Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: ЕСтрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чете коментарите човек и се чуди,за ЕС ли става дума ,или за пореден вой срещу Русия!Да,Русия ни е много виновна - просто не трябваше да я има Освободителната война и нямаше да има въобще държава България,а вилает в Новоосмания,като при кюрдите!И вместо да има неблагодарна българска ***,щеше да има процъфтяващ вилает ,с "народ",добре изучил новомайчиния си турски език и Корана!!!И никой нямаше да лае срещу Русия,а да хвали султан Ердоган!!!Това заслужаваме ние,неблагодарното племе!!!
197
4
 
3
 
! Отговори
я па тия преди 5 години
полуруснаците да си взимат майките рускини и да си отиват там откъдето са избягали
196
4
 
4
 
! Отговори
боа преди 5 години
докато москва ни командваше,комунистите бяха доволни и не пишеха нищо за това,а сега само *** ,че америка и ЕС ни командват.по-добре те отколкото дивите азиатци.и запомнете-историята върви напред,никога не се връща назад.
195
2
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 5 години
Dori rezultatite na porednoto manipulirano prouchvane ne uspqhte da predstavite korektno igramotno.
194
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
До Гробокопач 199 Абе Гробокопач , що не вземеш да се самозакопаеш?Не ти ли минава през ум?
193
1
 
8
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Един, единствения начин тук да има правосъдие е три пъти по-силно влияние на ЕС в нашите ширини!
192
13
 
11
 
! Отговори
АГ.Медиана преди 5 години
Мисля че трябва да се проведе един истински референдум за излизане от НАТО и ЕС! Няма нужда от спекулации и популизъм! Резултатите сами ще покажат иска ли българина НАТО и ЕС или не! Ама май не им стиска на управляващите да го организират, че то не им изнася резултата който ще получат а той е слаб 2!
191
4
 
8
 
! Отговори
До 208 преди 5 години
До ГробокопачБе леле-леле да не е довод, ама Леле-Мале си е довод и то голям! Та ако не беше ЕС тия сегашните дето ни ОПРЯВЯТ ЕЖЕДНЕВНО, от де мислиш щяха да КРАДЪТ!? Аз ше ти кажа от нашите данъци! А те не са кой знае колко големи! Та за нас нямаше да остава НИЩО! Та да е жив и здрав ЕС, че инак може а ти се наложи да работиш АНГАРА, за кабинета и парламента! Само и само да изплащаш яхти манекенки и прочие, на оправниците ни! И тогава ше има Леле-Мале! Та така!
190
11
 
12
 
! Отговори
Пецката преди 5 години
Доста задръстeняци има измежду нас. Пречил им ЕС... Леле-леле...
189
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
"..58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела."Какво лицемерие! Германия ги поска, за да си реши проблема с работната ръка, а сега иска да ни трупоса онези от тях, които за нищо не стават. Ето против това са българите! Ние такива "индианци" си имаме много!
188
8
 
7
 
! Отговори
опааа преди 5 години
Факт "социолозите" Тренд които са на хранилка към "америка за Българи"я ни разказват весели приказчици от хиляда и една нощ. :)
187
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименпри огромната инфлация в последните месециколко е огромна бе бастyн червен? 1% 2% ?
186
8
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Гробокопач ... Бяга от кинефа който остана след съвеЦкото господство, но никой неще да ходи в Сибир, а гробари като тебе искат да ни го довелекат пак тука ... !!!
185
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт: Мислите на българина са как да изкара месеца с 400 евро заплата при огромната инфлация в последните месеци, а за Европата му е през онази работа!!!
184
16
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Това е положението другари и товарищи, Българинът си иска Европата, а рушофилът си иска Сибир ... !!!
183
10
 
18
 
! Отговори
реалист преди 5 години
помня как долърт бе 3000лв, минута разговор 5 лв, дори и законови ограничения нямаше над мафиотите които ни управляват---добре , че е ЕС. И да, без ЕС - Европа е само Албания,Турция и СССР/ доколкото тази азиакска губерния е в Европа/. Който е за Туция и СССР е против ЕС.
182
13
 
18
 
! Отговори
Някакъв европеец преди 5 години
Масово се внушава че Европа, това е ЕС и без ЕС няма Европа. Ето и тук се започва че българина иска Европа (което е правилно) и веднага ни се внушава че видите ли, българите одобряват ЕС. За сведение: ЕС означава просто Европейски Съюз. А Европа е нещо много повече, и нещо съвсем друго. Да, българите одобряват Европа, и искат да се разбере че България също е част от Европа. Но това не значи че искаме така наречения ЕС да остане в сегашния му вид. Защото всички виждат какво причини той на Европа.
181
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обезвредена е бомба пред дома на Сорос в САЩ. Аааха аа, скоро ще го изпратят в отвъдното заедно с цялата му рода
180
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 199 ПотакЕй ! Рано днес си се надрусал бе ! Няма ли да ходиш на работа или драскането тука ти е работата ?
179
13
 
6
 
! Отговори
Потак преди 5 години
Хайде да излезем пък да видим какво се случва. Нека им се сбъдне мокрия сън на всички русофили. Да ни опънат олигарсите и мафиотите ама така яко като за последно да ни пояздят, че бъбрек не ами червата да си продадем на завод за луканки. Четете малко, мишки заспали ама не само олигофренската фашистка бг медия. Четете малко какво пишат доверените преси.