Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът

Присъства на честване на годишнина от Кристалната нощ
109
Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът.

В синагогата присъства и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в реч в Бундестага той каза, че катастрофите през двете световни войни и Холокоста, са неделима част от германската идентичност.

Френският премиер Едуар Филип също изрази сериозно безпокойство от факта, че инцидентите, свързани с антисемитизъм в страната, са нараснали тази година с 69 процента, предаде ДПА.

"Всяка атака срещу някой от нашите граждани заради това, че е евреин, отново отеква като звук от чупене на стъкла", заяви Филип по повод 80-ата годишнина от Кристалната нощ. Френското правителство е твърдо решено "да не остава безразлично" към антисемитизма, написа Филип в пост във Фейсбук.

В министерството на образованието ще бъде създаден нов екип, който да реагира на проявите на антисемитизъм в училищата, каза премиерът. Правителството възнамерява също да прокара законодателство, което да гарантира, че езикът на омразата ще бъде бързо премахван от уебсайтове и социални медии.

Коментарите на премиера бяха направени, след като в последните седмици бе съобщено за няколко случая на антисемитски графити във френски университети. Две убийства на възрастни еврейки в Париж, извършени тази и миналата година, се разследват като престъпления от омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dali pyk rusnacite osraxa Ukraina ili USA ta do dnes.Edin Makkein i nekakva Olbrait i razni drugi kakvo tyrsexa v Ukraina?
60
5
 
15
 
! Отговори
Израе= Меркел=дискри преди 5 години
Пак изтриха коментар, щото беше писано, че освен евреите от Хитлер са пострадали много повече руснаци,***, европейски граждани!- само руснаците са над 20 млн.!И че евреите в Израел постоянно извършват военна агресия срещу съседи, палестинци, в Сирия подкрепят ИДИЛ- радикални ислямисти избиващи християни и сирийски граждани!И Израел използва " заплахата срещу евреите" като оправдание, както Меркел използва " заплахата от антисемитизъм"!
59
1
 
16
 
! Отговори
демокраст толерастов преди 5 години
Тая баба жестоко се издъни с цветните навлеци!И сега трепери от страх,че краят му се вижда!До вчера печелеше всички избори,но май ще почне да ги губи!Еврейските чорбаджии не търпят губещи лакеи!
58
2
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
глупости на търкалета се засилват, когато нормалната работническа класа почне да си търси правата стават или крайно десни, или антисемити или подбуждат етническа и/или религиозна нетърпимост. а на иван, хасан, ли пън и насакото яката еднакво им е писнало да буксират здрави и прави пиявици, дето все са ощетени и незачетени.
57
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...na Izrael I do den dneshen ...ot tsial sviat im se plashtat pari.
56
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.za vsiako neshto si ima prichina !!!
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от математика. Няма нужда от логика. Няма нужда от критично мислещи хора. Потребителят не трябва да мисли, а да консумира. И да - да си изчислява данъците и лихвите на заемите, с които ще вегетира като роб.Рано или късно се стига до истинската причина - парите и техните притежатели, които "дърпат конците". С математиката или без нея... Смешен плач!
54
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие ни ПОБЪРКАХТЕ С ТИЯ ЕВРЕИ БЕ! Само им се извиняваме през няколко месеца, а на нас българите за 500 години робство и кланета НЯКОЙ ИЗВИНИ ЛИ СЕ! Вашта мама сккапана еврейска! Те ли са най специалните на планетата
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво са по различни като хора евреите?Постоянно ни внушават " заплахата от антисемитизъм" от западните медии( повечето от които са собственост на корпорации от еврейски фамилии) и западните политици!Нито веднъж не се чу загриженост за " черноработниците от Източна Европа в ЕС, които с реформите на еврейските структури СБ, МВФ, ФЕД и т.н., предизвикаха криза в тези страни, за да превърнат населението в черноработници на ЕС)!Но евреите в Европа- аууу те били по- специална класа хора!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да,тя управляваше със ционистите или по-точно не управляваше,а бе послушна марионетка,но по принцип ХДС на Меркел е нацистко-фашистка партия.Както каза Кедми,тя е партиен кадър,който няма усещане за настроенията на хората и държавите,защото е възпитана като партиен чиновник и послушник.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел по никакъв начин не беше притеснена от избиването на християни в Сирия от ИДИЛ- радикални мюсюлмани+ пропагандата им от белите каски на Шорош( етноса всички го знаят) или от въздушните удари на Израел срещу Сирия!Това, че българите в ЕС са подложени на икономически гнет от реформите на ЕС и политиците- не я притеснява!3 млн. българи напуснаха страната си, заради реформите на ЕС, САЩ и местните политици и бизнес налагащи тея реформи!Меркел не я вълнуват българите, само " семитизма"!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИдеалистА ти виждал ли си някой от нашите политици да е завършил политология?Надали!Калинка до калинка,мила моя майно льо!
49
0
 
10
 
! Отговори
терористи+ евреин преди 5 години
Евреите проповядват " антисемитизъм" за да бъдат недосегаеми!НАТО, повечето западни политици за евреите всичко правят, а за избитите милиони " индианци, ***, арменци, християни в Сирия от ИДИЛ- радикални мюсюлмани( спонсорирани от Израел и Запада), а белите каски на Шорош, пропагандната машина на ИДИЛ- евреин са спонсорирани с 200 млн. $ от Англия и САЩ)!Някой да е чул западните политици или евреи в Израел да са загрижени за християните в Сирия и да са ги финансирали с 200 млн. $!
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Засилва се анти'меркелизма...ОСНОВАТЕЛНО.Изгонване на Меркел от Европа заедно с гостите и.Мястото и е в Африка и Близкия изток.
47
1
 
13
 
! Отговори
глобални терористи преди 5 години
Какво е " антисемитизъм"- отговор на хората срещу " военната и икономическа агресия на еврейския банков и индустриален капитал срещу света и суверенните държави"!Пробвайте се да влезете примерно в диамантения бизнес на евреите в Белгия или да си направите независима държавна банка от еврейското лоби на ФЕД, МВФ, СБ- срещу вас ще бъдат пратени всички държавни и частни репресивни структури, НАТО, политически чиновници, но това се счита за нормално и правилно!Обаче " антисемитизмът бил опасен"!
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли, масовата миграция не е започнала от вчера. Британия и Франция си бяха шитхоли още преди 15 години. Просто сега изведнъж изсипаха няколко милиона, сякаш бързат да ни превърнат час по-скоро в мулти-култи септична яма. По някакъв начин трябва да се преустанови всякаква миграция (легална и нелегална) от шитхолите.Иначе пълненето с мигранти от третия свят в Западна Европа започна веднага след война. Първи бяха турските гастербайтери, поканени от Конрад Аденауер.
45
0
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Тази сутрин по БНР казаха, че някакви наши професори и един преподавател смятат, че математиката, която се изучава в нашите училища е много сложна и ненужна, защото на човека му било нужно само да знае как да си изчисли лихвата и колко кв.метра тапети са му нужни за стаята ми. Препоръчват ни да вземем пример от американската система за обучение в масовите американски училища. Питам ги дали ще си пратят децата да учат в такова училище? Народът ни достатъчно е опростачен до кога!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Е Меркел хипар ли е ?Тя е била милиционер.И комунист от най-тъмночервените.Хипарите са били предимно бели хора.Комунистите се пънаха да освобождават африканците,да се целуват с арабски братя и да обявяват интернационал.Били сме тук знаем.Хипарите може да са се друсали ама много много черни не обичаха освен тва бяха против войната във Виетнам.Комунистите не бяха.Всъщност няма голяма разлика между толерастията либерастията и комунизма.Безкласово обшество,всички имащи нищо..СССР.
43
0
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
До 51 "Питам се и не мога да си отговоря!" Защото са с болни мозъци, защото искат безкрайни печалби, защото искат да станат безсмъртни, защото се изживяват като ЕЛФИ. На практика са тежки психопати. Такива хора ни управляват и тяхната диктатура е много по страшна от фашизма и комунизма. Това е диктатурата на меката сила! Създадоха *** идеологията, за да премахнат и малката съпротива на обществото. Просто са много луди!
42
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Идеалист. Точно така е. В началото на своето управление Меркел беше друга, лично аз я харесвах, управляваше с акъл и твърда ръка. Явно това не се хареса на презокеанските престъпници и я натиснаха по някакъв начин. Не разбирам само, защо, ако не е одобрявала повелите на краваря, не се оттегли. Сега ще си иде опозорена, но по-лошото е, че разби Европа и създаде условия да се появи някой нов малък чичко с мустачки. Само че краварите да не се надяват, че ще им се размине както през 41-ва