Безработицата ни: Най-ниската от 2008 г.

Евростат с данни за заетостта в целия ЕС
31 окт 2018 20:21, Петя Славова
35
Безработицата ни: Най-ниската от 2008 г.
Снимка: pexels.com

Най-ниска безработица през септември е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,3%), следвана от Германия (3,4%) и Полша (3,4%), докато най-висока безработицата остава в Гърция (ниво от 19,0%, но според данни на Евростат за юли 2018-а) и в Испания (14,9% през септември 2018-а).

 В рамките на първия есенен месец общо 3,333 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 14,9%), като това представлява понижение на младежката безработица с 385 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 16,5%.

 Евростат представи и данни, според които безработицата в България стабилизира през септември за четвърти пореден месец (от юни насам) на ниво от 5,3% и далеч под ниво на безработица от 6,0%, отчетено точно преди година (през септември 2017-а). Това е най-ниската безработица в нашата страна от декември 2008-а година насам и недалеч от рекордното дъно от 5,0%, достигнато през ноември 2008-а година.

Още по темата

 По този показател нашата страна се нарежда на тринадесето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 20-те страни - членки с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През деветия месец на настоящата година едва 174 хиляди българи са били без работа спрямо 174 хиляди през август и 202 хиляди безработни точно преди година (през септември 2017-а), показват днешните данни на Евростат. Това е най-малкият брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.
 
Нивото на младежката безработица в България се понижи през септември до 12,4% от 13,4% през предходния месец, като през деветия месец на годината без работа са били общо 18 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 19 хиляди през август и 22 хиляди година по-рано (през септември 2017-а).
 
Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна стабилизира за втори пореден месец на ниво от 4,6% спрямо 5,8% преди година (през септември 2017-а), докато безработицата сред мъжете се увеличи слабо през септември до 5,9% от 5,8% месец по-рано, но остава под нивото от 6,2%, отчетено преди година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
След 15 години ще отчетат " НУЛЕВА БЕЗРАБОТИЦА" !
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпо,по-тъпо,най-тъпоистината е че работа има,колкото за да не се умре от глад в БГ-то.Скоро ще надминем Судан ,да се готвят в Конго.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да работиш почти без пари си е чиста безработица.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А днес от какво се правят фенери? Негова пропагандна диктовка ли е това?
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив - точно в момента е най-голямата безработица. Дори и по време на т.нар. криза (2008-2012) не е било такава голяма безработица както сега. От всичките ми познати в трудоспособна възраст, най-много безработни има сега, като те споделят същото, за свои познати от всички възрастови граници. И заплатите разко станаха по-ниски. А яйцата в Билла струваха 2.09, а сега са 2.40 и нещо. Хлябът беше 1.19, сега е 1.45. Горивата скочиха също. Всичко поскъпна, само заплатите станаха по-малки.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи ,кого броите за безработни !Може и да е под 1% !Гора ,без образование и никакви практически умения ,не са безработни !Определението е друго !
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То половината държава емигрира. Нормално да няма безработица.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То че стъкмистиката е нагласена е ясно (дори и най-глупавите обяви в сайтовете за работа са гледани по няколко стотин пъти), но въпреки това ме изумява факта че след 10 години ГЕРБ - аво управление, след толкова много хвалби и празни приказки, чак сега успяват да застигнат нивата от времето на кабинета Станишев?!?
16
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
НЕкоректните работодатели започнаха да губят своята конкурентост. Не останаха хора, които да им работят за без пари. Остава им само едно...да фалират заради собствената си алчност.Излиза, че великите предприемачи са глупави от по-глупави. Нека си отговорят на следния въпрос и ще им просветне какво ги чака..."Какво ще се случи с моята фирма, ако лъжа и експлоатирам моите служители (най-ценния актив)?"
15
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Българите сме работливи и ученолюбиви, но НЕкоректните работодатели се подиграват с народа.Работодателите НЕ плащат осигуровки на реална заплата. Често карат служителите да работят в извън работно време, по 10-12 часа, 6 дни в седмицата, но не им заплащат това време.На българите им омръзна да бъдат лъгани и ограбвани.
14
0
 
28
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Минималната работна заплата в Германия става 9 евро на час. За една седмица в Германия на най-нископлатената работа, ще изкарам повече, отколкото ако работя в България. :)Със средната работна заплата в Германия, за два дни изкарвам толкова, колкото за цял месец в България.Кажи ми, какво ще ме накара да остана и да живея в най-корумпираната и най-бедна държава с най-бързо изчезващата нация?!?
13
0
 
18
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
Оня който има празник днес ли поръча статията!?
12
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В целия свят другарю БЕЗРАБОТНИ СЕ ВОДЯТ САМО РЕГИСТРИРАНИТЕ В БЮРАТА а кой защо не работи и не е регистриран това никой не го интересува.Ако в Гърция,Турция и ислямските страни,пък и Южна Европа и т.н. западни балкани броят жените за безработни знаеш ли каква ще е безработицата??При нас има и много САМОнаети хора,не са длъжни да ти дават отчет.
11
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъхъ,вие мазните каскети всичко знаете,а за тарикатлъците не казвате нищо,например работи 6 месеца по западна Европа,върне се тука и хоп почне някъде работа,после напуска и пак в чужбина а през това време има право на платено обезщетение за безработица от половин година.А бе тарикат народ и устата му голяма и мрънка като за световно,там е шампион.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма работа, няма заплати, няма хора и безработицата ще спада. Всичко се ликвидира но накрая няма и статистика.
9
1
 
26
 
! Отговори
Един преди 5 години
Доколкото знам за безработни се считат само регистрираните в бюрото по труда, а тези, които не са и не работят, се водят "незаети" или "икономически неактивни"? Ако всички неработещи се включваха към "безработни", нещата щяха да са по-различни като процентно изражение :)
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости.Едните минаха през Терминал 3. Другите въобще не ходят да се регистрират. А не се регистрират, понеже заплатите им са толкова ниски, че предпочитат да работят без договори и да не плащат осигуровки.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е другарю,много млади и много способни дяца напуснаха БългарияТА,чак не могат да ги открият да ги вкарат в училищата,ама нищо нали казват всяко зло за добро.Български може и да не знаят но чужди езици ще научат.СпиЙ спокойно.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Била намалеля безработицана от 2008 година насам. Кажете колко работоспособни и млади хора напуснаха България за да търсят другаде работа от 2008 год. до сега 2018 година . Хората масово напускат България как нема да има ниска безрабоница.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С колко е намаляло населението за 10 години? И нямаше ли безработицата да е 12% ако тези хора бяха тук?