Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?

Най-предпочитаните страни са Швейцария, Австрия и Великобритания
Обновена: 6 ное 2018 21:44 | 6 ное 2018 21:10, Елка Василева
144
Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov, пише Дойче веле. Според резултатите 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година.

Според проучването най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%.

Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия.

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд.

Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: германциемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
14
 
44
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Швабите отново са в 1945 година - и баба Меркел се гръмна смъртоносно като Адолф..Баси и обреченото стадо...И Винаги съсипват Европа тия германопитеци,ВИНАГИ!!!
18
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към русия никой не бяга ... От рая там обаче бягат масово
17
2
 
15
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Това за Русия е такава вметка, която си личи от 100км. Защо не се обясни, че това са хора от руското малцинство? В Русия е едно спокойствие в сравенив с Германия? В момента като се опиташ да се разбереш с кметството го разбираш това...глупости
16
2
 
56
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Дали не мечтаят за място без мюсюлмани и имигранти?
15
3
 
22
 
! Отговори
Дионис преди 5 години
Нещеме ний богатство ,не щеме ний пари.Искаме справедливи ,човешки бъднини.
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баби не баби се ще са по полезни от комунисти а и млади ще има.( А сега сериозно статус на Пенсионерски щат и тихо спокойно място без полит глипости си е нещо тип селска версия на Швейцария а планини и там и тук бол .Тъй или иначе глобализма в света ще забърка такава каша че кой знае къде ще му избие читавия
13
29
 
22
 
! Отговори
Ванга каза преди 5 години
В Русия е спасението на човечеството.
12
9
 
16
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Ти копала ли си заледена сибирска земя ?Портокали ли им е казал да садят император путинчо ?Верно си от халифата с толкова мозък
11
3
 
16
 
! Отговори
Мефистофел преди 5 години
Добре дошли в ада.
10
11
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
а ти и източноевропейците предполагам сте тоалетната
9
10
 
27
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Ще бягат, като стана халифат.Меркелица ще си отиде,а Германия и Европа остават в ***.Путин давал по 200 декара земя в Сибир и ако я работиш 10 години,ще я купиш на евтина цена.
8
39
 
11
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Германия се изгаври с Великобритания, смаза ги икономически и им показа кой е двигателя и мотора на ЕС!Англичаните напуснаха унизени ЕС, не искаха да бъдат уоправлявани от немците и им организираха бежанци, и се опитват по всякакъв начин да унищожат най-силния финансов и икономически съюз създаван някога!!!В момента текат хибридни новини по всички медии, които целят да очернят ЕС и Германия!!!Германия е велика, еврото стабилно, Меркел е извънземна богиня от съзвездието Цефей!!!Брамбъл!ЦРУ!!!
7
15
 
39
 
! Отговори
Швабска курешка преди 5 години
И нашите пенсионери искат в чужбина, ама не може. А младите просто търсят приключения...Швабите и всички западноевропейци са л.а.й.н.а.
6
6
 
35
 
! Отговори
Бахги у шматките! преди 5 години
Да канят официално мумуняците от Конго и Зимбабве да ги заплождат и да им подобряват генофонда - само немската унтернация може да счупи световният ***
5
7
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
И какво ще ги правиш 500000 бабички ?Малко ли си имаш от твоите ?
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ги кани в ромските села.
3
3
 
3
 
! Отговори
bai hoi преди 5 години
dislike
2
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От убавата политика на уруспията меркел тамошния мит'рял иска да бега?! Е нали меркелица е велика?
1
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предполагям можем да приемем 500 000 емигранти от там