Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?

Най-предпочитаните страни са Швейцария, Австрия и Великобритания
Обновена: 6 ное 2018 21:44 | 6 ное 2018 21:10, Елка Василева
144
Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov, пише Дойче веле. Според резултатите 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година.

Според проучването най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%.

Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия.

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд.

Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.


144
Още по темата: германциемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде русифили, тичайте при „братушките”, че „германците” ви изпревариха...стига сте виисяли под балкона на Бойко !
84
1
 
7
 
! Отговори
ВълкоЧервенков преди 6 месеца
До ВълкоЧервенков

... ами здравеопазването, ами 100% трудова заетост, ами нивата на битова престъпност ??
... пък чак тогава ще седна да ти реда, за какво ли не сме нЕмали заводи и какво ли не сме изнасяли ... да ви ***** на статистиците, къде се навъдихте напоследък.
83
1
 
9
 
! Отговори
ВълкоЧервенков преди 6 месеца
До до 77

"" ... снабдявала е половин Европа с грозде , тютюн ,месо "

----------

Тя и Етиопия снабдява половината свят с кафе, ама това не я прави богата , още по-малко пък, развита държава ... а това, че извън центъра на софето се е газило до ушит в кал и за електроенергия са се носили само приказки от ухо на ухо, а никой не се е бил сблъсквал в персонално качество, с това "явление" , ъм ? Ами дребната подробност, че "тъпите" *** ни бяха почти удвоили числеността, ами образованието?
82
4
 
4
 
! Отговори
Русия преди 6 месеца
Смешници
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Автор Елеонора Володина знае ли че си цапцарапнала Текста и от техния сайт , интересно ми е каква ще е реакцията на истинската Авторка
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
само заглавието си сменила иначе Текста 1:1 копиран
79
0
 
7
 
! Отговори
минало незабравимо преди 6 месеца
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР

А какво беше преди? спестяваха си тук парите! Брояха на келнера докато каже СТИГА!
78
3
 
4
 
! Отговори
до Авторката преди 6 месеца
пише Дойче веле.....................хаха...........момиче ти български не можеш май, Бежанка ли си?
77
5
 
24
 
! Отговори
Путин помогни преди 6 месеца
Мухахахахах Меркелката сурна джермания в септичната яма !
76
2
 
19
 
! Отговори
А преди 6 месеца
Чакайте, то сега се започва. Още малко, когато амуджите се нароят и дойдат още и превърнат западна Европа в ***, "бедния" изток, на който западняците гледаха с презрение, ще им се струва като последно спасение.
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ***

Ами как да получава висока пенсия в родината си, като родината му се е занимавала 50 години с комунизми и социализми? Т.е. гонила е вятъра.
74
0
 
24
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 месеца
281 000 германци са отишли трайно да живеят другаде. Разбира се! Какво прави един гастарбайтер като врътне 20-30 г. работа в Германия? Пенсионира се! Взема си немската пенсия и се прибира в родината си, в която и 100 г трудов стаж да има, няма да получава и половината и където с тази немска пенсия, може да живее сносно.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За какво мечтаят?

Мечтаят си да ги управлява женерал Борисов.
72
18
 
31
 
! Отговори
до 77 преди 6 месеца
До Анонимен

България преди "освобождението " от Червената армия е била ПЕТА по жизнен стандарт в Европа -снабдявала е половин Европа с грозде , тютюн ,месо .Ималае над 20 милиона агнета .Всичко това умира под червения ботуш и след колективизацията
71
6
 
14
 
! Отговори
Oh, ja ja wunderbar преди 6 месеца
Да заповедат у ***...100 ойро пенсия и 300-400...трохи от "бизнеса" поднесени с усмивка!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Mega Mega Swingers
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Желанието за преселване в друга страна принципно малко е свързано с материални условия. Инстинктът съществува заложен от животинско време и е хормонално обусловен. При по-високи нива на мъжки полово хормони има голяма степен на неуседналост. В наше време се прибавя и общественият натиск.
68
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 75
Стига си писал лъжи!
Преди 1944г.,България е била на дъното на всички класации за нормален живот,единствено сме били преди Албания!
За съжаление сега сме много по-изостанали от другите европейски държави,от колкото преди 1944г.!
67
4
 
16
 
! Отговори
dmx преди 6 месеца
Германците са умни хора, но са темерути. Точно, както е клишето, така е. Да си стоят, където са. И на мен не ми се ходи при тях повече.
66
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сбъдва се пророчеството. Българите по света масово се завръщат а западняците се чудят къде да се спасят. България днес е едно от най-предпочитаните места за живот.
И какво му е за предпочитането ! Най бедната страна даже емигрантите от Африка не се задьржат от 8 милиона станахте на 5