Брюксел обмисля да сложи край на преговорите с Турция

Дава условия на Ердоган да пусне затворниците и да дружи със съседите
Обновена: 8 ное 2018 06:39 | 7 ное 2018 21:55,
43
Брюксел обмисля да сложи край на преговорите с Турция
Снимка: Reuters, архив

Еврокомисарят за разширяването на ЕС Йоханес Хан заяви, че Европа трябва да прекрати преговорите за членството на Турция, тъй като не е реалистично те да приключат в обозримо бъдеще.

Още по темата
В интервю за германския вестник “Ди Велт”, публикувано във вторник, Хан казва, че “в дългосрочен план би било по-честно към Турция и към ЕС да се промени посоката и да се сложи край на преговорите за членство”.

Според него диалогът с Анкара трябва да продължи като се води в посока изграждането на ново стратегическо партньорство в области от взаимен интерес.

Запитан дали това е официалната позиция на Европейската комисия, говорител на председателя й Жан-Клод Юнкер днес заяви, че единствен Юнкер може да говори от името на Комисията. Решението на Комисията е преговорите да бъдат запазени, добави говорителят.

Той подчерта, че за да продължи процесът, Турция трябва да продължи да прави реформи, да освободи задържаните по политически причини и да поддържа добри отношения със съседите си.

Мнението на Хан обаче не е изненада, след като през юни Европейската комисия не поздрави президента
Ердоган със спечелването на предсрочните избори в Турция. Вместо това върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят Хан предложиха от името на Съюза продължаване на диалога по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона.

Турция е най-дългогодишният кандидат за влизане в ЕС. От 2005 г., когато преговорите започнаха, е затворена само 1 от 35 преговорни глави и се преговаря по 16. След потушения опит за преврат през 2016 г практически преговорите са замразени и екипите на Брюксел и на Анкара не се срещат.

В ежегодния доклад на Европейската комисия, издаден през април, се казва, че Турция се отдалечава от членството, особено по отношение на съблюдаване на основните права, демократичните свободи, правосъдието и върховенството на закона. Брюксел смята, че много от мерките, взети от властите след опита за преврат за непропорционални.

Преди месец Европейският парламент одобри намаляване със 70 млн. евро на предприсъединителната помощ за Турция за тази година заради проблеми с демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите.

Парите ще бъдат извадени от програмите за Турция и пренасочени към фонда за Африка (€28 млн) и за хуманитарна помощ за Сирия( 42 млн).

Миналия ноември Европарламентът и страните членки се разбраха да замразят помощта, за да дадат шанс на Анкара да се поправи. Това не се случи и затова средствата ще бъдат окончателно отнети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е единственото свястно нещо, което реши Брюксел от много време насам. Колкото по-далеч от Турция, толкова по-близо до цивилизацията. Съобщение от сайта `Гласове`. За една година в Турция са избити над 300 жени от мъжете и роднините им, само защото искали сами да решават какво ще правят с живота си.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TVA S TURCIQ MQZA KATO SANKCIITE S RUSIQ NA EDNA MQSTO SI VBYRBIRQT NO NIKOI NE EBAVA TIQ RABOTI DRYN DRYN ERINA
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция иска да влезе в първите 20 по икономическо развитие, а не в ЕС. Има малка разлика.
30
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
До 15Напълно сте прав(а). Но нямате лоби в европейския парламент, както и аз.Поздрави
29
1
 
11
 
! Отговори
999 преди 5 години
ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА ВАДЯТ ОЧИТЕ НА ТУРЦИЯ СА ВСЪЩНОСТ ИМЕННО ОНЕЗИ, КОИТО ИМ ИЗПИСВАТ ВЕЖДИ !ВИДЯХТЕ ЛИ ПОСЛЕДНАТА СТАТИЯ НА ВАШИНГТОН ПОСТ - КЪДЕТО НАЙ-ОТКРИТО ЗАПЛАШВАТ ТУРЦИЯ, ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА :"ДА НЕ НАПУСКА НАТО"!БОЛИ ГО ФАРА,ЕРДОГАН,ЧЕ НЕ ГО ПРИЕМАТ В ЕС ! *** НАЛИ ОТ САМОТО СИ НАЧАЛО С ПОЛИТИКАТА СИ ТОЙ СЕ БОРИ ИМЕННО ПРОТИВ ЕС !А ТОВА ЧЕ ПО-БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЧЕТЕМ ГЛУПОСТИ И ПОРЪЧКОВИ МАТЕРИАЛИ Е ДР.ВЪПРОС !ТУРЧИНА ВИНАГИ СИ Е ЖИВЯЛ ПО ДОБРЕ!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много им здраве на дамите и господата от Брюксел. Съвсем скоро сами ще си говорят и ще си раздават "откази" и прочие...
27
16
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
колкото и на т*рчетата в България да им се иска - истинската им родина НИКОГА няма да стане член на ЕС.Както и която и да е друга м*сулманска държава. ЕС и Европа са изградени от християни и принадлежат на нас християните. Който не му харесва - ей къде е Азия.
26
2
 
3
 
! Отговори
2023 преди 5 години
До някойщо бе страх ли те е от тях?
25
5
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
членство, членство...някой може ли да каже, че след 10 години членство българинът живее по-добре, че качеството на живота в БГ се повиши благодарение на членството??
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спират преговорите с Турция но продължават да приемат все повече и повече неграмотни и не ставащи за нищо талибани. Германия заприлича на гето
23
4
 
9
 
! Отговори
някой преди 5 години
Ще извадят ли футболните им отбори от европейските турнири?
22
7
 
12
 
! Отговори
Mıro преди 5 години
Dovolni sme si v Turcia. Ne ni trebva EU, a i bez Turcia v EU ima nad 6 miliona turci. Sled 10 godini shte sa nad 10 miliona... Jiveem mnogo po dobre ot mnogoto strani v EU.
21
8
 
11
 
! Отговори
ужас преди 5 години
И Турция ще пусне 3 -те милиона бежанци и кой е най близко и кой ще страда най много от хуните?ни я.....
20
12
 
11
 
! Отговори
Глу-у-пости! преди 5 години
Турчулята трябва да пикаят *** и да се покръстят - това е!
19
5
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Евро-джендърите много трудно стигат до простия факт,че за Турция място в Европа няма,най-малкото защото е ислямска държава!И още 1000 причини.То те и за доста други истини узряват бавно...
18
4
 
17
 
! Отговори
ай сектир преди 5 години
Въпрос на време беше да им тръшнат вратата на ЕС
17
7
 
15
 
! Отговори
И сега... преди 5 години
...всичкото южен съсед извън ЕС! Бързичко, без социални помощи, без западни средства въобще. България може да е най-бедната, но за сметка на това е над-чертата и е ЕС! За останалите под чертата и извън ЕС хубаво да се замислят какво ще им е поведението занапред.
16
3
 
29
 
! Отговори
Ач преди 5 години
Жалко ,няма да имат удоволствието да работят до 65 годишна възраст.Ще продължат да се пенсионират на 50г......
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е............нали от Брюксел и ЕС дадохте карт-бланш на Ердоган-султан да разпределя газта от Близкия Изток и Русия??Но после все Путин и Русия са виновни, нали???Западното лицемерие край няма!!!
14
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция няма място в ЕС................с тоя луд, откачен, ненормалник Ердоган-султан!!!