В част от Германия има смъртно наказание. Махат ли го?

Жителите на провинция Хесен гласуват на референдум
25 окт 2018 08:50, Елка Василева
12
В част от Германия има смъртно наказание. Махат ли го?
Снимка: архив, Reuters

Избирателите в Хесен ще отговорят в неделя на въпроса дали искат тяхната провинция - последната, в която има смъртно наказание - да го премахне, предаде Ройтерс.

Успоредно с изборите за регионален парламент в провинцията ще има референдум дали да бъдат подкрепени редица промени в регионалната конституция и политиците се надяват с това най-сетне да се сложи край на датираща от десетилетия аномалия.

Както и останалите страни в Европейския съюз, Германия забрани смъртното наказание и това е вписано в националната й конституция от 1949 г. Но конституциите на някои провинции, като Хесен, датират отпреди федералната. Всички провинции освен Хесен - една от най-богатите и най-населените, вече са въвели местна забрана.

Конституцията на провинцията не е била осъвременявана досега отчасти, тъй като не е било необходимо - федералната конституция взема връх над регионалните, каза Юрген Банцер - християндемократ, членуващ в комитета на църквите, профсъюзите и общностните организации, който е изготвил поправките.

Има обаче и друга причина: Хесен е единствената провинция, където народът се произнася по промените в конституцията, пише БТА.

Имаше опасния, че ако някое ужасяващо престъпление бъде извършено точно когато Хесен гласува дали да премахне смъртното наказание, вотът може се обърне в погрешна посока, обясни Банцер.

Премахването на смъртното наказание е една от 15-те поправки, които ще се гласуват в неделя. Част от останалите са свързани с правата на децата, равенството на половете, европейското единство и устойчивата околна среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
фатална грешка ще бьде да се отмени смьртното наказание албанци косоварив марбург не можеш да се разминеш
10
0
 
1
 
! Отговори
Утайка преди 5 години
Супер яко - набиват ти европейска директива за продажбата на краставици в Силистра ама за премахването на обесването в Хесен ще трябва референдум. Щото не можел парламентът, само народът можел да го промени. И 80 г. спали над закона. Егахти евродемокрацията!?
9
1
 
8
 
! Отговори
ева браун преди 5 години
Авторката дали е наясно, че Хессен не е провинция, а федерална република? Или това е нивото на българската журналистика? Котката ми е по-информирана...
8
2
 
12
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До АнонименСмъртното наказание в Хесен е само чисто теоретична възможност - конституцията на Германия го забранява и противоречащите и местни закони са недействителни и не се прилагат на практика.
7
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Констутицията от 1949г. забранява смъртното наказание в тогавашна ФРГ и тази норма все още е валидна, противоречащите местни закони са недействителни и не се прилагат на практика.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Зелке пак ли точи от сайта на БТА , ако не от там ще е от Дойче веле , цяла България те знае вече"...Що е то информационна агенция - източник на новини за медиите срещу заплащане. Ти да не мислеше, че медиите сами си търсят новините? Изпращат им се от едни и същи агенции, те решават само кои да публикуват.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето - можело хем в ЕС, хем със смъртно наказание. трябва и ние да направим референдум и да го върнем. къде да се подпиша?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелке пак ли точи от сайта на БТА , ако не от там ще е от Дойче веле , цяла България те знае вече
3
3
 
4
 
! Отговори
FCKNZS преди 5 години
Ми публикувай го ти бе. Или рептилите контролират интернет доставчика ти и не позволяват да споделиш тази информация с нас?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се гласува общо за всички въпроси с един отговор то си е ясно какъв ще е резултата просто не виждам смисъл от статията с такова заглавие. Публикуват се статии заради самото писане или по-точно заради хонорарите може би.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление, дългата неолиберална ръка на Брюксел ще опропасти и последния бастион на справедливо наказание в Европа - няма смисъл от въпросния "референдум", резултатът е предварително оповестен.Медийният чадър върху папуаската престъпност в Обединеното кралство и Франция е от десетилетия, в Германия е отпреди четири години, а Соросовите "Репортери без граници" обявили България на n-то място по свобода на медиите.Манипулации и спекула с реалността.Защо никъде не публикуват целия списък?