Меркел пази кабинета си, отказвайки се от партията

Руски издания: Кризата с мигрантите бе начало на залеза й
30 окт 2018 09:45, Елка Василева
22
Меркел пази кабинета си, отказвайки се от партията
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Решението на Ангела Меркел да не участва в следващата битка за лидерското място в Християндемократическия съюз (ХДС) в очите й явно е необходим компромис, чрез който да запази в най-близките години креслото на германски канцлер, пише в. "Известия".

Защото тя веднага направи и друго изявление - че няма да се кандидатира на федералните избори през 2021 г. С други думи Меркел маркира границите на политическия пазарлък: тя напуска висшия пост в партията си и се отказва от участие в следващите избори срещу възможността да приключи настоящия си мандат, коментира руският ежедневник.

"С този жест тя официално пое вината за незадоволителните резултати от регионалните избори, демонстрира гъвкавост и готовност за обновяване на партията. Същевременно канцлерката засили подкрепата за своята съратничка - (генералния секретар на ХДС Анегрет) Крамп-Каренбауер, която веднъж дори бе наречена "мини Меркел" от сп. "Шпигел". Ако партията подкрепи тази кандидатура, (фрау) канцлерин формално ще запази ефикасни лостове за управление и контрол в ХДС", прогнозира "Известия".

Още по темата

Най-лошият за Меркел вариант ще е ХДС да бъде оглавен от сегашния здравен министър Йенс Шпан, твърди в. "Газета". Като представител на консервативното крило в ХДС той е сред основните противници на Меркел в партията. Шпан бе сред първите, настояли за кадрово обновление на ХДС, освен това е против сегашното миграционно законодателство, отбелязва всекидневникът.

След пораженията на ХДС в Хесен и Бавария "Меркел се опитва да запази правителството си, като се откаже от партията", резюмира пред в. "Комерсант" политологът от Дюселдорф Томас Погунтке, пише БТА.

Едва допреди две години Меркел бе наричана безспорен лидер на Европейския съюз, напомня цитиран във "Взгляд" руски сенатор, според когото нейният отказ от борбата за партийно лидерство е миграционната криза в Германия.

"Основна причина е решението да приеме във ФРГ 1,1 милиона бежанци. "Ще се справим", уверяваше тя. Не се справи. Кризата с мигрантите бе начало на залеза й", пише в Тwitter Алексей Пушков.

В. "Новие известия" напомня критиките на германски опозиционери в таблоида "Билд", че Меркел е проявила "излишно дружелюбие" към президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, на последната им среща в Истанбул. Не им харесало по-специално, че държавните лидери били хванати за ръце на общата снимка.

"Всъщност Меркел не е проявявала в Истанбул дружелюбие към Путин и Ердоган" - това са "стандартни дипломатически процедури", коментира пред сп. "Економика сегодня" германистът от Москва Александър Камкин.
По думите му в Германия днес "погребват" Меркел като политик и с тези обвинения във всевъзможни "смъртни грехове" се цели канцлерката да бъде окончателно "закопана".

Ръкостискането с Путин далеч не е най-нелепият повод за това. В днешния политически контекст Меркел е под удар, не защото изповядва различна ценностна политика, а само защото мнозина чакат кариерата й скоро да приключи и се опитват да забият нови гвоздеи в капака на "ковчега" й, заключава наблюдателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, съжалявам, но не мога да ви го "смеля" и "сдъвча" повече. Давам ви "инструментите" за размисъл, а какео ще направите по-нататък със собствената си "градина" не зависи персонално от МЕН. Ако съдим по това какво са способни да направят хората с една ЧИСТА И СВЯТА ИДЕЯ като например осакатяването и опошляването на Посланията на Евангелията, или на Идеята за Чиста и Свята Република причинени от "Човешкият Фактор" в негативен смисъл Всичко зависи от това Коя Страна от вечният Диспут ще има Превес
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политическите интриги и "убийства" не са от вчера. Всеки заинтересован да има слаба и разклатена Европа се цели първо в "Сърцето" и, а това е Германия, кой колкото ще да говори напротив. Пишман "националистите" и хайл хитлеровци първо да разберат как е дошъл на власт лелеяният им фюрер и какво политическо убийство на кандидат за КАНЦЛЕР, замаскирано като "нещастен случай" е предшествало избирането му за ФЮРЕР на Предвоенна Германия. Замесени са естествено обичайните заподозрени и САТ-АН.
12
0
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Какво да си кажа, бе - Европейският съюз и "локомотивът" на Европа Германия са заложници на финансовата олигархия ръководена чрез настоящото правителството на САЩ. Правителствата на Клинтън, Буш и Обама поддържаха огнищата на напрежение в Азия. За много мъничко да изберат г-жа Килъри за Президент на САЩ, та да продължи пъкленото дело. Сирийската криза я спретна правителството на ОбАМА...Ангела Меркел надцени силите си и влиянието си, не се консултира с партньорите от Европа и "шат на патката..."
11
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 5 години
Е като ще си ходи през 2021, какво са затръбили сега. Остават още 3 години, може и да пук/не дотогава.
10
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
Русия и Турция избират лидерите си ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО. Вярно е че Русия е световна сила а Турция регионална. Но това не променя факта, че в тези страни управлява този когото народа назначи а не чрез сложни партиини врътки начело да застане някакъв чиновник - Меркел, Юнкер и пр.
9
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Избирателната система на Германия е направена от победилите я съюзници през 50те. години на 20век. Направена е да не се избират ЛИДЕРИ а чиновници и резултата е видим. Германия е богата щото работят германци, но е политическо и военно джудже в световната политика.В Русия и Турция лидера се избира пряко и МАЖОРИТАРНО от народа. Така избират свободните народи.
8
2
 
0
 
! Отговори
До Шефа ви преди 5 години
ДАНС знаят ли че крадете от интернет готови Статии
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиниkБойко е отличник и първи ще подпише този пакт. Либералите са решили окончателно да сложат гилотината на бялата раса.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично българска черта - да виждаме сламките в очите на другите, а не гредите в собствените си. Не знам народ, който толкова да лансира политиците си докато са на власт и да ги черни след като "троновете" им се разклатят. Щяхте да видите ЕС през крив макарон ако не беше съдействието на баба Меркел.
5
1
 
11
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Вече когато и да си отиде все ще е късно, въпроса е сама ли ще си отиде или ще я изгонят по-рано с камъни.
4
2
 
10
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 5 години
Едно е сигурно. Докато съм жива ще подпомагам трафика на хора и нелегалната миграция. Ние либералите-прогресивни марксисти отричаме националните граници, отричаме държавата, вярваме че най-доброто за света е мултикултурализма, феминизма и ученията на Маркс. Навремето в ГДР любимото ми занимание беше да чета трудовете на Ленин, Мао и т.н. Сега любимото ми занимание е да си правя селфита със сирийски главорези и да промотирам трафика на хора.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежка е "канцлерската " корона в Германия. Нека някой не си мисли, че е възможно да манипулираш изборите за канцлер, освен с огромно количества "гущери" бецалени на ключов политик от висок ранг. Според мен ще се търси алтернатива за канцлер сред "зелените", които са най-близки до ХДС като идеи, но са "по-умерени". В Баден-Вютемберг управляват кадри на "зелената" партия и провинцията се развива сравнително балансирано.
2
1
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Това,което Баба Зомби направи с Европа,не подлежи на прошка!И има наглостта да досажда чак до 2021г!Може би иска да докара докрай пъкленото си дело?Сигурно се надява един ден да кръстят най-голямата джамия в Германистан на нейно име?
1
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мерси за инфото, руски депратаменте!