ЕС не е готов да изостави смяната на времето... Заради 2-3 страни

Важно е да се избегнат кръпки от различни часови зони в съюза
29 окт 2018 16:15,
78
ЕС не е готов да изостави смяната на времето... Заради 2-3 страни
Снимка: Flickr

Европейският съюз няма да успее да се откаже от смяната на часовото време два пъти годишно от 2019 година, тъй като няколко страни имат резерви. Това заяви днес австрийският министър на транспорта Норберт Хофер, цитиран от ДПА.

Той е домакин на неофициална среща на европейските министри на транспорта в град Грац днес, където те ще обсъдят предложението на Европейската комисия да бъде изоставено преминаването към лятно часово време между пролетта и лятото, пише БТА.

Още по темата

Важно е да се избегнат "кръпки" от различни часови зони в ЕС, подчерта транспортният министър на Австрия, коята в момента е ротационен председател на ЕС.

Според Хофер две или три страни членки не искат да въвеждат промените през 2019 година, защото техническата подготовка в авиотрафика и други сектори може да отнеме 18 месеца.

При онлайн анкета, проведена неотдавна в ЕС, 84 процента от участвалите 4,6 милиона души подкрепят премахването на смяната на часовото време.

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС.

А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

В България бизнесът се обяви за припознаване на лятното часово време. 51% от участвалите в националното допитване на Министерството на енергетиката са посочили, че са именно за него.

В анкетата са участвали над 17 000 души, като 96% от тях са гласували "за" преустановяването на сезонните промени на часовото време.

От тях  51% са "за" за установяване за постоянно на лятно часово време, 38% са "за" установяване за постоянно на зимно часово време,  7% са "за" да спре местенето на стрелките, но не са уточнили предпочитания към лятно или зимно време.

Лятното часово време е въведено в България през 1979 г. като система за спестяване на енергийни разходи чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Според предложената от ЕК сега директива, последната възможност за промяна на часовото време ще бъде през октомври 2019 г., ако сме избрали зимно часово време. Ако изберем лятното, за последен път ще преместим стрелките през март 2019 г. Страната трябва да уведоми ЕК за своето решение шест месеца преди промените да породят действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
28
 
! Отговори
DFH преди 5 години
Много хора си мислят, че като оставим лятното часово време, ще настане вечно лято.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ми дреме какво искат другите! аз пък искам часовото време на Венера! там денят е по дълъг от година!
31
8
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Кой си ти, велики, че ще казваш кой с кого да се съобразява? Терминът "дъртанян" показва ясно, че още не можеш да си изкарваш парите за цигари. Местел... Можеш да ми преместиш...
30
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в цяла европа са питали хората, само в българия е от значение мнението на бизнеса!
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето какво са политкоректните медии - не броим за никой несъгласните, няма значение дали са 2 или 3 или 5. Може и България да е някъде между 2 или 3, задраскайте я по заповед на сорос и блумбърг.
28
12
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Поне за мен достатъчен довод да остане лятното време е, че лятото, когато времето е хубаво приятно и т.н... когато свърша работа в 5, да имам +1 час светлинка да съм навън... я в парка, я с приятели... а сутрин като затръгвам на работа ми е все тая тъмно ли е светло ли е...На другия полюс може би са хората с деца, които рано сутринт ги пращат тъмно, тъмно на даскало... така че и едното и другото си има +ове и -нуси...Но пък децата пак ще имат +1 час да играят навън...
27
11
 
23
 
! Отговори
Анинимен преди 5 години
Няма кятно, няма зимно. Един искал напред, друг искал назад. Стига с тези глупости. Има си часови зони и България цялата е в UTC+2.Който иска по-напред, да отива в Джибути илиДубай. Там хем е светло, хем е топло.Даже много.
26
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се съобразяваме със всеки дъртанян понеже бил свикнал на астрономическо на пролет местим на лятно и така ще остане.
25
17
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Има само едно време АСТРОНОМИЧЕСКОТО !
24
19
 
20
 
! Отговори
ТВЪРДО ЗА ЛЯТНО преди 5 години
Точно сега 29.10.2018 г. 17:24 часа е най нагледния пример как не трябва да сме на зимно време, ако някой мисли обратното може да погледне през прозореца и да види ярката тъмнината ! На всичкото отгоре зимно време преъ лятото ще означава светлина в 04:00 -04:30 сутрента още за сметка на тъмнина към 20:00 часа !
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба пенаНа баба и петел с лятно и зимно кукуригане ще ти купим
22
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какво се тормозят някои заради местенето на стрелките!? Какво толкова е станало?! Със същият успех може и да не се местят стрелките. и да остане някое от дете времена - зимното или лятното, без голямо значение кое. Единственото неудобство за хората е, че трябва да си местят стрелките на часовниците в къщи.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината се ражда в интелигентния спор, в който има зрели и завършени аргументи, а не във "вие сте ***", "никой здравомислещ не мисли като вас" и т.н. Това просто не върши работа на никого, само пълни колонката с постове.
20
1
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Нали се сещаш, че с определянето на нормално мислещ човек да е този, който е съгласен с теб, ставаш не само смешен, но и ... ще ме изтрият
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера, какъв е тоя спор какво време да остане - лятно или зимно. След като в началото на статията е казано, че нищо няма да се променя, понеже три страни не искат промяна.Ще продължават да ни тормозят както до сега.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не говори на "бе". От измислените ти 10 причини надали можеш да напишеш и 3. Не си въобразявай, че можеш да говориш от името на мнозинство, което не може да излезе зад теб, за да си обяви позицията. Не си присвоявай званието нормално мислещ човек и не обявявай други за различни от това само защото не ти споделят мнението. Като си имаш мнение си го защитавай, недей да се облягаш на глобализиране и етикетиране.
17
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно няма нито един разумен довод да остане лятното време, а не зимното, с което си бяхме свикнали преди да въведат местенето на стрелките. Всички "доводи" да остане лятното часово време са всъщност доводи да се местят стрелките.
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато направиха тоя номер с времето никого не попитаха и ни го натресоха. Сега го сучат и увъртат. Просто отвратително. Много страни по света не си сменят времето и избягват поне този стрес. И си живеят прекрасно и без него. Просто като че ли нарочно го правят да ни тормозят. Малко ни е останалия стрес.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги в такива допитвания участват предимно тези, които искат промяна на сегашното положение, в случая участват предимно хора, които не искат стрелките да се местят два пъти в годината. Това на практика означава, че на повечето хора или не им пука или си искат лятоното и зимното време. По същият начин стои въпроса и дали да остане лятното или зимното часово време, ако се спре местенето на стрелките. Това, че повечето са гласували да остане лятното време, не означава, че повечето хора го искат.
14
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой какво е наложил бе? Всеки нормално мислещ човек иска да остане лятното време! Има поне 10 основателни причини. А вие дето искате да е зимно нямате нито 1 разумен довод. Само приказката, че то било астрономическото. И какво като е?