България дала подслон на 11000 чужденци през 2017-а

Право на престой у нас са получили турци, руснаци и украинци
25 окт 2018 19:20, Екип на Dnes.bg
16
България дала подслон на 11000 чужденци през 2017-а
Снимка: архив, Булфото

България е издала разрешителни за престой на 10 958 чужди граждани през миналата година. Това сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат.

4060 от тях са турски граждани, 2137 руски, а 1115 са украинците. Всички те са новодошли и за тях разрешителното е първото, което получават от България. Гражданите на тези три държави съставляват най-големия брой новопристигнали законно чужденци у нас през 2017 г.

Най-голям брой от издадените от България разрешителни са в графата “други причини” (39%), зад които според Евростат се крият хуманитарни причини и предоставен бежански статут. 33 на сто от легализираните са за събиране на семейства. 1822-ма души (17%) са дошли, за да работят, а 1267 (12%) като студенти.

След като миналата година ЕС свали визите за украинци, над 662 000 души са получили право на законен престой в ЕС, като те водят и сред нациите с издадени работни визи. Според Евростат най-много украинци идват в Европа да работят, основно в Полша. Сред китайците има най-много студенти, а основният мотив за мароканците е събирането на семейства за вече установили се главно в Западна Европа техни роднини.

През 2017 г. новопристигналите легално чужденци в Европейския съюз са 3 136 141 души. В бройката не са включени нелегалните имигранти, но влизат лицата, на които е предоставена закрила като бежанци.

Водещата причина за легална миграция е намирането на работа (32%), следвана от семейни причини (26%). Всеки четвърти е получил убежище или хуманитарен статут.

Над 1 млн. души са дошли с работни визи, над 800 хил. като членове на семейства и над половин милион, за да следват в европейски университети, посочва Евростат, като тенденцията е възходяща и в трите направления.

Близо 88 на сто от разрешителните в Полша са за хора, които са дошли да работят в страната, което я прави лидер по издадени работни визи в ЕС.

Разрешителните за работа в Полша са 597 000 срещу 10 пъти по-малко в Германия (51 хил). Втората най-предпочитана от чужденците за работа държава в ЕС е Великобритания. Обединеното кралство води по брой на чуждестранните семейства, а Германия - при събиранията на семейства.

След украинците най-голямата група ново узаконени мигранти са сирийците - над 200 000, следвани от китайците, индийците, американците и мароканците. Евростат посочва, че докато украинците се стичат към Полша, сирийците и афганистанците са най-много в Германия, а индийците, китайците и американците - във Великобритания. Испания е най-притегателна за мароканците.

През 2017 г. издадените от Полша разрешителни за престой надвишават чужденците, приети от Германия. 683 000 души са пристигнали легално в Полша срещу 535 000 в Германия. Следват ги 517 000 във Великобритания, 250 000 във Франция и 231 000 в Испания.

На глава от населението приливът на законни мигранти е най-висок в Малта и Кипър, следвани от Полша, Швеция и Люксембург.

 Интересът към България е сред ниските в ЕС. По-малко легални чужденци са приели само прибалтийските републики, Хърватия и Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
,.,.,. преди 5 години
Турски граждани изобщо не трябва да се приемат в България.А и тези с двойното българо-турско гражданство е крайно време да се ориентират само с едно-на юг от нас.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринПоследните месеци станаха няколко взрива на банкомати. Все молдовци. Та имай едно наум кого приемаш.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпъдихте си народа,а сега приемате чужди!СРАМ!
11
3
 
3
 
! Отговори
Друг преди 5 години
У- краинците са отворили шлюхопровода!! Поколението след 1989..да питат по знаещите какъв провод е това
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига лъгахте бе под други причини никакви бежаци не се крият а бягащи от фашистките режими в Турция и Украйна умишлено не казах руснаци защото те са от традиционните емигранти и количеството им винаги се е въртяло около тези цифри.
9
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бих приел украйнци, молдовци, арменци, грузинци и беларуси на драго сърце, обща религия и близки народи, но останалите защо???
8
8
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
От Украйна идват най-вече крадци, разбивачи на банкомати, фалшификатори и някой друг турист. Какво е за предпочитание - бели бандити или черни туристи ?
7
11
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
няма как да сме като другите славянски народи , понеже не сме славянски народ.да забелязваш някакви външни разлики между примерно един висок рус синеоок поляк и съответно нашите мургавеещи трътлести сънародници ?генетично сме далеч по-близо до турците и затова ня тях им харесва тук
6
8
 
11
 
! Отговори
M XXVI преди 5 години
Ба,хти никога няма да можем да бъдем, като другите славянски страни, бели и горди.... Руснци и украинци да идват ОК, но турци братче......
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11000 - това число скоро ще стигне разждаемостта .Но освен част от турците , другите не ги виждам да се задържат дълго в задунайската губернийка .
4
4
 
9
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Полша - единствената държава с икономически растеж по време на финансовата криза, води с вноса на работна ръка в ЕС. Нямат спиране
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 1 Къде видя цифри бе смотльо говоря за понятия като подслон и престой чети поне преди да пишеш глупости
2
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Кои точно цифри не се вярват на предубедената ти кратуна?
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде драскачите оправете си понятията на мен поне ми се струва, че между подслон и престой има малка разлика иначе не е лошо, че поне около половината са бели хора.