Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?

Най-предпочитаните страни са Швейцария, Австрия и Великобритания
Обновена: 6 ное 2018 21:44 | 6 ное 2018 21:10, Елка Василева
144
Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov, пише Дойче веле. Според резултатите 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година.

Според проучването най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%.

Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия.

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд.

Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.


144
Още по темата: германциемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
24
 
17
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
Немските пенсионери емигрират в бедните страни, за да имат спокойни и сигурни старини!!!
Когато е в трудоспособна възраст, немеца си стои в родината и работи по 24 часа в денонощието и дава всичко от себе си, за да може немската машина да гази всякакви мушмороци, които мислят да се съревновават с немския индустриален инженерен непобедим дух!!!
Живота е жесток селяни прости, а вие папкате парите на немските данъкоплатци, и внимавайте какво излиза от червивите ви усти!!!
Агент Майкъл Дорфс!ЦРУ!!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми останалите пейсет % са заплождачи на руси богини, къ нема да бегат ;)
23
5
 
38
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Ако Източна Европа продължи да не приема мигранти,нищо чудно в бъдеще да се превърне в убежище за бели хора....Е,ние не ставаме,щото сме си пълни с нашенски роми!
22
5
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 6 месеца
Късно е либе за китка .
Има един Виц за Германия - двама полицая спрат автомобил , искат документи .
Разговора между двамата Полицая - Мехмед ,виж какво смешно Име - Осама - какво му е смешното - Мемед - този *** се казва Борис .
21
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ма много сте прооости бе братя българи
20
4
 
14
 
! Отговори
Комуниста преди 6 месеца
Мечтая да се изселят нашта алчна смет.
Да си направим държавата чиста скромна и човешката ,без експлоатация и финансов садизъм.
Там където всеки човек звучи гордо.
19
13
 
44
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 месеца
Швабите отново са в 1945 година - и баба Меркел се гръмна смъртоносно като Адолф..Баси и обреченото стадо...И Винаги съсипват Европа тия германопитеци,ВИНАГИ!!!
18
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Към русия никой не бяга ... От рая там обаче бягат масово
17
2
 
15
 
! Отговори
Глупости преди 6 месеца
Това за Русия е такава вметка, която си личи от 100км. Защо не се обясни, че това са хора от руското малцинство? В Русия е едно спокойствие в сравенив с Германия? В момента като се опиташ да се разбереш с кметството го разбираш това...глупости
16
2
 
56
 
! Отговори
Само питам преди 6 месеца
Дали не мечтаят за място без мюсюлмани и имигранти?
15
3
 
22
 
! Отговори
Дионис преди 6 месеца
Нещеме ний богатство ,не щеме ний пари.
Искаме справедливи ,човешки бъднини.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Баби не баби се ще са по полезни от комунисти а и млади ще има.( А сега сериозно статус на Пенсионерски щат и тихо спокойно място без полит глипости си е нещо тип селска версия на Швейцария а планини и там и тук бол .Тъй или иначе глобализма в света ще забърка такава каша че кой знае къде ще му избие читавия
13
29
 
22
 
! Отговори
Ванга каза преди 6 месеца
В Русия е спасението на човечеството.
12
9
 
16
 
! Отговори
до 10 преди 6 месеца
Ти копала ли си заледена сибирска земя ?
Портокали ли им е казал да садят император путинчо ?
Верно си от халифата с толкова мозък
11
3
 
16
 
! Отговори
Мефистофел преди 6 месеца
Добре дошли в ада.
10
11
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 6 месеца
а ти и източноевропейците предполагам сте тоалетната
9
10
 
27
 
! Отговори
Европейка преди 6 месеца
Ще бягат, като стана халифат.Меркелица ще си отиде,а Германия и Европа остават в ***.Путин давал по 200 декара земя в Сибир и ако я работиш 10 години,ще я купиш на евтина цена.
8
39
 
11
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
Германия се изгаври с Великобритания, смаза ги икономически и им показа кой е двигателя и мотора на ЕС!
Англичаните напуснаха унизени ЕС, не искаха да бъдат уоправлявани от немците и им организираха бежанци, и се опитват по всякакъв начин да унищожат най-силния финансов и икономически съюз създаван някога!!!
В момента текат хибридни новини по всички медии, които целят да очернят ЕС и Германия!!!
Германия е велика, еврото стабилно, Меркел е извънземна богиня от съзвездието Цефей!!!
Брамбъл!ЦРУ!!!
7
15
 
39
 
! Отговори
Швабска курешка преди 6 месеца
И нашите пенсионери искат в чужбина, ама не може. А младите просто търсят приключения...Швабите и всички западноевропейци са л.а.й.н.а.
6
6
 
35
 
! Отговори
Бахги у шматките! преди 6 месеца
Да канят официално мумуняците от Конго и Зимбабве да ги заплождат и да им подобряват генофонда - само немската унтернация може да счупи световният тъпомер