Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?

Най-предпочитаните страни са Швейцария, Австрия и Великобритания
Обновена: 6 ное 2018 21:44 | 6 ное 2018 21:10, Елка Василева
144
Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov, пише Дойче веле. Според резултатите 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година.

Според проучването най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%.

Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия.

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд.

Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: германциемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Въобще не е така.Бежанците са клошари.Нормалните българи са бедни но не са клошари и престъпници.Говоря за българите на за бг мексиканците.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А освен на ДС, "ха ха ха" се е харесал и на гражданите на Израел и особено на бате Данчо Мирчев. Затова германците са му трън в очите. Защото успяват въпреки гражданите на Израел, ДС и разни други схеми и шашми. Абе, болен телом и духом. "Откак се е родил." :)))
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де тия готини хора защо гласуват за политици които обичат кафяви човечета.Свобода,равентсво,братство ама като им дойдат до главата бягат.Защо е това лицемерие.Ето например аз не обичам бежанци Смятам,че те са заплаха за нормалното съществуване на една цивилизована държава.Ако зависеше от мен бих наел от руснаците архипелаг Нова Земя и ако някой африканец и арабин се чувства притиснат и иска нов живот да заповяда там.На площ от 50000 км/2 живеят 10 човека предимно военни.Има вода,риба..
36
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мути им видя сметката без нито един изстрел.Арийци бягайте в горите там е романтика,а градовете оставете на дюнерджиите те сами ще се изтребят помежду си.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мечтаят за германия без "българи" като "пиша ви от германия"
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е ГКП.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ха ха ха" няма деца, а майка му е "ликви.датор", ако ме разбираш. ликвидатор от дс. с това се е харесал на дс и сие през 2000-та. падаль.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми да си направят, кой им пречи, защо не раждат деца
31
2
 
12
 
! Отговори
до ха ха ха преди 5 години
Няма никакви доказателства, че Адолф Хитлер се е самоубил. Трупът му никога и никъде не е бил открит. А случайно да ти е хрумвало, че баба Меркел може да се е уморила и е решила да си поживее спокойно в Майорка, например?Колкото до "съсипването на Европа"...Ако някой ти прибере детето от улицата и после разбереш, че е у.бито и из.ядено, ти как ще реагираш? Политически коректно?:) Но вероятно нямаш деца...:)
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мечтаят за държава съставена само от бяла раса
29
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източна Европа само малко да дръпне и да започна сама да произвежда повечето стоки които внася от Германия и Германия ще рухне. Те за това ни прилъгаха да си разсипем икономиката.
28
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. "90% от българите мечтаят да мият улиците или да работят в кланици в Германия.
27
7
 
9
 
! Отговори
ДО ВАСИЛЕВ преди 5 години
*** и Машината е Германия - Галените деца на САЩ във Войната срещу Русия и Англия .В твоя дом да имаш някаква Машина от Германия ?Голф или БМВ измама ???
26
5
 
31
 
! Отговори
Селянина под бурето преди 5 години
Един немец дърт богат пенсионер купи си къща в мойто село,,направи я палат и после взе че умря.Аз искам да живея докато съм жив.
25
24
 
17
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Немските пенсионери емигрират в бедните страни, за да имат спокойни и сигурни старини!!!Когато е в трудоспособна възраст, немеца си стои в родината и работи по 24 часа в денонощието и дава всичко от себе си, за да може немската машина да гази всякакви мушмороци, които мислят да се съревновават с немския индустриален инженерен непобедим дух!!!Живота е жесток селяни прости, а вие папкате парите на немските данъкоплатци, и внимавайте какво излиза от червивите ви усти!!!Агент Майкъл Дорфс!ЦРУ!!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми останалите пейсет % са заплождачи на руси богини, къ нема да бегат ;)
23
5
 
38
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако Източна Европа продължи да не приема мигранти,нищо чудно в бъдеще да се превърне в убежище за бели хора....Е,ние не ставаме,щото сме си пълни с нашенски роми!
22
5
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Късно е либе за китка .Има един Виц за Германия - двама полицая спрат автомобил , искат документи . Разговора между двамата Полицая - Мехмед ,виж какво смешно Име - Осама - какво му е смешното - Мемед - този *** се казва Борис .
21
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** много сте прооости бе братя българи
20
4
 
14
 
! Отговори
Комуниста преди 5 години
Мечтая да се изселят нашта алчна смет. Да си направим държавата чиста скромна и човешката ,без експлоатация и финансов садизъм.Там където всеки човек звучи гордо.