"Девин" си връща европейската търговска марка

Съдът на ЕС нареди отмяна на отказаната регистрация на водите
25 окт 2018 21:52, Екип на Dnes.bg
8
"Девин" си връща европейската търговска марка
Снимка: архив, Булфото

Европейският съд в Люксембург нареди на Европейската служба за интелектуална собственост (EUIPO) да върне регистрацията на компанията за безалкохолни напитки "Девин".

Магистратите на ЕС се произнесоха по спора за името между хасковската търговска палата и производителя на води, в който бе включена и европейската агенция за марките и дизайна.

Според хасковската палата водите на "Девин" не се наливат на територията на града, а от място извън пределите му. Въпреки това, като заема името, компанията пречи на усилията на града да се развива като международен балнеоложки и туристически център. По-специално се твърди, че съвпадението на имената на града и водата обърква и отблъсква туристите от Гърция и Румъния.

Въз основа на хасковската жалба в края на 2016 г. службата за интелектуална собственост на ЕС, базирана в испанския град Аликанте, отнема регистрацията на търговската марка, с която тя може да продава продукцията си на територията на Съюза. Същата служба е регистрирала водите "Девин" 5 г. по-рано.

Сега магистратите на ЕС отменят решението на европейската агенция за търговските марки. Според тях името на град Девин може да бъде не само регистрирано като марка минерална вода, но и да се използва от други компании и лица, които имат основание за това.

Магистратите са убедени, че поради присъствието на компанията на пазара от години българите вече правят разлика между минералните бутилки и град Девин.

За чужденците съдиите отсъждат, че макар Девин да прави туристическа реклама в чужбина, едва средният грък или румънец знае за родопския град.

"Съсредоточавайки се неправилно върху чуждестранните туристи, по-специално гръцки или румънски, които посещават България или Девин, EUIPO не е отчела съвкупността от съответните потребители, която се състои от средния потребител от Съюза, по-специално от посочените държави членки", се казва в публикуваното днес в Люксембург съдебно решение.

Според магистратите на ЕС "EUIPO не е доказала, че средният потребител от Съюза, в частност гръцкият или румънският, разпознава в достатъчна степен град Девин. Частта от потребителите на Съюза, които познават град Девин, трябва да се счита за незначителна."

Европейският съд заключава, че службата за марките на ЕС "е допуснала грешка в преценката, като е заключила, че оспорваната марка е описателна за географски произход, що се отнася до средния потребител от съседни на България страни, а именно Гърция и Румъния, както и от всички останали държави — членки на Съюза".

Сега европейската агенция трябва да възстанови правата на "Девин" като търговска марка, регистрирана за продажби на територията на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТака звучи. Но за да съдим по реалистичен начин, трябва да имаме достъп до оргигиналните постановления от институциите.
7
1
 
5
 
! Отговори
Типично преди 5 години
Българи си правят мръсотии с помощта на евроинституциите
6
3
 
4
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Преди години, когато военните от САЩ проучваха условията за живот на своите войници в съвместната ни база у нас, изпратиха минерални води, произвеждани у нас за изследвания в САЩ, под контрола на FDA. Одобриха единствено Девин.Не използвайте непрекъснато само една марка вода.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не съм юрист, но от мотивацията на съдебното решение, разбирам че понеже Девин било малко и неизвестно населено място, следва че то няма права над собственото си име.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НиШо не разбрах. Обяснете го малко по-просто.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха.. ха.. хасковски ***, водата е в пределите на града , да не става въпрос за втория извор май май, няма никакви мини наоколо изтърсако, едвали си ходил някога там . Тази държава е пълен смЕх.. , аз лично съм пълнил пробите за патента от фрезениус Дойчланд преди 20 години , единствена за износ извън граница тогава ,града си е хубав, водата най-качествена от всички в БГ , природата непокътната, а изворната вода е незаменима.. . Радвай се българино на благата който ти предоставя природата и ги пази за следващото поколение, да се радват и те... .
2
0
 
2
 
! Отговори
Inatut преди 5 години
С други думи Тур за ДПсс и балдаран
1
5
 
4
 
! Отговори
а съдиите ? преди 5 години
таз вода я вадят до мините, до радиацияедва ли бих я пил !