ЕС не е готов да изостави смяната на времето... Заради 2-3 страни

Важно е да се избегнат кръпки от различни часови зони в съюза
29 окт 2018 16:15, Боряна Павлова
78
ЕС не е готов да изостави смяната на времето... Заради 2-3 страни
Снимка: Flickr

Европейският съюз няма да успее да се откаже от смяната на часовото време два пъти годишно от 2019 година, тъй като няколко страни имат резерви. Това заяви днес австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, цитиран от ДПА.

Той е домакин на неофициална среща на европейските министри на транспорта в град Грац днес, където те ще обсъдят предложението на Европейската комисия да бъде изоставено преминаването към лятно часово време между пролетта и лятото, пише БТА.

Още по темата

Важно е да се избегнат "кръпки" от различни часови зони в ЕС, подчерта транспортният министър на Австрия, коята в момента е ротационен председател на ЕС.

Според Хофер две или три страни членки не искат да въвеждат промените през 2019 година, защото техническата подготовка в авиотрафика и други сектори може да отнеме 18 месеца.

При онлайн анкета, проведена неотдавна в ЕС, 84 процента от участвалите 4,6 милиона души подкрепят премахването на смяната на часовото време.

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС.

А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

В България бизнесът се обяви за припознаване на лятното часово време. 51% от участвалите в националното допитване на Министерството на енергетиката са посочили, че са именно за него.

В анкетата са участвали над 17 000 души, като 96% от тях са гласували "за" преустановяването на сезонните промени на часовото време.

От тях  51% са "за" за установяване за постоянно на лятно часово време, 38% са "за" установяване за постоянно на зимно часово време,  7% са "за" да спре местенето на стрелките, но не са уточнили предпочитания към лятно или зимно време.

Лятното часово време е въведено в България през 1979 г. като система за спестяване на енергийни разходи чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Според предложената от ЕК сега директива, последната възможност за промяна на часовото време ще бъде през октомври 2019 г., ако сме избрали зимно часово време. Ако изберем лятното, за последен път ще преместим стрелките през март 2019 г. Страната трябва да уведоми ЕК за своето решение шест месеца преди промените да породят действие.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
2
 
! Отговори
Полина преди 3 месеца
Пак печелят време и още година ще си стоим и ще въртим стрелките. Сега се сетиха за неудобствата свързани с полетите, а как е сега = пак се съобразяват с различните часови зони на държавите, през които минава полета.
Да се остави времето, т.е. зимното, както си беше, преди да се въведат тези безмислени и ненужни "норми за икономии" !!!!!!!!!!!!!!!
73
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никаво лятно време!!! Оставете времето както си беше и точка!!! Трима не искат, а 25 искат и тези 25 трябва да играят по гайдата на трима!? Айсиктир!!! Аман от прости кратуни!!!
72
7
 
6
 
! Отговори
Дъртанян преди 3 месеца
На вниманието на "бизнеса" ! Всеки който се мисли за по велик от природата нищо добро не е видял ,както и нашия " бизнес" няма да види ! ИМА САМОЕДНО ВРЕМЕ И ТО Е АСТРОНОМИЧЕСКО !!!
71
0
 
1
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 3 месеца
До Буквояд
"ы", защото ако е с "И" го тият! Разбра ли, момченце?
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно след като толкова години е налагано нещо, трудно ще се промени. Налагането е станало заради практически удобства, като по-лесното използване на транспорт и дневна светлина за много дейности. Особено при децата е по-добре да започват да се учат на дневна светлина.
69
6
 
4
 
! Отговори
ПИKAHE B УCTA преди 3 месеца
А ЕС готов ли е, да си направи сам фeдepoc?
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кои са тези 2-3 страни дето се шикалкавят ?
67
18
 
21
 
! Отговори
Рибка преди 3 месеца
Не трябва да се нарушават природните закони, добре е да преминем за постоянно към астрономическо време, и най-вече заради това, че възкресяваме Божият син с час по-рано.Грешно е!!!
66
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Живите мъртви в БГ

И какво толкова е експлоатиращо. Бачкам 8ч лятно и зимно време. Нищо не се променя. Само след това имам време да пия по една бира на светло.

Днес с върнатото време, децата направо се прибират от училище по тъмно. Вместо да поиграят час навън... Тъпотия
65
2
 
6
 
! Отговори
Гаден га нощ преди 3 месеца
Ах че не съм един еврочиновник,да ви запукам един час назад ,два напред на другия ден още два часа напред. Да видите моя кон как пастърма яде.
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз викам по удобно ще е само с два сезона! Зима и лято са предостатъчни! От морето направо се прехвърлям на биатлона!
63
15
 
22
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 3 месеца
Естествено, че бизнесът ще иска лятното време, т.к. то е най-експлоатиращо за хората. Но е вредно. България с намира в западната част на времевата зона GMT+2, а бизнесът иска да ни сложи заедно с Москва GMT+3. Това ще е натоварващо и вредно за хората от деца до възрастни.
62
8
 
22
 
! Отговори
Koly kucia преди 3 месеца
Да обявим война на Германия,Да дойдат за 15 минути да на превземат И а дано се оправим,пък каквото време искат да сложат....
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Важно е да се избегнат кръпки от различни часови зони в съюза"

Тъ*п*анари, да бяхте мислили за това преди да направите избора на час доброволен. Още в първия ден като го обявиха си знаех, че ще стане така.
Ама да слагате стандарт на краставиците можете налЕ?
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кои са тия две-три страни, бе?!
59
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе ако е в техен интерес може и с 30% гласували , но ако е в техен ущърб и 95% да са гласували неможе! Нагледохме се на тия евроатлантически "ценности" и двойни стандарти и ни омръзна. НЕ ИСКАМ НАТО И ЕС!
ХАУ! ФЕрЩееНН?
58
14
 
26
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 3 месеца
От 300млн европейци четири милиона дебыли са гласували да не се сменя времето! А от 5млн българи, 17000 дебыли също са против местенето на стрелките! И ние останалите, трябва да се съобразяваме с тия @лигофрени!?
57
5
 
19
 
! Отговори
мреен преди 3 месеца
нАЛИ ИМА МНОЗИСТВО ,А какво от това че 2-3 страни не съгласни ? Какво означава това ,че трябва 100 % да са съгласни за да се махне лятното време.
56
16
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писна ми да ставам в пет часа, т.е. насред нощта, за да ходя на работа през лятото. Искам си нормалното астрономическо време. Досега не прочетох за нито един разумен довод в полза на лятното време през зимата.
55
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стига сте сменяли стрелките това време сие най добре като дадете напрет остаряваме по бързо аааааааа