Евросъдът: Обезщетението за отпуск се наследява!

Невзет отпуск се губи, ако работодателят докаже, че е доброволно
6 ное 2018 21:00,
4
Евросъдът: Обезщетението за отпуск се наследява!
Снимка: архив, Reuters

Наследниците на починали работници имат право на обезщетение за невзет от покойника платен отпуск. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург, отсъждайки, че смъртта на работника не погасява правото му на годишен отпуск.

Според топ магистратите на ЕС “наследниците на починалия могат да искат финансово обезщетение за неизползвания от него платен годишен отпуск”, като задължението на работодателя важи както за обществения, така и за частния сектор.

В мотивите за решението Съдът на ЕС приема, че “смъртта на работника неизбежно води до невъзможност той да ползва времето за почивка и отдих, свързано с правото на платен годишен отпуск, на което е имал
право”.

Дължимата финансова компенсация има строго имуществен характер и поради това може да се смята за част от наследството на покойника. Неговото неизползване не може да бъде изключено от имуществото с обратна сила поради кончината на работника.

Висшият съд на ЕС се произнесе по дело на две германски вдовици, на които такова обезщетение е било отказано, но решението им е задължително за всички европейски съдилища, към които се обърнат ищци с подобни жалби.

Магистратите посочват, че ако националното законодателство на съответната европейска държава не предвижда такова наследяване, то ищците трябва да поискат да се приложи директно правото на ЕС. Правото на платен отпуск и на парично обезщетение, когато той не е използван при прекратяване на трудовото правоотношение, са гарантирани от Хартата на основните права на ЕС.

По друго дело, свързано с трудовото право, Европейският съд отсъди, че при прекратяване или приключване на договор работникът не губи автоматично правото си на отпуск и на дължимото обезщетение за невзетите дни.
Ако обаче работодателят докаже, че работникът съзнателно и като е бил напълно наясно с последиците не е взел платения си годишен отпуск, това право се губи при прекъсване на правоотношението. Преценявайки наемния работник като слабата страна, магистратите препоръчват на европейските съдилища да изискват при гледане на такива спорове работодателят да докаже, че е информирал работника за последствията от отказ да излезе в отпуск и че му е предоставил реална възможност да се възползва от правото си на почивка.

В случай че работникът не е пожелал да взема отпуск, за да увеличи възнаграждението си обаче, той остава без финансово обезщетение при приключване или прекратяване на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най сетне.Ваканцувам ,ама като умрем.
2
1
 
12
 
! Отговори
До глупака отдоле преди 5 години
Върви в русия бе, там за теб ще е хубаво.
1
17
 
5
 
! Отговори
Бахва у капиталягите преди 5 години
На всяка евромуцуна по шест миграции у къщичката - двама плющят него,трима неговата фрау а шестият слуша Дойче Веле