Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?

И двамата управляват от дълго време, но няма как да се сравнява несравнимото
493
Меркел си тръгва, Путин остава! Къде са разликите между двамата?
Снимка: Reuters

Ангела Меркел слиза от политическата сцена, докато Владимир Путин остава на власт. Фундаменталната разлика между двамата политици и между политическите системи в Берлин и в Москва коментира Фьодор Крашенинников пред DW.

Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците, се заключава в това, че в политическия живот няма демокрация, има само лъжи на властниците за лековерната публика. Затова всеки път, когато през последните години някой публично повдигаше въпроса за несменяемия Путин и пребиваването му вече 18 години във властта, защитниците на сегашния господар в Кремъл тутакси си спомняха за Ангела Меркел. Те неизменно изтъкваха: "Нищо не казвате за нейната несменяемост. С какво не ви угоди Путин?"

Още по темата
Дългото пребиваване на Меркел на канцлерския пост все пак е по-кратко от властването на Путин. А в конституцията на Германия няма посочени ограничения за това една и съща личност да заема повече от веднъж поста на правителствен ръководител. Между другото разликата между Меркел и Путин и тяхната власт е в няколко много важни детайла. Първо, Ангела Меркел не е държавен глава, а правителствен ръководител. Второ, тя получаваше своя мандат в хода на парламентарно гласуване, а не чрез преки избори. И трето, Меркел никога и по никакъв начин не се е опитвала да излезе от рамките на еднозначно тълкуваемото законодателство, за да продължи своето съществуване в политиката, никога не е пречила на действията на опонентите си и не е била замесена във фалшификаци.

Сравнение на несравняемото

Перспективата, че Меркел слиза от политическата сцена, трябва да е зарадвала обитателите на Кремъл. Те винаги тълкуват всички промени на Запад в своя полза. Поне в началото. Но с оглед на всичко казано дотук, заявлението на Ангела Меркел, че отначало ще се откаже от председателския пост в ХДС, а после и от поста канцлер, не изглежда толкова добре във вътрешноруски контекст.

В резултат на това тя все едно си отива, но не в рамките на някаква игра в тандем. Тя слиза от германската политическата сцена. За пореден път се оказва, че всяко дълго управление има своя край. При това не непременно революционен или физиологически, а съвсем нормален, предвиден от законите, традициите и простото желание човек да си отиде достойно. Като че ли цялата логика със съвършено неуместното сравняване на несравняемото би следвало да заработи срещу Путин. Ангела Меркел си отива, а Путин - не. Във всеки случай Путин изобщо не е правил заявления, че след четвъртия си президентски мандат ще се оттегли от всички постове и от политиката. И едва ли си заслужава да чакаме подобно нещо. На фона на обявеното приключване на политическата кариера на Меркел, фактът че при упоменатите в руската конституция два мандата, Путин е президент за четвърти път, изглежда достатъчно безутешен в смисъл на някаква надежда за промени, пише Крашенинников.

Едва ли трябва да очакваме също тъй просветление в съзнанието на онези, които не виждат и не искат да видят разликата между двамата. Те веднага ще кажат: Ангела Меркел просто загуби власт и влияние и затова си отива. А Путин става все по-популярен и влиятелен и затова не си отива. В действителност това е вярно. Ангела Меркел преживява трудни времена като канцлерка. И изпитва по-скоро разбираема човешка умора. Разликата е в това, че демократичното устройство на Германия създава много условия, така че недоволството на обществото от управлението на правителството и умората от несменяемия правителствен ръководител да не бъдат игнорирани безкрайно. За съжаление в Русия няма действащи демократични механизми и колкото и да се възмущават гражданите по повод някои непопулярни решения, държавният глава може съвършено спокойно да продължава своя курс, без да среща никакви възражения нито в правителството, нито в парламента.

Ангела Меркел си отива, защото в демократичния модел на организацията на властта е заложен принципът на нейното обновление. Всеки западен политик винаги помни, че някога трябва да си отиде и да отстъпи място на някой друг. Всеки нови избори обновяват елита, издигат се нови амбициозни политици и те не виждат нищо осъдително в това да претендират за властта и да критикуват по-старшите си колеги. И това е нещо нормално.

Владимир Путин остава на власт не защото е безкрайно популярен сред населението, а защото демокрацията в Русия отдавна се е превърнала във фикция и цялата политическа система работи за собственото си съхранение и за съхранението на всички свързани с нея. И преди всичко за съхранението на Владимир Путин. И ако той сам не поиска да се оттегли от властта по някакви чисто човешки причини, никакви политически кризи няма да го принудят да са откаже доброволно от нея, се чете още в анализа на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Разликите са, че Меркел е слугиня на САЩ и ще си отиде безславно, като предателка на Германия и Европа. А Путин не слугува на никого, САЩ изпитват параноичен страх от него и държи за страната си.
396
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче зеле с нова дезинформация,нищо ново под небето.Меркел я принудиха да се оттегли,това е самата истина.
395
8
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
И двамата са от школата на ГДР което не е случайно и им помагаше да се държат толкова дълго на върха, на Путин няма да му е никак комфортно след Меркел.
394
9
 
3
 
! Отговори
Великани преди 5 години
Руските джуджета са най големите джуджета в света
393
4
 
6
 
! Отговори
niki преди 5 години
Разликата между Меркел и путин е като разликата между Великан и джудже в политиката.
392
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕРКЕЛ НАПРАВИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 1680 ЕВРО/ЕВРОСТАТ/, А ПУТИН НАПРАВИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ОТ 217ЛВ НА 240 ЛВ ОТ ЯНУАРИ 2018гСПРАВКА РОССТАТ.РАЗЛИКАТА Е 10 ПЪТИ И МАЛКО.
391
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
В статията на Дойче Веле прекалено се опростяват нещата. Прости обяснения диктатура-демокрация. Пряк избор-парламентарен избор. Да, това е вярно, но това ли е всичко. Да си припомним в какво състояние беше Русия преди Путин. Пред разпад. А днес - отново фактор в международната политика. На Меркел не и се е налагало да възстановява държава и армия при постоянни проблеми с външни "доброжелатели".Всекиму своето. Меркел направи много за Германия и ЕС, Путин направи много за Русия. затова го избират
390
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробарКато виждам колко по-велики и големи от Путин има само в този форум, осъзнавам колко губи световната политика от това, че никой не е чувал за тях.
389
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Красимире, Красимире!Защо считаш своите читатели за толкова г-лупав-и?Путин е не само изключително популярен сред населението в Русия, но е и най-популярният политик в целия свят.
388
7
 
1
 
! Отговори
Гробар преди 5 години
Двама дъртаци джуджета който пулнят памперсите и до 5-10 години ще ги заравям каква разлика да имат
387
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално.Слугите ги сменят,а лидерите са вечни.
386
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин носи по високи токчета
385
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путинчо е сибирско дикататорче а Меркел не е.Путинчо е пед-офил-чо с лисичите си очички , а Меркел не е.И тнт много други разлики
384
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Меркел е по висока от Жужото.
383
4
 
10
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Руссия си има путин а болгария борисов а дамата без поколение ??? За нея напълни европа с жребци да плодят германките .
382
1
 
28
 
! Отговори
42 преди 5 години
Путин е всичко това, което Меркел не е...
381
1
 
10
 
! Отговори
) преди 5 години
Меркел и сега продължава при първа възможност да изпраща на Путин от неговата бира в Москва ,тъй че Путин ще се разстрои само заради бирата .
380
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поручик РжевскиВ РФ 87% от гражданите удобряват решенията на Путин в глобалните проблеми и приетите решения в международните отношения.
379
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата ли?Според мен няма разлика.Меркел е дърта комунистка като Путин.Не случайно напълни Германия с *** и араби
378
7
 
36
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Меркел е назначена от партията за канцлер, Путин е избран от народа. С огромно мнозинство. Германия, въпреки, че командва Европа, си множи проблемите. Путин, макар да е под санкциите на международния финансово-олигархически синдикат, расте и почти се е изравнила с Германия по обем на икономиката по статистиката на МВФ. А в селското стопанство се е превърнала в свръхдържава. Номер едно е по износ на зърнени култури. Военно е свръхдържава била винаги, а сега яко напрегна САЩ, като ги изпревари.