Не четете етикетите на прахосмукачките, сбъркани са

Европейският съд отмени регулацията за енергийните етикети
8 ное 2018 20:40,
17
Не четете етикетите на прахосмукачките, сбъркани са
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд отмени регулацията, която определя класифицирането на прахосмукачките по потребление на енергия. Според висшата съдебна инстанция на ЕС използваната за целта методология е погрешна и не отразява реално енергийното потребление на уредите.

Европейската комисия прие регулация за енергийните етикети на прахосмукачките през 2013 г. Според нея те задължително се класифицират в енергийни класове и тяхното потребление се указва задължително върху цветни етикети. Методологията за подреждането им по ефикасност е създадена и наложена във всички държави от ЕС от Европейската комисия.

По сигнал на големия британски производител “Дайсън” днес съдът отхвърли като несправедлив метода на Брюксел и отмени регулацията, която го въвежда. Еврокомисията съобщи, че още не е решила дали да оспорва съдебното решение или ще се примири с отпадането на етикетите.

Магистратите приеха аргумента на “Дайсън”, че тестовете за енергийно потребление на прахосмукачките се правят при празни и чисти торбички за прах. Британският производител на прахосмукачки без торбички твърди, че когато торбичката не е съвършено чиста, прахосмукачката харчи повече ток при работа. Тъй като в повечето случаи уредите работят с вече използвани торбички, потребителите биват заблуждавани за използваната от тях енергия. В същото време производителите на прахосмукачки, работещи без торбички, изглеждат по-малко привлекателни за купувачите, които правят избора си въз основа на енергийните етикети.

Днешното решение на висшата инстанция на европейския съд отменя взето през февруари решение на по-малък състав на съда, който отсъди в полза на европейската регулация и против британската компания.

Топ магистратите на ЕС задължиха Европейската комисия да изготви нова методология за изчисляване на енергийното потребление на прахосмукачките, което да бъде еднакво справедливо към моделите с и без торбички за прах.

Новите тестове трябва да се правят в максимално близки до работния режим на уредите, когато те са пълни с прах “до определено ниво”, поръчват съдиите.

Междувременно, прахосмукачките ще продължат да се продават с вече невалидните етикети, докато Еврокомисията не приеме нова регулация и не ги замени с по-точни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само етикетите на прахосмукачките са сбъркани в ЕС. Той целият си е сбъркан на 80%.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богомиле, Богомиле, таз материя не е за всеки . Но все пак, има едни уреди за измерване на тока. Включи прахосмукачката и го измери колко ампера е. После запуши маркуча с ръка и виж пак колко е. Сетне може да отвориш учебника и да видиш характеристиката на вентилатора как изглежда, ако разбереш нещо де..
13
0
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименУмнико, защо направо не затапиш въздуха? Тогава според теб ще имаш минимален разход на енергия! Най-добре ще е да си спестиш и инвестицията за купуване на прахосмукачка. Тогава разхода на ел.енергия ще бъде 0. Не ти ли е ясно, че всяко съпротивление/замърсяване/ е загуба на полезен ефект и увеличава разхода на енергия? Явно си бягал от часовете по физика. Не се излагай пред децата, които си четат уроците!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам 30 годишна АЕГ Вампир, която напълно оправда името си.
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от Дайсън или нещо не разбират, или са метнали еврокомисарите.Точно обратното е - натоварването на мотора е по-малко, когато торбата е замърсена и има по-малък дебит на въздух
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея етикети за икономия на ток са пълни глупусти. Гледах 2 модела хладилници за вино. Единия е клас А а другия клас С . Като изчислих тука в Германия (тока е 29 цента) . Разликата в цената на двата ще се изплати от икономиите на ток за 10 години а в България ще трябват не по-малко от 15-20 години.
9
1
 
6
 
! Отговори
Само Брекзит преди 5 години
Аз ако съм на Фараж, няма да имам нужда от повече аргументи да оправдая Брекзита. Първо, Еврокомисията всичко е решила, че е седнала да регламентира харча на прахосмукачките. И второ, направили са го, но са си оставили ръцете. Страхотна емблема на това що е еврочиновник
8
0
 
2
 
! Отговори
Домакиня преди 5 години
Чувствам се прецакана и обещавам, че повече няма да давам повече пари като си правя сметката да си ги върна със спестен ток при използването на уреда. Честна домакинска
7
0
 
1
 
! Отговори
Кака Зорка преди 5 години
Еврокомисията се разпада от лобизъм. Да измислят тест за определяне на енергопотребление при празна торбичка. Че кой се нуждае от тест на чиста прахосмукачка. Торбичката е идеално обезпрашена само след като се смени, във всички останали случаи се смуче повече ток
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС наложи правило за правите краставици, ЕС отмени наредбата. ЕС наложи правило за прахосмукачките, ЕС отмени наредбата. 40 бона месечно от джобовете на данъкоплатците за заплата на глава от евроръководството.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Засмуква го прецакана потребител накрая по европейски.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е новите прахосмукачки да духат, не да смучат. Да живее Великият Европейски съюз и Непобедимата натовска армия. Ураааааа!!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой нормален чете етикетите? Иначе съм съгласен с долното мнение, че новите прахосмукачки са слаба ракия, затова се отървах от новата и продължих със старата (10 годишно LG).
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новите прахосмукачки нямат сила да смучат с ограничението от 1300 вата.Имам една купувана точно преди регулацията да удари-2000 вата.Смуче като разпрана.Имам от "новите" 1300 вата с някаква турбо мега система която уж компенсирала маломощният мотор-вятър работа.Събира прах колкото старата ако старата работи на 60% мощност.А да и времето за прахосмукиране нарастна тройно защото просто няма сила да почисти килима от първият път и трябва да се минава по 2,3пъти.Просто бръмчи и не смуче :(
1
2
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тук вече съм шокиран. Такава фалшива новина от Великия Европейски Съюз. Но всяко зло за добро. Май ми просветва, което важи за прахосмукачките, важи и за автомобилите. Новите автомобили са по- екологични от старите когато не ги караш. Като ги настъпиш няма разлика. Сега чакам такава статия.