малко бедни има в Чехия - 12,2%. Прага държи палмата в ЕС за най-ниска безработица - под 5%. Следват Финландия (15,7%), Словакия (16,3%). Бедността засяга по-малко от един от петима жители още в Холандия, Словения, Франция и Дания.

Статистическата агенция на ЕС отчита най-бърз спад на бедността през последното десетилетие в Полша, Румъния и Латвия. България се нарежда веднага след тях с намаляване на хората, живеещи в лишения с 5,9 пункта. В същото време през последните 10 г най-много се е увиличил процентът на бедните в Гърция, Италия, Испания, Холандия и Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
7
 
! Отговори
Пилзен преди 5 години
Чудо голямо - все някой трябва да е най-беден. Как обаче чехите се оказаха с най-малко бедни - ето това ми е по-интересно
78
0
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Нищо чудно няма. България влезе като най-бедната страна година преди началото на икономическата криза и затова нямаше кой да й помага особено. След това обрасна с корупция и чуждите инвестиции се изпариха. За съжаление, българите са обречени да останат първи по мизерия, освен ако не бликне фонтан от нефт в Пловдив, да речем
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да станеме безкешово общество, така ще се вижда къде точно отива всеки лев. Може да сме по-добре от 2008-***, ама скоро идва криза и да не станеме по-зле от тогава.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико недоразумение г.рберашко ти си срам и позор пред света !!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво са тези данни на Евростат, след като на управляващите не им пука за бедността?
74
0
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Спокойно сега с новите данъци, такси и нови цени на всичко ще станат две трети!!!
73
0
 
26
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Ситуацията у нас е много по-зле , отколкото е писано с изнесените данни.Бедността е поне 10% по-голяма.Нереална статистика.
72
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конграчулейшън Борисов! Ти успя!!!А и прави ли ви впечатление още нещо? Във всяка страна има бедни, обаче при нас има много работещи бедни. Едно е да си беден защото не работиш, друго е, хем да работиш, хем да не можеш да си плащаш сметките. Е, това последното вече е престъпление! Да не говорим, че маса народ на социала взимат повече от работещите. И после защо да работят?
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е фалшива новина
70
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проучването е базирано на официалните статистики. Тоест, заплатите в плик не са тука. Не ми се оплаквайте- имате по 3 бракми в гаражите, радвате се как ви осигуряват на минимална заплата, а взимате в пъти повече (без да осъзнавате, че прецаквате само себе си по този начин). От 2019та какво виждаме? Честните хора, деклариращи всичко до стотинка и работещи в междурнародни компании, с високи заплати (над 3000лв., 100к+ човека) ще изхранват заплатите в пликове.
69
3
 
5
 
! Отговори
#ГеПиГейт преди 5 години
Стига бе!? Сериозно ли?
68
3
 
11
 
! Отговори
12122 преди 5 години
"като ОТКАК са членове на Съюза" хахаха. Неграмотно племе!!!
67
1
 
9
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
Едно врем колко пъти мина номера, приказката с това как трябва да подтиснем човешкия си гняв да не се "излагаме" като бием юмруци, палим институции, да не нарушаваме правилата когато на нас са ни нарушили живота.. това беше когато хората имаха потенциал за такива неща. Тъпо е и леко забавно как такъв злобен и войнствен народ като Българския се връзва на тея гълъбарски послания които в Европа не минават. Войник без мозък.. същото като интелектуалец без топкитова беше когато хората имаха някаква
66
1
 
25
 
! Отговори
робите на колене преди 5 години
Най-ме очудва това ,че всичко се приема безропотно ,като че ли е безалтернативно --край това е--трябва всичко да се вдига без заплатите и това е ! Ние сме прави ,ние правим всичко за хората ,другите лъжат..Вижда се че 10г нещата вървят към много богати и 60-70 % -- кой от кого по-беден , а м /у тези 60- 70 % има едно 30 % които са в окаяно положение и те ще бъдат довършени заедно с по-голямата част от другите с платено здравеопазване.. което ще е по-лошо от сегашното, но ще е платено .
65
1
 
27
 
! Отговори
Bill C преди 5 години
Лежи и народе и мълчи с наведена глава, той ББ ще ни довърши.
64
1
 
27
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Е ЗАЩО ТАКА? СПОРЕД ДИКТАТОРА БОРИСОВ СМЕ БОГАТИ ЩОМ ХОДИМЕ НА ПОЧИВКИ И СЕ ХРАНИМ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ДЕН. НЕ ВИЕ СРАМ, НАГЪЛ НАРОД.
63
3
 
17
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
с 6K лв. може да те съжаляваме, как да ти кажа но зимаш парите на един чистач в сградата в която работя, и то с нищоправене за разлика от тебТук минималната заплата е $2800. Дори начинещи студенти тук едва ли някога ще стигнеш по заплащане. За хора с професия кат мен и доказан опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 6к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само броят на пенсионерите е повече от 1/4 от населението, а работещите бедни с децата им са половината население, като прибавим и бедните от контингента, неработещи заради "културните им особености", излизат 20% максимум са над линията на бедност в страната. Който може се измъква с всички средства от рая на бедните - България.
61
0
 
33
 
! Отговори
робите на колене преди 5 години
До сега голямата инфлация дето се задава още не е ударила овчото стадо ,тепърва стадото ще разбере каква е разликата м/у народ който се бори за правата си и овче стадо каквото сме ние ! И ще кажа --малко ни е ,преклонена глава сабя не е сече ! Стойте в къщите си и гледайте студените кюмбета --100 лв кубик дърва.. младите са на ток ,ама ще трябва да помагат на родителите си да не измрът от студ , трябват и лекарства -- да .А в семейства с 1 -2 деца и един работещ за 1000 лв ще е истинско бедс
60
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами като за 2 години вдигнаха цените на ток, нода, парно и храна с 100%, как няма да са най бедни българите? Къде другади има такава жестока инфлация за последните 2 години?И това хич не са външни фактори! Умишлено се прави от цялата политическа мафия, които иначе за пред офцете го играят на добрите и лошите, патриотите и джендърите, русофилите и русофобите и т.н...