Сензация: Корабът на Одисей – на дъното на Черно море!

Плавателният съд бе открит в българската акватория
30 окт 2018 10:37, Петя Славова
50

Британската преса излезе със сензационната информация през миналата седмица, че корабът на Одисей лежи на дъното на Черно море.

Става въпрос за плавателен съд, който беше открит по време на експедицията в българската акватория преди година.

Още по темата

Д-р Калин Димитров е археолог и директор на Центъра по подводна археология в Созопол, който е участвал в най-мащабния археологически проект "Black sea map", който приключи през 2017 година.

По време на 3-годишната експедиция за изследвани близо 70 корабокрушения в две зони - до Варна и Южното Черноморие. Така учените попадат на кораба на Одисей, предаде Bulgaria ON AIR.

Д-р Димитров разкри, че плавателният съд е кръстен от учените така, не защото Одисей се е возил на него, а защото е идентичен като корабна конструкция на морския съд, който е изобразен на известна гръцка ваза, която е изложена в британски музей и показва именно митът за Одисей, който минава край острова на сирените.

Д-р Калин Димитров обясни още, че в Черно море подобни находки се запазват много добре, защото за разлика от други места, в техните води на дълбочина над 200 метра няма кислород и това не позволява да се развият микроорганизми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактът че е потънал кораба на Одисей в наши води не ви ли говори нещо?
37
2
 
10
 
! Отговори
...... преди 5 години
До ввввввввабе ...българи ...повече няма да ви обиждам ..десетки държави си измислят истории за да привлекат туристи ...вие неверници ..не бил на одисей ... кво ви пука ..давайте, газ .... картички, фланелки, филми ,кебапчета, царевичка, ракия, продавайте водолазни костюми, хвърляйте туристи в черно море , намалете малко дълбочината ..от 200 на 20 метра ... аз ли да ви уча ... гърбете туриста и това е---Ами че също като сензацията с Лохнеското чудовище. Туризмът е хубав и чист бизнес:)
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре и извънземен кораб да намерят наглите малляки ще обявят че е я на Ципурас, я на Папандреу. Нещастници. Затова в Албания ги разстрелват като кучета.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не е кръстен на Терес 1,който е бил действителен владетел на това място,а на митологичния Одисей,който никога не е стъпвал на западното Черноморие и не се знае дали е съществувал изобщо?
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНа Одисей е, щом британците казват! Който не вярва, нека да докаже обратното.-Одисей да покаже тогава пътната си карта и книжката за правоуправление на плавателни съдове!Одисей е митичен герой,то не се знае дали е съществувал изобщо,те и кораба му вече откриха,хахаха!Да не говорим,че покрай западното Черноморие,не е записано да се е мотал някога.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега остава и Атлантида да открием край Созопол, та картинката да е пълна
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не е ли кораба /ковчега/ на Ной?
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Одисей е, щом британците казват! Който не вярва, нека да докаже обратното.
30
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ако бъде изваден и експониран ще бъде туристическа атракция, въпреки че не за вярване да е точно на Одисей. Но рекламата си е реклама. Вижте румънците - замъкът на Дракула никога не е бил негов, но вече го знаят като такъв.
29
9
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Овчаров си намери майстора. Сега като почнат едни открития и сензации свят да ти се завие. Ще научаваме всеки ден кой е открил топлата вода.
28
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сензация: Корабът на Одисей на дъното на Черно море!Плавателният съд бе открит в българската акватория"---Каква сензация, бе! Боко Банкянският, на път от Атина за Истанбул го е видял на дъното на Егейско море и веднага е разпоредил да се пренесе в нашата акватория. Тия дни нали беше там!
27
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ня евротабелата кво пише ? По серийния номер ще се разбере чий е кораба.
26
10
 
5
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 5 години
Аз съм Одисей. Някой да ми е намерил кораба? Ще го познаете по надписа "маде ин Булгари"!
25
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шибидар умре, но лъжте му нямат край.БГ комплексарщина.А се смеят на макетата.
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То така е и в спорта. Целия свят си пази спортистите а само ние си ги топиме. Все едно другите се състезават само на хляб и сирене. Такива сме си като хора, пълни загyбеняци.
23
3
 
16
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Хванете се, съберете пари ако трябва, ама изкарайте първата наша подводница! Ще бъде атракция за любителите.
22
7
 
22
 
! Отговори
до вввв преди 5 години
Добра идея- да метнем един скелет в кораба с плочка на гръцки "Одисей" и да почнем да лъжем света че е бил там от хиляди години, както британците за Стоунхендж.
21
7
 
41
 
! Отговори
вввввввв преди 5 години
абе ...българи ...повече няма да ви обиждам ..десетки държави си измислят истории за да привлекат туристи ...вие неверници ..не бил на одисей ... кво ви пука ..давайте, газ .... картички, фланелки, филми ,кебапчета, царевичка, ракия, продавайте водолазни костюми, хвърляйте туристи в черно море , намалете малко дълбочината ..от 200 на 20 метра ... аз ли да ви уча ... гърбете туриста и това е ...на одисей ли бил .... негов е ..и е български ...и точка .... газ
20
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, на Одисей, ама друг път. Това е гемията на сем. Баневи. Тя резко им потъна оня ден.
19
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Заприличваме все повече на макетата"Ами всъщност не. Тези глупости ги тръбят британските медии, а както знаем британските медии, британските учени и британските тайни служби са на едно и също циркаджийско ниво.