Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът

Присъства на честване на годишнина от Кристалната нощ
109
Меркел се притесни: Засилва се антисемитизмът
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът.

В синагогата присъства и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в реч в Бундестага той каза, че катастрофите през двете световни войни и Холокоста, са неделима част от германската идентичност.

Френският премиер Едуар Филип също изрази сериозно безпокойство от факта, че инцидентите, свързани с антисемитизъм в страната, са нараснали тази година с 69 процента, предаде ДПА.

"Всяка атака срещу някой от нашите граждани заради това, че е евреин, отново отеква като звук от чупене на стъкла", заяви Филип по повод 80-ата годишнина от Кристалната нощ. Френското правителство е твърдо решено "да не остава безразлично" към антисемитизма, написа Филип в пост във Фейсбук.

В министерството на образованието ще бъде създаден нов екип, който да реагира на проявите на антисемитизъм в училищата, каза премиерът. Правителството възнамерява също да прокара законодателство, което да гарантира, че езикът на омразата ще бъде бързо премахван от уебсайтове и социални медии.

Коментарите на премиера бяха направени, след като в последните седмици бе съобщено за няколко случая на антисемитски графити във френски университети. Две убийства на възрастни еврейки в Париж, извършени тази и миналата година, се разследват като престъпления от омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Меркел беше подслушвана от ЦРУ. След анализ на разговорите едно лято преди няколко години беше привикана при Обама. Върна се променена и започна методично да унищожава Европа. Даде заповед в Европа да се пусната тестостеронови бойци с дебитни карати с по няколко десетки хиляди твърда валута, заредени в тях от онези които печатат резервната валута на Света. След изпратените тръгнаха повлечените. Резултата го виждаме сега. Арабската пролет беше организирана срещу Европа. Еропа вече не конкурент!
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питам се!Защото в момента ни управляват политици, израстнали в ерата на хипи движенията през 60-те и 70-те. Точно в пикът на хипитата, те са били на по 20г. и са се друсали и ш###ли по поляните и са слушали Джон Ленън. Дегенерирали левичарчета, които тръбят за свят без държави и граници, без расизъм и т.н. Та тези безродни утaйки, изпитнащи непоносимост и омраза към собствената си държава (защото за хипитата държавността е нещо лошо и репресивно) сега са на враст. Честито!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли не се е махнала тази бабушкера?
38
2
 
11
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да! И кой е виновен за тези настроения?? Точно същата бабетина, която или е луда и не знае какво е направила, или и се плаща яко, за да се прави на луда.
37
1
 
17
 
! Отговори
Питам се! преди 5 години
Защо просто всеки не си живее в собствената,дарена му от БОГА страна? И да спазва законите и? И ако се е заселил в Чужда страна да спазва законите и с двойно усърдие,а не да натрапва собственически претенции на страната - гостоприемник? Питам се и не мога да си отговоря!
36
4
 
6
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До хВеднага да ти кажа че Goolгe се оглавчва от индиец..Толкова и за останалите ти друнканици..
35
1
 
4
 
! Отговори
Цвъчко 30те панелки преди 5 години
Цвъчко е замесен в атентата?Те пък от своя страна му взеха дъщерята.Сега е при тях. Скоро предстои голям сблъсък.Цвъчко има много деца и апартаменти. И да изгуби една бройка... дреме му. Цвъчко,този път няма отърване. Дори на евреите им стана ясно ,кой е в основата на атентата.
34
6
 
6
 
! Отговори
R преди 5 години
Има три вида евреи: - християни (добри хора) - фарисеи. Това са заблудени,масон-юдеи с ограничено разбиране за Бог. Те вярват,че месия ще дойде,за да направи евреите висша класа над всички. Всъщност, антихрист ще ги заблуди, а после и избие. - 1% от евреи-атеисти, които толкова много мразят останалите евреи, че са в таен пакт,който има за цел терористични атаки срещу евреи и войни срещу Израел с цел бързо забогатяване. Хитлер е избивал евреите заради парите им. Хитлер е бил евреин и атеист
33
1
 
21
 
! Отговори
х преди 5 години
До АнонимеНзнаеш ли че главите на ВСИЧКИ централни банки в Европа и ЕЦБ са бивши или настоящи служители на Голдман Саксзнеш ли че 10 от 12 члена на директорите на ФЕД са еврей ФЕД е 100% частна банка собсвенност на еврейската бадна от Вангуард Инвестмент Фондглавите на всички големи корпорации са евреи - Бил Геитс, Мъск, Безос, Зукерберг ... Гугъл е оглавен от евреи, Аупул е собственност на евреите и пр. и пр.кажи ми сега че няма ерейски заговор !
32
1
 
23
 
! Отговори
х преди 5 години
До АнонимеНзнаеш ли че Хитлер е бил личен приятел на евреина Сигизмунд Шалом известен като Зигмунд Фроид !? Хитлер даже му подарява рисувана от него картина Когато СС арестува Сигмунд Фроид, ХИтлер лично се разпорежда да буде не само пуснат но му разрешава да продулжи да практикува !!!Знаеш ли че униформите на СС са проектирани и до есента на 1941 се шият от Евреина Хуго Бос (надявам се знаеш кое Хуго Бос) така че леко с холокоста - доста странни неша има около този холокост
31
4
 
18
 
! Отговори
х преди 5 години
До АнонимеНне ми се говори за украинците - жалка пасмина са !колкото до така наречения холокост:правило ли ти е впечатление че всички ужким хитлеристки концентрационни лагери са на територията на Полша и Беларус (по онова време окупирана от Полша)знаеш ли например че Степан Бандера от 1929 до 1932 е бил в Полски концентрационен лагер !? Поляците го затварят там за организиране на бунт срещу Полската по онова време власт в Украйна евреите ни лъжат като малки деца !!!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайдееее, пак почнахме да ревем и да гледаме в чуждата паница от колкото на нашата си!
29
1
 
0
 
! Отговори
Тя ли преди 5 години
ХХахХа, кой PR каза това?Браво на него, хахХа! Колко е благ кокълът, че не се пуска? Въпрос?
28
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Белите причинявани от Сорос не спомагат за обичта към евреите..
27
1
 
41
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Всъщност точно Меркел е една от най-виновните за това да има такива настроения с нейните наивни идеи,че няма проблем да приеме в Европа хора,които нямат нищо общо с нейната култура и ценности.Даже вече дотам се извратиха нещата че Коледните базари станаха зимни,сакън да не разразним новодошлите.Като си решил да идващ в Рим ще се държиш като римлянин
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какъв антисемитизъм.Напълни ЕС с араби и африканци.Те семити ли са?Май нямат нищо общо.В Израел не взимат никакви бежанци.Там е пълно с евреи.Или там са антисемити също.Лелел червените каскети колко са и промили мозъка на тая.Ама нормално-цял живот партийна секретарка и милиционер от ЩАЗИ .Ходила обикаляла и топяла другите кой не целува Ленин на портрета по плешивата тиква и ходи на църква в неделя.А да разправят че я бивало много в бързата френска между заседанията.Затва се поиздигнала.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я гледай ти ... Колко страшен е бил коментара ми - много бързо го изтрихте :)Зашо: заради васалната България, продажните "български" политици, либерастията...?Истината, да не би да боли?Демократи.....смешници
24
1
 
35
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Какво друго очаква Меркел след като напълни Германия с тарамбуки?
23
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До kТЕ И УКРАЙНА СА БРАТЯ С РУСИЯ :DЖАЛКО, ЧЕ САЩ НЕ СИ ИЗПЪЛНИХА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ЗАЩИТЯТ УКРАЙНА!!
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 Ти не си никакъв българин червена рисоробска ***