Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът

Присъства на честване на годишнина от Кристалната нощ
109
Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът.

В синагогата присъства и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в реч в Бундестага той каза, че катастрофите през двете световни войни и Холокоста, са неделима част от германската идентичност.

Френският премиер Едуар Филип също изрази сериозно безпокойство от факта, че инцидентите, свързани с антисемитизъм в страната, са нараснали тази година с 69 процента, предаде ДПА.

"Всяка атака срещу някой от нашите граждани заради това, че е евреин, отново отеква като звук от чупене на стъкла", заяви Филип по повод 80-ата годишнина от Кристалната нощ. Френското правителство е твърдо решено "да не остава безразлично" към антисемитизма, написа Филип в пост във Фейсбук.

В министерството на образованието ще бъде създаден нов екип, който да реагира на проявите на антисемитизъм в училищата, каза премиерът. Правителството възнамерява също да прокара законодателство, което да гарантира, че езикът на омразата ще бъде бързо премахван от уебсайтове и социални медии.

Коментарите на премиера бяха направени, след като в последните седмици бе съобщено за няколко случая на антисемитски графити във френски университети. Две убийства на възрастни еврейки в Париж, извършени тази и миналата година, се разследват като престъпления от омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се бориш с *** ?С широко отворени бузи ?
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът е бъдещето ,който не го приема оставав миналото . Политолозитеняма да ти го кажат официално .Сега сме в преходен период ,сащ сдават позиции , ес същое пред избор .
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
меркел я сбъркали с жената на макрон
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко което започва с АНТИ е само производна и следствие на Антимеркелизма. Когато чудовището Меркел изчезне ще изчезнат и всички Антита.
77
2
 
4
 
! Отговори
Хе Хе преди 5 години
Най мръсната *** на света са ***. Тази е ятък пример колко може да е мръсен и гнусен дъртият ***.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо жалко във Франция (най-великата и славна страна), жалки са единствено опитите на троловете да я дискредитират! Без успех!
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е новия Крал Слънце, той ще възроди ВЕЛИКА ФРАНЦИЯ!
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая кощамбра съвсем заграчи по жидскому!Само дето няма тЪпирска шапка сред стадоживовете,за разлика от нашия,ама и без нея може да си блъска главата в таъпирската стена!И все я кара,бетер,като при комунистите - тоя дето не им се подчинява е обявяван за антисемит,само дето глафочът и не увира,че семити са не само евреите,ами и всички араби,между които и палестинците!Също е и с тЪЪпизмите за ксенофобия и социално изключване,ама си умира за едно социално изключено блеещо стадо!По фашиски тертип
73
2
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
78 Да една част от евреите са комунисти и терористи но друга част по голямата част са примерни граждани на България и те са гинели като герои по фронтовете, защо не пишете за тях
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А....защо няма ДНК проба за доказателство........защото всички тараммбуки са по природа терористи-----Марко Фридман ....Леон Таджер.....Емил Шекерджий....Адалберт Антонов...Яко Доросиев.....всички срещу България която ги била спасила?????
71
3
 
6
 
! Отговори
тая акула преди 5 години
много ме дразни
70
3
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 60.Каква загриженост търсиш за черноработниците от ИЕвропа? Те сами се направиха такива. Защо няма евреи черноработници? Защото си знаят цената и не ходят да мият кенефите на запада. Ако хората от И Европа си бяха стояли по държавите, ако бяха търсили сметка на всяко едно правителство за всяко едно тяхно действие, ако си бяха запазили икономиките, нямаше да вървят да стават черноработници. Кучето скача според тоягата, ИЕ хвърлиха тоягата и затова кучетата ги яли. Кой както се постави, така е!
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допреди 150-200 год. някои да са писали за семитизъм-антисемитизъм,но след циониските дневници-протоколи се заговорило за двете,коет горе-долу означава,че религиозните течения коит случайно ги имало и не им се обръщало толкова съществено внимание от основните религии на населението особено сред християнството,при мюсюлманството не са изрезени може би щот са семитско религиозно начинание-учение по вяра,а будистите не им обръщат внимание,с протоколите те се насочват кат в двор и еврейския е новия
68
8
 
2
 
! Отговори
странно преди 5 години
ау, страшна помия изляхте, да направи нещо свесно, по-добре така, отколкото към някоя джамия да се присъедини. всичките гейфашисти на болен сидероф долу са се оляли да плюят
67
2
 
2
 
! Отговори
z до x преди 5 години
eй, хиксче, ако има еврейски заговор, то ти си ментална грешка, проявена от него
66
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МЕРКЕЛ ЛИЧНО ПРЕВРЪЩА ЕС В НОВАТА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ ХАРЕСА НА ИЗРАЕЛ!ТОВА, ЧЕ СЕГА ИМ Е НАПРАВИЛА МИЛИ ОЧИ Е САМО ТЕАТРО !МЕРКЕЛ Е ВРАГ НОМЕР 1 НА ИЗРАЕЛ В ЕС!
65
1
 
20
 
! Отговори
евреите не преди 5 години
Ционистите и техните лакеи са страшни!Хора без морал,без съвест,алчни и жестоки сметкаджии,които продават и предават всичко и всички за да са добре!Израел е смъкнал от Германия над 100 млрд евро до сега заради "безжалостно избитите 6,000,000 евреи в газовите камери"!И продължава да смуче!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Rusiq i Turcoiq mogat da ni zatriqt za chasove no ne go pravqt nali tupan Bace se bie v Istambul v gyrdite pyrvi dryjki sme s Turciq anadynmu
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Evreite osven da propagandirat jalkiqt si antisemitizym bez nujda Trqbva da znaqt che svetyt gi nenavijda tova e.
62
16
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСИЯ И ТУРЦИЯ СА ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАПЛАХИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!И АКО БЪЛГАРИЯ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС С НАС Е СВЪРШЕНО!!!САМО БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИТЕ ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА ВЪВ ВТОРА УКРАЙНА ИЛИ СИРИЯ!