Стожерът на европейската стабилност: Къде без Меркел?

Британските медии питат какво ще стане след оттеглянето й
Обновена: 31 окт 2018 14:10 | 31 окт 2018 14:00,
53
Стожерът на европейската стабилност: Къде без Меркел?
Снимки: БТА

Пропуква ли се ввропейската сцена, на която германската канцлерка Ангела Меркел доминираше толкова дълго и толкова ефективно? Тя беше жената модел за демократичния център в Европа, но центърът се разпада. Меркел и Германия бяха символ на стабилност, но сега дори Германия е смятана за политически нестабилна, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изгледите за нейното оттегляне, след като тя обяви тази седмица, че няма да се кандидатира за нов канцлерски мандат, обаче все пак създадоха известна паника в ядрото на Европейския съюз. Меркел може би става по-непопулярна в родината си, а влиянието й върху другите може би намалява. Но тези, които вярваха в мечтата за все по-тесен съюз и работеха за нейното осъществяване, смятаха Меркел за надеждна, свястна и ангажирана с Европа и нейните ценности. Тя стоеше като защитна стена срещу перчещите се популисти, които сега управляват различни страни като Италия, Унгария и Полша.

Още по темата

Какво ще прави Европа без Меркел не е маловажен въпрос, особено когато национализмът се засилва, а европейската политика, изглежда, се реорганизира не според обичайния спектър ляво-дясно, а според това кой е за Европа и кой е против нея. Изведнъж това кой може да бъде противотежест на силите, които разкъсват единството на ЕС, когато Меркел вече я няма, се превръща в тема на спешно обсъждане, коментира американското издание.

Оттеглянето на Меркел ще бъде загуба за Европа, изтъква британският в. "Таймс".

Краят на канцлерката е по-близо, отколкото си мисли тя, а с нея може да си отиде голяма част от влиянието на ЕС, отбелязва изданието, според което никой не вярва сериозно, че Меркел може да изкара докрай своя мандат.

Меркел си тръгва, но Германия няма да промени позицията си за Брекзит, пише британският в. "Гардиън".

За германците запазването на сплотеността в ЕС е по-важно от рисковете, произтичащи от злополучно излизане на Великобритания от общността без сделка.

Оттеглянето на Меркел от ръководството на нейната партия няма да се отрази особено на преговорите за Брекзит. Едно от малкото неща, по които партиите от основното течение в Германия са съгласни, е оказването на твърда подкрепа за главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние. Следователно дори партиите в управляващата коалиция да се сменят, германската позиция за Брекзит, която британското правителство разглежда като твърда, няма да се промени, посочва "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47пишеш щуротии.В Източна Европа има предостатъчно хора, които с радост биха работили в Германия, но пред тях се поставят всевъзможни пречки.Съвсем умишлено Европа бива пълнена с милиони същества, повечето от които са неграмотни. Те влачат със себе си по няколко "съпруги", които пък се състезават помежду си коя ще народи повече деца. после възпитават щерките си в същия дух - да не учат, да не ходят на работа, а да чакат на социал и да родят минимум по 10 ц.ганета.
47
2
 
10
 
! Отговори
Подигравка е това! преди 5 години
Какъв стожер? Тази баба е машата, чрез която едни други искат да унищожат Европа!Тази Господ ще я накаже!!!
46
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен47има "резон" в това,което си написал.Но то се дължи на политиката,прокарвана И от Меркел!..Само си припомни как са стояли нещата след първата национална катастрофа на германците!-Първото нещо,което Хитлер е направил, е било да СТИМУЛИРА германската популация.И е успял!...Сега,за съжаление, други,"ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ" играчи определят правилата.А тяхното правило е :-"Никакви нации!!!..Само сбирщайн от безпаметни роби без минало и национално самосъзнание!"..
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че Меркел не е виновна за това положение. На бизнеса в Германия са необходими милиони работници и висококвалифицирани кадри.Немската нация няма достатъчно деца за да покрие нуждите на индустрията.Това политика която бизнесът изисква за да остане в Германия а не да изнесе заводите си навън в чужбина поради липса на кадри.Просто нямат избор, или приемат мигранти или загиват.
44
1
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Г-жа Меркел е добър пример за верността на поговорката -"Внимавай какво си пожелаваш,защото може да се сбъдне"!Нейният престой във властта е период на отричане на утвърдените във вековете европейски ценности,на националната идентичност,на европейската идентичност,на отричането на самостоятелната роля и отговорност на германската държава и нация,това е време на еснафската прагматичност и осребряване на послушанието пред големя брат!?Струва ми се,че съвсем скоро ще си видят пораженията...
43
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До FCKNZSаааа!..Пекан си!..Кажи сега кой ще "ембе" германките и ще "реши" тежката демографска криза на "арийците"?!Щото може и да си заравяш главата в пясъка,но е ФАКТ,че германките...,а също и австрийките,които са си германки,правят опити да родят /при това на не повече от едно дете!!!!/ след като префърлат тридесетте..Познай скакалците,които Шмркел прелъсти във "Велика Германия", колко скакалченца ще нацвъкат докато фройлайн са напъне да ражда..така че демографския проблем НЕ е само н
42
0
 
2
 
! Отговори
FCKNZS преди 5 години
до ПроСоТоМи формулирай си въпросите така, че да се разбират. И по пунктуацията имаш да работиш.
41
3
 
2
 
! Отговори
FCKNZS преди 5 години
Айде па некой друг му е виновен на бугаропитека. То не беха юдео-ислямистки ***, рептили ръсещи кемтреилс, *** дебнещи децата му, то не беше чудо.Те ли ви натискат газта на кошниците с които се трепете кат мухи по пътищата? Те ли ви отварят портмонетата при първа възможност да бутнеш рушвет? Те ли ви промиват мозъците да не си ембете жените и демографската криза да ви разкаже играта до няколко години? А? Те ли?
40
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До FCKNZSпа и не стана ясно кой ти е другар,та се обръщаш към него с "другарю"?!...
39
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До FCKNZSпопитах какъв ти е проблема с "бугаропитеците".а от къде пишеш,..ами ..дали на некой му пука?!
38
0
 
3
 
! Отговори
до FUCK ZS преди 5 години
Трудничко ни е да ги решаваме, заради "европейския стожер", който ни наложи тотална окупация.
37
2
 
1
 
! Отговори
FCKNZS преди 5 години
Аз проблеми нямам и това ми беше посланието другарю. Решавайте си вашите проблеми на територията. Имате ги в изобилие. Пък като ги решите заповядайте пак да обсъдим аз какви проблеми имам. Колко пъти на ден ме колят, изнасилват и прочее. Пиша от Германия, ако не си се сетил.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е това е то либерална демагогия и фейк нюз - да наречеш стожер на стабилността, жената която дестабилизира европа
35
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До FCKNZS"бугаропитеците" НЕ са подпалили НИТО ЕДНА сватовна война и не са строили ГАЗОВИ КАМЕРИ !!!!та какъв ти е проблема?
34
5
 
3
 
! Отговори
FCKNZS преди 5 години
Гледам бугаропитеците сте си решили всички проблеми на територията, че сте тръгнали да поставяте диагноза на Германия. Дерзайте.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Тия *** швабите ако си изберат иранка за президент това ще бъде върха на падението. След 50г. няма да има кьорав немец в таз бундесклоака.
32
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
при тоя дебел гз и бутове,ако беше црна и имаше глас,можеше да имитира Бьонсето...Ама на..Иначе:-Германия ВСЕ ОЩЕ е това,което е НЕ благодарение на тая,а благодарение ДРУГИ ПРЕДИ НЕЯ!!!..И ВЪПРЕКИ нея!..да видим до кога..
31
2
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Германия я чака неописуема криза във всички области масова безработица глад и мор.А на политическата сцена тия нямат избор.Нямат фигура която е известна Шулц го отвориха имат някаква иранка Вагенахт ама тя е лява няма шансове.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръгнал да размишлява за Германия:))
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е свършена.Не може държава с територия два пъти по малка от Франция без ресурси със застаряващо население и цялата източна част да не става за нищо да държи тон на космическа сила като Франция.Германия беше дондуркана от САЩ но Сащ вече е притисната икономически и след като спре да дундурка Германия последната ще рухне.